Roditelji imaju pravo na podršku u odgajanju djece

Prve škole roditeljstva u Crnoj Gori organizovane uz podršku UNICEF-a

Tina Dimić Raičević
Roditelji sa kkartonskim kutijama na glavama igraju se sa svojim djetetom
UNICEF Crna Gora / Dusko Miljanic / 2009
01 Avgust 2018

BIJELO POLJE, 1. AVGUSTA, 2018. - Danas, možda više nego ikad, savremena porodica suočena je s brojnim izazovima i nerijetko vrlo visokim očekivanjima. Zato ne čudi potreba za dodatnom, stručnom podrškom u odgajanju djece.

Otac Admir
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Admir Međedović, samohrani otac četvoro djece, u Bijelom Polju, tokom avgusta 2018, priča o tome kako su ga djeca motivisala da se prijavi za školu roditeljstva

Takvu podršku je u bjelopoljskom Domu zdravlja, kroz program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“, koji je podržan od strane UNICEF-a i Evropske unije, potražio i Admir Međedović, samohrani otac četvoro djece.

„Djeca su me motivisala da učestvujem u ovom programu. Želio sam da otkrijem na koji način mogu što bolje da komuniciram sa svojom djecom, na koji način bolje da ih edukujem i veoma sam zadovoljan programom. Vježbe koje smo radili vraćaju i nas roditelje u djetinjstvo, kako bismo mogli da osjetimo i predvidimo šta dijete može da uradi, šta misli, kako se osjeća i onda je s djecom mnogo lakše sarađivati”, priča Admir. Nakon završenih radionica, Admir misli da, ukoliko želimo na pravi način da vaspitamo svoju djecu, moramo prvo vaspitati sebe.

Rekao bih da sam samo sebe promijenio, a djeca su se onda samo prilagodila. Mislim da je cilj programa da mijenjamo roditelje, sami sebe.

Admir Međedović, samohrani otac četvoro djece

Na ukupno 12 radionica, roditelji i facilitatori su partneri u traženju odgovora na pitanja o roditeljstvu i djetetovom razvoju. Uz podršku stručnjaka, roditelji su na radionicama razmjenjivali informacije, znanja, vještine, iskustva i tako zajednički učili i pružali međusobnu podršku, koja je značajna kako za osnaživanje roditelja tako i za razvoj djece. Facilitatorka Tina Novović veoma je zadovoljna napretkom koji su roditelji, kao što je Admir, ostvarili tokom sesija.

Facilitatorka Tina Novović
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Facilitator Tina Novović, in Bijelo Polje, in August 2018, talking about how parents and facilitators have partnered together to seek answers to questions about parenting and child development

Od prvog časa do danas primjećuje se ogromna razlika u njihovom odnosu prema djeci, primjećuje se velika razlika i u njihovom ponašanju, kako na samom času, tako i u sprovođenju njihovih aktivnosti kod kuće, koje su imali kao domaće zadatke. Stvorio se pozitivan odnos između roditelja i djece.

Tina Novović, facilitatorka

Admir kaže da je mnogo smireniji, te da svaki problem rješava timski i kroz komunikaciju s djecom.

Naročito mi se svidjela vježba ogledalce, tokom koje smo shvatili da su djeca ogledalo našeg ponašanja – kako mi postupamo, tako i oni postupaju. A oni samo traže našu pažnju.

Admir Međedović, samohrani otac četvoro djece

Ovaj posvećeni otac naglašava da nije propustio nijednu radionicu i raduje se primjeni novih saznanja, koja su mu pomogla da mnogo bolje razumije svoju djecu. Program pozitivnog roditeljstva uz podršku UNICEF-a omogućio mu je da, kako kaže, raste zajedno sa svojom djecom.