Socio-emocionalne vještine u okviru redovnog obrazovanja

Barski gimnazijalci u okviru redovnog obrazovanja jačaju kreativnost, empatiju, toleranciju i timski rad

UNICEF Crna Gora
Učenici barske gimnazije sa predstavnicima UNICEF-a
UNICEF Crna Gora / Vedran Ilić / 2018
25 Maj 2018

BAR, 25. MAJA 2018. - Za dobrog učenika nije dovoljno samo da nauči zadatu lekciju. Pored znanja, uspješnog đaka krase i vrijednosti i vrline. To su shvatili učenici barske Gimnazije „Niko Rolović“ koji su učestvovali u programu razvoja socio-emocionalnih vještina u okviru redovnog obrazovanja.

Regionalna direktorica UNICEF-a  Afšan Kan u barskoj gimnaziji
UNICEF Crna Gora / Vedran Ilić / 2018
Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan razgovara sa barskim gimnazijalcima u maju 2018.

Tolerancija, kreativnost, empatija i timski rad, neke su od vrijednosti i vrlina o kojima su razgovarali đaci barske Gimnazije. Za sedamnaestogodišnjeg Bogdana Žižića to su bili najzanimljiviji časovi u školskoj godini, koji su pozitivno uticali na cjelokupnu atmosferu u učionici.

Sada je stanje u našem odjeljenju bolje, iskreniji smo jedni prema drugima, više pomažemo jedni drugima nego prije početka ovoga programa.

Bogdan, 16

I šesnaestogodišnja Staša Buntić preporučuje radionice o socio-emocionalnim vještinama zbog zbližavanja s drugarima. S njima je saglasan sedamnaestogodišnji Mustafa Ramović.

Te radionice podstakle su nas da više razmišljamo o nama samima. Naš odnos jednih s drugima bio je mnogo bolji.

Mustafa Ramović, 17

Šesnaestogodišnjoj Maši Gačević najzanimljivije su bile radionice kreativnosti „zato što smo uspjeli da zajedno, kao tim, oformimo nešto naše".

S učenicima barske Gimnazije, tokom svoje prve posjete Crnoj Gori, družila se i regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan. Ona je kazala da su programi poput ovog korisni za primjenu i u drugim zemljama regiona.

Veoma sam inspirisana onim što radite, onim što rade nastavnici kroz program Ministarstva prosvjete i nadam se da je ovo nešto što možemo primijeniti i u drugim zemljama u budućnosti. Učimo od vas i uvjereni smo da će naredni lideri u Crnoj Gori biti lideri mira i napretka u ovoj zemlji.

Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić ističe da su ove radionice osnažile vaspitnu ulogu koju, pored obrazovne, treba da ima svaka škola.

Treba djeci da omogućimo da razvijaju socio-emocionalne vještine, nekognitivne vještine, sve ono što ih kasnije čini jednom osobom koja može da izađe na tržište rada sa svim vještinama koje su neophodne.

Arijana Nikolić-Vučinić, pomoćnica ministra prosvjete
Regionalna direktorica UNICEF-a Afšan Kan sa barskim gimnazijalcima
UNICEF Crna Gora / Vedran Ilić / 2018
Tokom posjete regionalne direktorice UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, učenik barske gimnazije govori o socio-emocionalnim vještinama 2018.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, pozvao je mlade da naučene vrijednosti i vrline primjenjuju i van škole.

Ovaj razgovor ne treba da se završi samo u školi, već i da vas pripremi da preuzmete lidersku ulogu u vašoj zajednici, među vašim prijateljima, vršnjacima.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Profesorica engleskog jezika Ana Đurović kazala je da su radionice pomogle i profesorima da bolje upoznaju svoje đake: „Ne znam ih samo iz one perspektive učenja engleskog, nego sam prosto saznala nešto više o njima."

Đaci su vrijednosti i vrline upoznavali i kroz analizu književnih djela.

Ne razmišljaju samo šta je uradila Ana Karenjina ili zašto je ili nije nešto uradio neki književni lik u djelu, nego promišljaju − šta bih ja, gdje sam ja. To je ono pitanje ‚biti ili ne biti‛ u mom životu“, objasnila je profesorica književnosti u barskoj Gimnaziji Marica Nikitović.

Direktorica Gimnazije „Niko Rolović“, Marija Đonović, smatra da ovaj program treba da se primjenjuje u svim školama.

Stvarno bi bilo divno da se ovo proširi na sve škole i sve nastavnike. Znanje je našoj djeci dostupno na svakom koraku, a nastavnik mora da ih nauči nekim drugim vještinama koje su im neophodne za život.

Marija Đonović, direktorica Gimnazije „Niko Rolović“

Uz podršku UNICEF-a, ovaj program za razvoj socio-emocionalnih vještina od 2015. pilotira se u 20 škola u Crnoj Gori u okviru redovnog obrazovanja.

UNICEF Crna Gora
Šta su socio-emocionalne vještine i zašto su one važne? I UNICEF Montenegro