A venit poșta

UNICEF și Poșta Română, parteneri pentru informarea celor mai vulnerabile familii în timpul pandemiei de COVID-19

Roxana Gramada
Postmaster Marian Cioacă delivers UNICEF flyers providing essential information on correct hygiene and prevention of COVID – 19 as well as ways to spend time in isolation in Moeciu de Jos, central Romania, on May 5, 2020.
UNICEF
25 Mai 2020

În România, grupurile cele mai marginalizate – copiii din mediul rural, familiile cu mulți copii, copii de etnie romă, cu părinți plecați în străinătate sau copiii cu dizabilități – și-au văzut vulnerabilitățile accentuate pe timpul pandemiei de COVID-19. În starea de urgență, distanțarea socială le-a limitat accesul la informații despre cum să rămână sănătoși și în siguranță, fără să mai menționăm tăierea legăturilor cu restul societății.

În mediul rural, unde trăiesc jumătate din copiii României, gradul de penetrare a Internetului fix rămâne la 47 la sută, față de 74 la sută în urban. Accesul la telefoane mobile rămâne limitat, mai ales în familiile cu mulți copii din mediul rural. Toate acestea înseamnă șanse mai puține să afle cum să oprească răspândirea virusului și mai puțin sprijin să se acomodeze la activități zilnice noi.

UNICEF a dezvoltat și distribuit, în toată această perioadă, materiale despre prevenirea riscurilor, destinate copiilor și părinților din toată țara. Pentru grupurile cele mai marginalizate, însă, a fost nevoie de un alt canal de comunicare – dincolo de site-uri de web și platforme de socializare – pentru transmiterea acestui mesaj vital.

Pliantele UNICEF dau informații esențiale despre igiena corectă și prevenția COVID-19, dar și idei despre cum să-ți petreci timpul în izolare

Dirigintele Marian Cioacă livrează pliante UNICEF cu informații esențiale despre igiena corectă și prevenția COVID – 19 și sfaturi pentru cum să-ți menții sănătatea mintală în Moeciu de Jos, în centrul României, în data de 5 mai, 2020.
UNICEF
Dirigintele de poștă Marian Cioacă livrează pliante UNICEF cu informații esențiale despre igiena corectă și prevenția COVID – 19 și sfaturi pentru cum să-ți menții sănătatea mintală în Moeciu de Jos, în centrul României, în data de 5 mai, 2020.

În acest context, UNICEF și Poșta Română au lansat un parteneriat, pentru a oferi aceste informații copiilor vulnerabili, familiilor lor sau celor care au grijă de ei în două județe din România. De luna mai, odată cu drepturile sociale și corespondența, factorii poștali au început să distribuie și 1.080.000 pliante în județele Bacău și Brașov.

Pliantele sunt concepute împreună cu Crucea Roșie România, cu care UNICEF și-a unit eforturile încă de la începutul crizei, pentru a crea și distribui mai multe materiale de comunicare. Scopul lor este de a aduce informații clare și de încredere, eliminând dezinformarea și făcând lumină în volumul imens de înformații existente.

Fiecare familie vulnerabilă din aceste județe primește trei pliante: informații vitale despre igienă și prevenție (inclusiv cum să porți corect masca), recomandări pentru părinți despre cum să discute cu copiii despre ce se întâmplă și idei de activități pentru copii.

Se așteaptă ca flyerele să ajungă astfel la 360.000 de destinatari și familiile lor, inclusiv bunici sau îngrijitori care se ocupă de copii ai căror părinți sunt la lucru în străinătate. Datele oficiale arată că aproximativ 85.000 de copii au părinții plecați din țară.

Dirigintele Marian Cioacă ținând în mână pliante UNICEF cu informații esențiale despre igiena corectă și prevenția COVID – 19 și idei de activități de făcut în timpul izolării în Moeciu de Jos, în centrul României, în data de 5 mai, 2020.
UNICEF
Dirigintele de Poștă Marian Cioacă ținând în mână pliante UNICEF cu informații esențiale despre igiena corectă și prevenția COVID – 19 și idei de activități de făcut în timpul izolării în Moeciu de Jos, în centrul României, în data de 5 mai, 2020.

Parteneriatul dintre UNICEF și Poșta Română se derulează în județele Bacău și Brașov, pe fondul planurilor de extindere la nivel național

Un prim pas înaintea extinderii în toată țara

Parteneriatul dintre UNICEF și Poșta Română este în faza pilot în Bacău și Brașov, cu planuri de extindere în toată țara.

Horia Grigorescu, Director General al Poștei Române, vede o legătură directă între sprijinul pro bono acordat de organizația pe care o conduce și filozofia ei călăuzitoare.

„Poșta Română se implică, cu titlu gratuit, în această campanie de informare. Compania are logistica și resursele umane necesare pentru distribuirea către populație a mesajelor de informare dezvoltate de UNICEF. Participând la această acțiune umanitară suntem <parte din viața oamenilor>, așa cum spune și sloganul companiei”, arată acesta.

Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, și-a exprimat mulțumirile. Ne bucurăm că pornim acest parteneriat pentru că astfel mesajele noastre vor putea ajunge mai ales la categoriile cele mai vulnerabile, care nu au acces la internet și la dispozitive mobile de comunicare. Poșta Română este o companie cu acoperire națională, al cărei sprijin și implicare contează mult în aceste momente”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

 “Poștașul e omul satului, și la bine, și la rău,” spune dirigintele Marian Cioacă. “Încercăm să ajutăm oamenii. Unii oameni pot găsi informațiile acestea online. Alții nu, așa că le primesc cu poșta”.