Vrline i vrijednosti na izložbi dječjih radova

Socio-emocionalne vještine za svako dijete

Tina Dimić Raičević
Otvaranje izložbe o socio emocionalnim vještinama
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulević / 2019
29 Maj 2019

PODGORICA, 28. MAJ 2019. - Naša zajednička odgovornost je da naglasimo i podržimo ključnu ulogu socijalnog i emocionalnog razvoja  u podršci djeci da postanu aktivni i dobri građani 21. vijeka. Ova poruka je poslata s današnjeg otvaranja izložbe dječjih radova koji prikazuju vrline  koje su − kroz Program za razvoj socio-emocionalnih vještina ,,Moje vrijednosti i vrline” − učenici osnovnih i srednjih škola dodatno razvijali, poput timskog rada, optimizma, kreativnosti, poštenja, samopouzdanja, empatije, zahvalnosti, tolerancije, samokontrole, itd.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je ponosan što su projektom „Moje vrijednosti i vrline”, uz pomoć UNICEF-a, doprinijeli stvaranju mladih naraštaja koji znaju bolje.

Ministar prosvjete Damir Šehović
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulević / 2019
Ministar prosvjete Damir Šehović na otvaranju izložbe Moje vrijednosti i vrline u maju u Podgorici 2019.

Ponosan sam što smo ovim projektom pokazali da slobodu valja osvojiti: učenjem, prijateljstvom i tolerancijom.

Damir Šehović, ministar prosvjete

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da je ovaj događaj prilika da se obilježi najvažnija prekretnica u zajedničkim naporima Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo i UNICEF-a da unaprijede kvalitet obrazovanja i omoguće da sva djeca razviju vještine za 21. vijek.

Danas smo se okupili kako bismo proslavili kreativnost učenika iz 46 škola, iz sve tri regije Crne Gore, koji su svojim radovima izrazili vrijednosti kojima teže, ali i saopštili ko su njihovi heroji, kako vide svoju ulogu u ovom svijetu i kako im obrazovanje može pomoći da budu dio promjene koju žele da vide.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulević / 2019
Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori govori na otvaranju izložbe Moje vrijednosti i vrline

Poznati crnogorski umjetnik Roman Đuranović istakao je da su ga radovi na izložbi istinski obradovali.

Roman Djurnovic, poznati crnogorski slikar
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulević / 2019
Roman Djurnovic, poznati crnogorski umjtnik govori na otvaranju izložbe Moje vrijednosti i vrline u maju u Podgorici 2019.

Različitost pristupa u kreiranju radova, bilo da su pojedinačni ili timski, nesputano i iskreno izražavanje, originalnost u realizaciji i karakteru izraza, osobenost svakog od vas − upućuje i na brižljiv pedagoški rad vaših nastavnika.

Roman Đuranović, poznati crnogorski umjetnik

Zamjenica gradonačelnika Glavnog grada Slađana Vujačić kazala je da pored dosadašnjeg posvećenog rada, imperativ mora biti edukacija djece i roditelja kako bismo dobili zdrave nove naraštaje.

Ne smijemo dozvoliti da naša mladost, naš najveći kapital ima nepovoljna iskustva koja će im smanjiti šanse da se u punom kapacitetu uključe u društvo i daju svoj doprinos.

Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Glavnog grada
Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Glavnog grada
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulević / 2019
Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Glavnog grada govori na otvaranju izložbe Moje vrijednosti i vrline u maju u Podgorici 2019.

Devetogodišnji Amar Đulamerović poručio je da su vrline o kojima razgovaraju u školi veoma važne i predstavljaju oslonac za njihov razvoj.

Najviše mi se dopalo kada smo govorili o svojim herojima, i onda smo ih crtali. Ja sam nacrtao Desanku Maksimović. Ona je u meni probudila empatiju. Takođe sam naučio da heroji ne moraju da budu junaci poput Spajdermena i Betmena, već da heroj može postati svako, pa i ja ili neko od mojih drugara.

Devetogodišnji Amar Đulamerović
Devetogodišni Amar i srednjoškolka Jovana
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulević / 2019
Devetogodišni Amar i srednjoškolka Jovana govore na otvaranju izložbe Moje vrijednosti i vrline u maju u Podgorici 2019.

Srednjoškolka Jovana Mijanović kazala je da je kroz ovaj program proširila svoje znanje i vidike.

Došla sam na ideju da sve vrijednosti koje smo razvijali kroz program predstavim kao jedan veliki grozd sa krupnim i slatkim zrnima, od kojih je svako našlo svoje mjesto i pomoglo drugom zrnu da se razvija. Tu ideju predstavili smo kroz našu sliku „Grozd vrlina“.

Srednjoškolka Jovana Mijanović

Izložba se, uz podršku UNICEF-a i globalne finansijske institucije ING, organizuje u okviru proslave 30 godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, prema kojoj svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje. Izložba će biti otvorena za javnost do sedmog juna tekuće godine.

UNICEF Crna Gora