Škole roditeljstva i u Crnoj Gori

Dijeleći iskustva sa drugim roditeljima i stručnjacima lakše do boljeg odnosa s djecom

UNICEF Crna Gora
Porodica
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
12 April 2018

BIJELO POLJE, 12. APRIL 2018. - Kako primjenjivati nenasilne vaspitne metode i postati što bolji roditelj? Odgovor na ovo pitanje dobili su roditelji iz Bijelog Polja priključivši se programu roditeljstva koji je, uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, organizovao Dom zdravlja u toj opštini. Tokom tri mjeseca, roditelji su se kroz 12 različitih sesija upoznali s pozitivnom praksom roditeljstva.

Admir Međedović, otac četvoro djece
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Admir Međedović, otac četvoro djece, govori o prednostima programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“

To iskustvo bilo je veoma značajno za Admira Međedovića, oca četvoro djece, koji se radionici priključio kao razvedeni roditelj. Kaže da su mu radionice pomogle da postane bolji roditelj:

Sada sam smiren. Često je na našem prostoru više ljutnje, a sada smo smireni, lagano komuniciramo i sve timski radimo. Djeca su ogledalo našeg ponašanja. Kako mi postupamo, tako i oni, oni samo traže našu pažnju.

Admir Međedović, otac četvoro djece

S izazovima u roditeljstvu, nakon radionica, lakše se nosi i Elvira Kurčehajić.

„Imam dijete s Daunovim sindromom, mlađe dijete. Moj motiv je bio da saznam na koji način njegova sestra može da mu pomogne kako bi on bio što bolji dječak, a ona njemu bolja sestra. Svaka radionica nam je pomogla da vidimo na koji način da djelujemo na našu djecu da problem bude riješen.“

Program roditeljstva prvenstveno je usmjeren na sprečavanje nasilja nad djecom, uspostavljanje pozitivnog odnosa između roditelja i djece, kao i na razvijanje osjećanja kompetentnosti kod roditelja. Osmišljen je s namjerom obezbjeđivanja zdravog odrastanja djece uzrasta od 2 do 9 godina, a trenutno se sprovodi u četiri najveće opštine u Crnoj Gori – Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama. Ovaj program pod nazivom „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“ („Parenting for Lifelong Health“) sprovodi se u još petnaestak zemalja u Evropi, Aziji i Africi.

Danijela Femić, psihološkinja u Domu zdravlja u Bijelom Polju
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Psihološkinja u Domu zdravlja u Bijelom Polju Danijela Femić (desno), tokom radionice „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje“

Facilitatorka Tina Novović kaže da su radionice pomogle da se prevaziđu zablude o građenju roditeljskog autoriteta: „Zabluda je da batina rješava problem. Pogrešan je odnos nedavanja važnosti djetetu, naprotiv, dijete treba da ima dio dana kada će ono da vodi igru s roditeljem. Zabluda je da djeca treba da budu samo poslušna.“

Sličan utisak ima i njena koleginica Danijela Femić, psihološkinja u Domu zdravlja u Bijelom Polju.

Roditelji su na početku bili izuzetno striktni, bukvalno vojnički režim. Došli smo na to da roditelj uopšte nema takav pristup nego da se bukvalno spusti na nivo djeteta i da razgovara s njim. Roditeljima koji su bili preokupirani poslom dijete je na prvom, a posao na drugom mjestu.

Danijela Femić, psihološkinja u Domu zdravlja u Bijelom Polju

Ideju da ove radionice prerastu u redovnu školu roditeljstva podržava i direktorka bijelopoljskog Doma zdravlja Majda Dobardžić: „Ovo je početak i mislim da je ovo matica koja će se širiti."