Boardul Copiilor din România

Susținem participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc

Children's Board members
Christian Kostyak

Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite oraşe, din mediul urban şi rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării. Pentru unii dintre ei, este prima dată când vocea lor ajunge la factorii de decizie.

 

Totul a început în ianuarie 2019, ca urmare a deciziei Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru afaceri europene, şi UNICEF în România de a colabora pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa. 
 

În cadrul unor ateliere de lucru, online și offline, copiii din Boardul Copiilor din România au redactat versiunea preliminară a „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene şi statelor sale membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate şi o realitate. Documentul a fost diseminat în întreaga Europă pentru de a atrage sprijin şi feedback din partea copiilor şi a organizaţiilor societăţii civile din statele membre ale Uniunii Europene.

 

Dana-Patricia Novăcescu, în stânga, Lorena Condei, în centru și Dana Condei, în dreapta, vorbesc în cadrul unei ședințe a Boardului Copiilor. pCopiii au redactat versiunea preliminară a „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”.
UNICEF/Anamaria Dinulescu
Dana-Patricia, Lorena și Dana, în cadrul unei ședințe a Boardului Copiilor, pentru redactarea „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”.
Tudor Panait, a Junior Ambassador to EU, speaks with his colleagues during a meeting of the Romanian Children's Board. on April 19, 2019, in Bucharest. For the past months, the Board has been meeting online and offline to work on the “Bucharest EU Children’s Declaration”, a call on political leaders to consult children in decision-making processes.
UNICEF/Anamaria Dinulescu
Alexandra, Tudor și Tasnim, în cadrul unei ședințe a Boardului Copiilor, pentru redactarea „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”.

Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană este primul document din lume de acest fel, iar copiii cer liderilor europeni să îi consulte și să-i implice în luarea deciziilor care au impact asupra viitorului lor, fie că este vorba de mediu, de educație sau de comunitatea în care trăiesc. „Faceți din participarea copiilor o prioritate și o realitate”, arată documentul, care cere înființarea unor mecanisme locale, naționale și europene pentru consultarea și participarea copiilor.

Declarația de la București a copiilor din Uniunea Europeană a fost adoptată după două zile de dezbateri pe 6 și 7 mai 2019, în cadrul Conferinței internaționale ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”. La acest eveniment au luat parte peste 60 de copii din 16 țări ale Uniunii Europene, care, alături de experți în drepturile copiilor, reprezentanți ai instituțiilor europene, autorități, ONG-uri și decidenți, au discutat despre modalități de a face vocile copiilor auzite.

Reprezentanți ai Boardului Copiilor din România au avut ocazia de a înmâna Declarația mai multor lideri europeni, printre care Donald Tusk, Președintele Consiliului European, Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European, și Klaus Iohannis, Președintele României. De asemenea, Ambasadorii Juniori ai României la UE și membri ai Boardului Copiilor din România, Ariana și Rareș, au înmânat Declarația miniștilor educației și tineretului din toate cele 28 de state membre reuniți la Bruxelles.

 

Tudor, Alexandra, Ariana și Rareș prezintă Declarația de la București a Copiilor din UE, la sfârșitul Conferinței Internaționale ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”, din data de 7 mai 2019, București, România.
UNICEF/Norbert Fodor
Tudor, Alexandra, Ariana și Rareș prezintă Declarația de la București a Copiilor din UE, la sfârșitul Conferinței Internaționale ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”, din data de 7 mai 2019, București, România.
Împreună cu copiii și experții din Finlanda și Croația, următoarele țări care preiau Președenția rotativă a Consiliului UE
UNICEF/200251/Anamaria Dinulescu
Reprezentanții Finlandei, Croației și României în cadrul Conferinței Internaționale ”Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”, din data de 7 mai 2019, București, România.

Participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc este un drept prevăzut de Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, cea mai ratificată convenţie privind drepturile omului din lume. Acest drept este însă departe de a fi respectat. Trebuie să luăm participarea copiilor în serios nu doar pentru că reprezintă un drept sau fiindcă unul din cinci europeni are sub 18 ani. Modul în care gândesc copiii, deschiderea lor faţă de schimbare, opiniile lor nepărtinitoare şi gândirea lor neconvenţională sunt caracteristici esenţiale ce pot permite găsirea unor soluţii la problemele cele mai persistente ale lumii, fie că e vorba de sărăcie, schimbări climatice sau migraţie.

 

Curajoși. Energici. Cu visuri mărețe. Pentru binele tuturor cetățenilor europeni, copiii din România au lucrat la „Declarația de la București a Copiilor din Uniunea Europeană”. Aceasta va fi definitivată în luna mai, în cadrul unei conferințe internaționale. Copiii au dreptul de a-și scrie poveștile și de a fi implicați în luarea deciziilor care le influențează viața. Alătură-te lor, spune-ți părerea: https://childrendeclaration.typeform.com/to/gGYswC

Posted by UNICEF Romania on Thursday, April 18, 2019