Este momentul să ne reimaginăm împreună viitorul României
Raportul descrie modul în care UNICEF în România a acționat, ca răspuns la pandemia de COVID-19, în parteneriat cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale și cu copiii înșiși.
- Disponibil în:
- English
- Română
Lumea în care trăim s-ar putea schimba pentru totdeauna ca urmare a pandemiei de COVID-19, o criză fără precedent, care ne afectează pe toți.
Chiar dacă sunt mai puțin afectați în mod direct de virus, copiii resimt un impact major, care poate avea consecințe pentru tot restul vieții: închiderea școlilor, sporirea numărului de cazuri de violență împotriva copiilor și accesul redus la servicii de sănătate.
Este momentul să ne reimaginăm împreună viitorul României și să investim în ceea ce este cel mai prețios pentru noi toți.
Prezentul raport descrie modul în care UNICEF în România a acționat, ca răspuns la pandemia de COVID-19, în parteneriat cu organizațiile guvernamentale și neguvernamentale și cu copiii înșiși. Acest sprijin nu ar fi fost posibil fără aceste organizații și persoane și fără donatorii noștri din România și din străinătate, cărora le suntem recunoscători.
1. Evaluare rapidă a impactului asupra copiilor.
În România s-au derulat patru runde ale evaluării rapide a situației copiilor și familiilor acestora în contextul pandemiei de COVID-19, în parteneriat cu autoritățile naționale, Banca Mondială, Organizația Mondială a Sănătății, UNHCR, Boardul Copiilor din România, Terre des Hommes România, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step-by-Step, Consiliul Tinerilor Instituționalizați, Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România, Consiliul Național Român pentru Refugiați (CNRR) și Fundația Star of Hope România.
Rezultatele au confirmat adâncirea decalajelor în ceea ce privește serviciile de sănătate, educaționale și sociale, cu impact disproporționat asupra celor mai vulnerabili copii. 58% dintre respondenții care au participat la evaluarea rapidă au menționat impactul puternic al pandemiei asupra serviciilor de sănătate, iar 84% au raportat întreruperea serviciilor educaționale.
2. Protejarea și sprijinirea furnizorilor de servicii comunitare
3. Cum rămânem în siguranță? Pentru copii, părinți și specialiști.
UNICEF a sprijinit copiii, părinții și specialiști de pe tot teritoriul României prin materiale de comunicare despre cum putem să ne protejăm de COVID-19, să ne menținem sănătatea mintală și să continuăm învățarea în timpul carantinei.
Parteneriatele cu ministerele de resort și cu principalele organizații ale societății civile din România au asigurat distribuirea acestor materiale către direcțiile de sănătate publică și către inspectoratele școlare din toată țara și către cadrele didactice, elevi și părinți.
Printr-un parteneriat inovator cu Poșta Română, s-au expediat gratuit fluturași cu mesaje privind prevenirea infectării cu COVID-19 către copiii cei mai vulnerabili și familiile acestora din 300.000 de gospodării aflate în zone izolate, din două județe.
4. Sănătatea mintală a copiilor și specialiștilor din serviciile de îngrijire de tip rezidențial
Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Reprezentanța UNICEF în România, Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI) și Centrul de Resurse Juridice (CRJ), cu sprijinul a numeroși psihologi voluntari, au lansat o nouă variantă a liniei telefonice de urgență Telverde 0800 500 550 destinată copiilor și adulților din centrele rezidențiale .
5. Înapoi la școală în condiții de siguranță pentru toți
În România, școlile s-au închis în luna martie 2020, iar procesul de învățare s-a mutat în mediul online, în condițiile în care atât școlile, cât și cadrele didactice erau prea puțin pregătite să ofere educație incluzivă de calitate într-un mediu nou, mediul online.
UNICEF a asigurat asistența tehnică și resurse educaționale și informatice pentru 55 de școli și 135 de unități de învățământ preșcolar din 22 de comunități, pentru a îmbunătăți planurile acestora de revenire la activitate în condiții de siguranță și tranziția elevilor din învățământul gimnazial către cel liceal în acest context extrem de dificil. Rețeaua de parteneriate solide și de încredere a UNICEF, abordarea sa flexibilă și intervenția în timp real au constituit elementele principale care au sprijinit răspunsul asigurat de sectorul educațional la pandemie.
6. Învățare online pentru toată lumea
În parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Consiliul Europei și alți parteneri din sectorul public și din cel privat, UNICEF a sprijinit înființarea unui grup de lucru pentru situații de urgență în vederea întocmirii unui plan de măsuri pentru învățarea online/la distanță și digitalizarea educației, cu aplicarea principiului echității, pentru ca și copiii cei mai vulnerabili din România să aibă acces la educație în condiții de continuitate - atât în prezent, cât și după încetarea pandemiei. Ca rezultat al acestui parteneriat, acum sunt disponibile un număr tot mai mare de materiale utile pentru învățământul online și la distanță.
7. Sprijin pentru părinți
UNICEF a lansat o evaluare online rapidă pentru a obține informații de la toți actorii implicați în procesul de educație, prin intermediul unui chestionar conceput cu contribuția ONG-urilor, a experților în științele educației și a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
S-a întocmit un plan de răspuns pentru susținerea părinților în parteneriat cu Asociația Holtis și s-au elaborat 50 de materiale, care au fost publicate pe diferite platforme online.

8. Reconstruim mai bine
Chiar dacă epidemia de COVID-19 este o criză devastatoare pentru toată lumea, UNICEF o vede și ca pe o ocazie de a regândi politici și priorități, o ocazie de a reimagina viitorul și de a reconstrui mai bine.
În acest scop, ne-am revizuit agenda de activități de tip advocacy și ne-am axat pe 10 soluții esențiale pentru atenuarea impactului socio-economic al COVID-19 asupra copiilor și pentru a le asigura viitorul.
Aceasta a contribuit la instituirea unui grup de lucru, sub conducerea viceprim-ministrului României, și la elaborarea unui plan pentru a răspunde nevoilor copiilor vulnerabili în ceea ce privește educația, serviciile sociale și sănătatea.
Activitatea noastră a condus la asumarea unor angajamente importante pentru copii, precum:
✓ Adoptarea legii revizuite privind asistența socială, care acum include extinderea la nivel național a Pachetului minim de servicii pentru toți copiii vulnerabili din România.
✓ Alocarea sumei de 80 de miliarde euro pentru România de către Uniunea Europeană pentru perioada 2021–2027, să includă investiții în sănătate, educație și îmbunătățirea incluziunii sociale.