Roditeljstvo po mjeri djeteta

Škole roditeljstva za jačanje vještina roditelja i u Crnoj Gori

UNICEF Crna Gora
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013

25 Jun 2018

PODGORICA, 25. JUNA, 2018. - Svaki roditelj suočava se s izazovima u vaspitavanju djeteta. Neredovna ishrana i višesatne pripreme djeteta za odlazak na spavanje samo su neki od problema koji često predstavljaju ozbiljan test za roditeljsko strpljenje. U takvim situacijama, savjeti stručnjaka, ali i drugih majki i očeva, od najveće su pomoći.

Baš kao i mnogi roditelji, i majka Bosiljka Vuković noćima je imala probleme da svoju ćerku nauči da ode na spavanje u planirano vrijeme. Pomoć je pronašla u školi roditeljstva, koju je organizovala NVO „Roditelji“, uz podršku UNICEF-a i EU.

Školica je i te kako doprinijela tome da ja budem bolji, stabilniji roditelj. Mislim da mi je dala razne alatke koje su mene rasteretile stega i briga koje roditeljstvo nosi. Tako da je sada moja ljubav rasterećenija, opuštenija i samim tim moja komunikacija sa ćerkom, koja je predivno dijete od četiri godine, jednostavnija i lakša.

Majka Bosiljka Vuković

Škola roditeljstva pomogla joj je i da osvijesti koliko roditeljsko raspoloženje utiče na ponašanje djeteta.

U školici smo naučili da kad stvari ne idu, pogledamo jesmo li mi problem. Znači, ne razmišljajte šta vam je s djetetom, nego pogledajte jeste li vi dobro, jeste li vi odmorni dovoljno, imate li strpljenja, pa tek onda vidite šta je uzrok ponašanja vašeg djeteta

Majka Bosiljka Vuković
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Majka Bosiljka Vuković, u junu 2018, u Podgorici, priča o tome kako joj je škola roditeljstva pomogla da savlada neke izazove s kojima se suočavala u odnosu sa svojom četvorogodišnjom ćerkom

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osame Kogalija „programi za podršku roditeljstva mogu i da poboljšaju odnose među roditeljima, smanje konflikte i nasilje među partnerima, unaprijede ishode ranog razvoja djeteta, poboljšaju mentalno zdravlje roditelja, promovišu pozitivne društvene norme vezane za ulogu zajednice u zaštiti i njegovanju djece i spriječe razdvajanje porodice”.

Dobrobit škole roditeljstva prepoznali su i UNICEF-ovi partneri koji su bili angažovani na sprovođenju programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu”, domovi zdravlja u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama, Javna predškolska ustanova „Đina Vrbica” i NVO „Roditelji”, „Centar za prava djeteta” i „Pedagoški centar”.

Direktorica NVO „Pedagoški centar”, docent dr Biljana Maslovarić, smatra da institucije i opštine treba da pružaju kontinuiranu podršku roditeljima u odgajanju djeteta.

Mislim da je vrijeme da se aktivno bavimo uključivanjem roditelja, da budu stvarno partneri u razvoju svoje djece.

Docent dr Biljana Maslovarić, direktorica NVO „Pedagoški centar”

Ovakvu ideju podržava i većina roditelja u Crnoj Gori, što potkrepljuje UNICEF-ovo istraživanje sprovedeno 2016. godine, koje pokazuje da 77% građana smatra da bi država trebalo da obezbijedi edukaciju i podršku roditeljima u podizanju djece.

Radionice „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za djecu u ranom razvoju”, pilotirane su do sada u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama. Kao rezultat, njihovi polaznici su poput Bosiljke ojačali roditeljske vještine koje će im omogućiti da svoju djecu podrže da u potpunosti razviju svoje potencijale.

Link do videa na njegovom hosting sajtu/domenu
UNICEF Crna Gora
Iskustvo roditelja iz škole roditeljstva