Educația parentală în România
UNICEF sprijină părinții în dezvoltarea abilităților și cunoștințelor de îngrijire și protecție a copiilor

- Disponibil în:
- English
- Română
Provocarea
Printre dificultățile întâmpinate de părinți în România se regăsesc sărăcia, lipsa accesului la servicii de protecție socială și de sănătate, violența domestică, migrația și traiul în zone izolate. Mai mult de atât, adulții nu au uneori cunoștințele și abilitățile necesare sau nu au acces la resurse care să le permită să asigure copilului condiții optime de dezvoltare.
Astfel de neajunsuri pot duce la abuz, neglijare, probleme de sănătate, la lipsa comunicării, a timpului petrecut alături de copil, la stimă de sine scăzută și abandon școlar. Toate acestea scad drastic șansele copiilor de a ieși din cercul vicios al sărăciei, care le afectează familiile de generații întregi.
Potrivit celor mai recente statistici ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în 2017, au fost raportate peste 15.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copilului.
Violența împotriva copiilor este larg răspândită. Deși violența extremă este considerată inacceptabilă (de ex. bătaia, abuzul sexual), în România există un nivel ridicat de toleranță față de unele forme de violență “mai ușoare”, precum pălmuitul, țipatul, umilirea.
Aproape o treime dintre părinți consideră pedeapsa un rău necesar, după cum arată un studiu UNICEF.
Peste tot în lume s-a demonstrat că disciplina non-violentă este cea mai indicată pentru a îl ajuta pe copil să crească, să fie sănătos și responsabil.
Numărul părinților care-și abandonează copilul ramâne ridicat. Anual, aproape 10.000 de copii ajung în sistemul public de protecție a copilului.
În ciuda progreselor înregistrate în ultimii 30 de ani, circa 400.000 de copii români se află în afara sistemului de educație, doi din 10 copii nu termină opt clase și doar șase din 10 merg la liceu.
Soluția
Obiectivul nostru este acela de a proteja toți copiii și de a sprijini părinții, tutorii și persoanele care îngrijesc copiii să-și dezvolte la maximum competențele parentale. Încă din 2010, alături de autorități și de ONG-uri, am conceput activități de educație parentală pentru toate grupele de vârstă. Acest set de bune practici elaborat în cadrul proiectelor UNICEF în România, „Hai la Școală!”, respectiv Educație Incluzivă de Calitate, a fost deja prezentat experților din șase state UE și din Israel, în cadrul Conferinței Europene organizate organizate în parteneriat cu HoltIS și Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Educația parentală reprezintă un set de activități și metode care permit familiilor să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele despre îngrijirea, alimentația și protecția copilului. Acestea au în vedere copiii de la 0 la 18 ani, fiind adaptate atât nevoilor specifice ale acestora, cât și ale părinților lor sau ale persoanelor care au grijă de ei.
Îmbunătățim competențele parentale pentru a stimula:
- interacțiuni pline de respect și afecțiune între părinți și copii;
- sprijinul și oportunitățile de învățare pentru părinți și copii;
- schimbul de experiență între părinți și susținerea reciprocă;
- protecția împotriva pericolelor fizice;
- nutriție și îngrijire medicală corespunzătoare.
De asemenea, copiii sunt ajutați:
- să devină independenți;
- să își asume responsabilitatea și să facă alegeri inteligente;
- să se implice în activități care contribuie la dezvoltarea lor și la formarea unei stime de sine sănătoase;
- să beneficieze de oportunitatea de a observa și socializa cu modele pozitive.
O colaborare puternică între școală, părinți și comunitate îmbunătățește performanțele școlare ale copiilor.
Experiența UNICEF la nivel internațional și cele mai bune practici în domeniu implementate în România au dovedit că orele de educație parentală:
- contribuie la creșterea participării școlare a copiilor: absenteismul școlar a scăzut cu 61% ca urmare a cursurilor de educație parentală;
- îmbunătățesc comunicarea dintre părinte și copil;
- cresc încrederea în sine a părinților, datorită interacțiunii cu alți participanți, desfășurate într-un context în care experiențele lor pozitive sunt apreciate la adevărata lor valoare;
- îmbunătățesc comunicarea dintre părinți și școală, educatorii parentali fiind adesea cadre didactice din comunitate.
UNICEF în România, HoltIS și Ministerul Educației Naționale au realizat platforma online www.educatieparentala.ro care asigură monitorizare, standarde de calitate și etică. Peste 800 de educatori fac parte din acest program și peste 31.000 de părinți și tutori din România au beneficiat de sprijin în cadrul cursurilor de educație parentală.
UNICEF a colaborat cu reprezentanții a trei ministere (Ministerul Muncii și Justiției Sociale – prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale), ai ONG-urilor și ai universităților pentru dezvoltarea Strategiei Naționale de Educație Parentală. Scopul său este ca toți părinții din România să poată avea acces la aceste cursuri, iar copiii lor să poată beneficia de întreg sprijinul necesar pentru o dezvoltare armonioase.
UNICEF este pregătit să colaboreze cu Ministerul Educației Naționale și cu ceilalți parteneri ai săi în vederea finalizării Strategiei.
Resurse
Mai multe despre Pachetul de Educație Incluzivă de Calitate în această broșură.
Mai multe detalii despre motivele pentru care este necesară o strategie națională privind competențele parentale sunt disponibile în studiul privind necesitatea implementării Strategiei Naționale Integrate.
Mai multe despre activitățile partenerilor noștri în domeniul educației parentale în România.