UNICEF oferă echipament de protecție pentru profesioniștii din teren, care susțin copiii vulnerabili

Echipele comunitare din programul UNICEF îi susțin pe copiii vulnerabili și pe familiile lor în fața pandemiei COVID-19. Campania națională de strângere de fonduri organizată de UNICEF le asigură echipament special de protecție.

Roxana Gramada
UNICEF distribuie măști de protecție în Secuieni, județul Bacău.
UNICEF
21 Aprilie 2020

În timp ce spitalele devin prima linie în lupta cu pandemia, lucrătorii comunitari din programul UNICEF din județul Bacău sunt în prima linie în lupta pentru reducerea transmiterii virusului. Asistenții sociali și asistenții medicali comunitari îi sprijină pe cei mai vulnerabili și contribuie astfel la reducerea presiunii puse pe sistemul de sănătate.

UNICEF în România lucrează împreună cu parteneri naționali, regionali și locali la evaluarea rapidă a situației și intervine să ofere sprijin copiilor și familiilor lor. A pornit deja o campanie tv națională de strângere de fonduri, „Salvează vieți în siguranță”. Cu ajutorul donațiilor strânse, UNICEF cumpără și distribuie dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, mănuși și măști care îi protejează pe lucrătorii comunitari în misiunea lor.

Livrările de mănuși, dezinfectant și măști de protecție au ajuns deja în peste 35 de comunități în județul Bacău, printre care și Sărata.

În total, UNICEF a livrat echipamente de protecție în 309 comunități din șapte județe: Bacău, Botoșani, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Suceava și Vrancea. Dezinfectant, peste 100.000 măști de protecție și peste 80.000 de mănuși au ajuns la profesioniștii din teren.

Asistent social: “Le dau lacrimile de bucurie că le-a deschis cineva ușa”.

Mirela Crăciun, asistenta socială din Sărata și cele doua asistente medicale comunitare din comună merg în teren zilnic să monitorizeze copiii și familiile aflate în izolare, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice care locuiesc singure. Le fac și cumpărăturile de la magazin sau de la farmacie.

Îi urmăresc îndeaproape și pe bolnavii cronici sau femeile însărcinate, mai ales pe mamele aflate la prima sarcină, și se asigură că pacienții sub tratament îl urmează în continuare. Tocmai de aceea sunt în legatură constantă cu medicii de familie și specialiști, care le instruiesc cum să îi îngrijească și să decidă când este absolut necesar să ceara transferul la spital. “Atât cât se poate, am reprogramat toate examinările la medic și la spital”, spune Mirela Crăciun.

Toată echipa respectă regulile de distanțare socială, mai ales în teren. Vorbesc cu oamenii de la poartă, pun bonurile și comunicările în pungile de cumpărături. De multe ori, magazinele acceptă plata la ieșirea din izolare. Primarul Irina Argatu merge în teren des și le explică oamenilor de ce e important să stea în casă și să se spele pe mâini. Mirela Crăciun spune că dezinfectantul și mănușile “sunt produse care ne trebuie, atât de necesare. Este esențial să fii și tu in siguranță, să te protejezi pe tine, ai tăi, comunitatea, ca să putem interveni și preveni. De multe ori ajungi în situații care puteau fi prevenite”.

Nicoleta Elisei, asistent de proiect UNICEF, verifică pachete de mânuși înainte de a le distribui profesioniștilor din teren  workers în peste 35 de comunități în Bacău, 7 aprilie 2020
UNICEF/Cybermedia
Nicoleta Elisei, UNICEF project assistant, checks gloves packs before distributing them to community nurses and social workers in over 35 communities in the country of Bacău, eastern Romania, Aprin 7, 2020

În contextul acestei pandemii, copiii vulnerabili sunt expuși la riscuri și mai mari, cum sunt separarea de familie, lipsa accesului la servicii medicale, abuzurile sau neglijența.

Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România

“Pentru copiii din comunitățile dezavantajate și familiile lor, prezența asistenților medicali comunitari, a mediatorilor sanitari și a asistenților sociali este esențială. În contextul acestei pandemii, copiii vulnerabili sunt expuși la riscuri și mai mari, cum sunt separarea de familie, lipsa accesului la servicii medicale, abuzurile sau neglijența. De aceea lucrătorii comunitari din prima linie au nevoie urgentă de protecție și echipament special, care să le permită să-și îndeplinească misiunea în siguranță, atât pentru ei cât și pentru copiii pe care îi ajută”, spune Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

În carantină, serviciile comunitare medicale se mută online, atât cât se poate.  "La asistență socială se lucrează la flux continuu."

La Moinești, o localitate de zece ori mai mare decât Sărata, asistenta medicală comunitară Roxana Asăndoaiei și colegii ei fac teren zilnic. Primesc între 200 și 300 de apeluri telefonice pe zi. Numerele de la serviciile comunitare sunt comunicate într-un anunț la postul local de televiziune prin cablu și pe bilețele în pachetele cu alimente de primă necesitate. Primăria a alocat resurse și organizat distribuția pentru toate familiile dezavantajate.

Ajută și că doctorii pot acum prescrie rețetele online li le trimit direct în farmacie. Asăndoaiei sau colegii ei ridică medicamentele din farmacie și le duc acasă.

Mirela Crăciun recunoaște că nicio experiență anterioara nu se compară cu mobilizarea în starea de urgență, dar, spune ea, “serviciile sunt aceleași pe care le-am oferit și în programul UNICEF de servicii comunitare, cele pe care le înregistram în platforma inovatoare online Aurora: informare, consiliere, monitorizare sau orientare. Acum multe dintre ele sunt online sau la telefon. Aurora are numai datele copiilor vulnerabili și ale familiilor lor, acum vorbim de toată comunitatea”, încheie Mihaela Crăciun, care transmite datele la zi către Direcția de Sănătate Publică și către alte autorități.

În România, unde 451 persoane au murit de COVID-19 și peste 8.900 au dost diagnosticate cu această maladie, UNICEF este în contact permanent cu Organizația Mondială a Sănătății, autoritățile naționale (inclusiv Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții - ANDPDCA), autorități regionale (Direcțiile Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Directoratele de Sănătate Publică), cu autoritățile locale, precum și cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și monitorizează atent situația.

Mihaela Spânache, lucrător social worker în orașul Moinești (stânga) și colega sa Roxana Asăndoaiei merg în comunitate să viziteze copiii vulnerabili și familiile lor.
UNICEF/Cybermedia
Mihaela Spânache, a social worker in the town of Moinești (left) and colleague Roxana Asăndoaiei walk to reach the vulnerable children and their families in the community.

UNICEF dezvoltă în continuare și distribuie materiale de comunicare pentru copii și părinți, pentru a-i sprijini să se protejeze mai bine, atât pe ei cât și pe cei dragi și să prevină răspândirea virusului, dar și recomandări pentru părinți despre cum să le vorbească copiilor despre situația curentă și cum să petreacă acest timp. Toate aceste materiale sunt disponibile pe website-ul UNICEF în România.