Predškolsko obrazovanje – neophodan uslov za razvoj svakog djeteta

Kao odgovor na krizu izavanu epidemijom COVID-a-19, roditelji koji pripadaju romskoj i egipćanskoj populaciji dobili su podršku namijenjenu pravilnom razvoju njihove djece u uslovima otežanog pristupa ranom obrazovanju

Duška Pejović
Dječak kreće u vrtić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
23 Decembar 2020

HERCEG NOVI, 18. DECEMBAR 2020. - Jedna od posljedica krize izazvane epidemijom koronavirusa jeste zatvaranje vrtića u dužem periodu, što je djecu romske i egipćanske populacije izložilo povećanom riziku da napuste predškolsko obrazovanje ili da ne budu ni upisana u vrtić. Tim povodom, UNICEF je organizovao poseban edukativni program za roditelje djece romske i egipćanske populacije sa ciljem da im ukaže na značaj ranog obrazovanja, ali i kako bi ih podržali da se što lakše suoče s dodatnim izazovima roditeljstva koje novonastala situacija nameće.

Umjesto radionica za roditelje, koje su ranije bile organizovane u vrtićima, roditelji su ove godine dobili edukativni materijal u vidu brošura na crnogorskom i albanskom jeziku. Nakon toga su profesionalci iz Pedagoškog centra imali niz telefonskih razgovora, sa svakim od roditelja pojedinačno. Romski roditelji su kroz te sesije dobijali savjete kako da kod kuće podrže i motivišu svoju djecu dok su predškolske ustanove zatvorene.

Ermina Tafa, majka petogodišnjeg Mateja koji trenutno zbog epidemije ne ide u vrtić, kaže da su joj individualne sesije mnogo koristile i pomogle da bolje sagleda opasnosti od moguće infekcije. Posebno je zadovoljna jer je sada dodatno motivisana da podrži odlazak u vrtić svog djeteta, ali i da mu kod kuće pruži svu potrebnu podršku.

Ermina Tafa, majka petogodišnjeg Mateja
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Ermina Tafa, majka petogodišnjeg Mateja priča kako je poslije radionica dodatno motivisana da podrži odlazak u vrtić svog djeteta, ali i da mu kod kuće pruži svu potrebnu podršku, u Herceg Novom, u decembru 2020.

Naučila sam da djeca treba da idu u vrtić, da stiču nova znanja, da se druže s vršnjacima i kvalitetno provode vrijeme kako bi se lakše uklopila u društvo pred odlazak u školu. Shvatila sam da djeca treba da imaju slobodu, da nemaju strah od diskriminacije, da se ne odvajaju od vršnjaka i da se ponašaju kao sva ostala djeca, bez obzira na to što smo druge nacionalnosti ili vjere.

Ermina Tafa, majka petogodišnjeg Mateja

Edukativne brošure su im pomogle da kvalitetnije provode vrijeme kod kuće, dodaje ona.

U materijalima ima mnogo igrica, djeca ih obožavaju i dosta su se posvetilа tome. Iako imam puno obaveza, našla sam vremena da se kod kuće igramo, svi zajedno. Tako postajemo bliskiji, a djeca se opuštenije ponašaju i sklone se od telefona i interneta, što je jako korisno.

Ermina Tafa, majka petogodišnjeg Mateja

Od razigranog Mateja, koji nije imao vremena za velike pauze u igri, uspjeli smo da saznamo da je naučio da redovno pere ruke kad stigne u vrtić i kad se vrati kući, kao i da ima mnogo drugara.

Uživam u vrtiću jer se družim i stalno se igramo. Imam tamo najbolje drugove, Andreja i Amara, i igramo se ‘Ne ljuti se čovječe’, s loptom i razne druge igre. Jako sam srećan, vrtić pruža sreću za čistu peticu!

Matej Tafa, predškolac
Petogodišnji Matej Tafa
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Petogodišnji Matej Tafa kroz igru opisuje koliko voli vrtić, u Herceg Novom, u decembru 2020.

Postignuća ovog programa mogu se sagledati na više nivoa, smatra koordinator programa Miloš Bulatović. On ističe kvalitet podrške koju roditelji i djeca dobjaju od stručnih lica koja imaju veliko iskustvo u radu s njima.

Miloš Bulatović, koordinator programa
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Koordinator programa Miloš Bulatović govori o kvalitetu podrške koju roditelji i djeca dobjaju od stručnih lica, u Herceg Novom, u decembru 2020.

Kroz savjetodavne razgovore na unaprijed definisane teme, porodice su imale priliku da, u novonastalom kontekstu, steknu nova znanja o stimulaciji djece u ranom uzrastu. Istovremeno im je pružena podrška i podsticaj da upišu svoju djecu, odnosno da nastave da ih odvode u predškolske ustanove. Naravno, sve u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Miloš Bulatović, koordinator programa

U okviru modifikovanog UNICEF-ovog programa, medijatori imaju aktivniju ulogu nego ranije. Od psihologa su dobili i dodatne informacije o važnosti ranog razvoja djece, koje mogu podijeliti s romskim roditeljima. 

Saradnica u socijalnoj inkluziji Sanja Knežević kaže da je svjesna značaja ličnog kontakta koji ostvaruje s romskim porodicama. Ona smatra da takav kontakt ne može da zamijeni nijedna druga vrsta komunikacije, ističući da je UNICEF-ov program dobro osmišljen i da su rezultati vidljivi.

Roditelji su shvatili da je uzaludno ako sedmogodišnje dijete upišu u školu, a da ono prethodno nije razvijalo svoj um u vrtiću. Oni su postali svjesni koliko rano obrazovanje utiče na sveukupni razvoj djece. Djeca koja su išla u vrtić postižu bolje rezultate u školi nego ona koja nisu pohađala predškolsko obrazovanje. Istovremeno, kako majke same kažu, dobile su više vremena da završe svoje obaveze, pa se onda mogu posvetiti svom djetetu kad dođe iz vrtića.

Sanja Knežević, saradnica u socijalnoj inkluziji
Sanja Knežević, saradnica u socijalnoj inkluziji
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2020
Sanja Knežević, saradnica u socijalnoj inkluziji, priča kako roditelji kroz radionice postaju svjesni koliko rano obrazovanje utiče na sveukupni razvoj djece, u Herce Novom, u decembru 2020.

Ivana Ceković, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u u Crnoj Gori, podsjeća da je svakom djetetu potrebno obezbijediti pristup kvalitetnom i inkluzivnom obrazovanju, bez obzira na to gdje se nalazi. 

Ivana Ceković, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora
Ivana Ceković, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u u Crnoj Gori, podsjeća da je svakom djetetu potrebno obezbijediti pristup kvalitetnom i inkluzivnom obrazovanju, u Herveg Novom, 2020.

Za djecu koja pripadaju ranjivim grupama, predškolsko obrazovanje i vaspitanje imaju još veći značaj, s obzirom na nedostatak podrške i prilika za učenje u ranom djetinjstvu. U vremenu kad pohađanje vrtića nije bilo moguće, nastojali smo da kroz ovaj program roditeljima i djeci pružimo neophodnu podršku, usmjerenu ka jačanju roditeljskih kompetencija.

Ivana Ceković, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u u Crnoj Gori

UNICEF-ov program „Predškolsko obrazovanje za djecu romske i egipćanske populacije: podizanje svijesti roditelja iz romske i egipćanske populacije o važnosti predškolskog obrazovanja“ sprovodi se u Herceg Novom, Tivtu, Podgorici, Nikšiću i Beranama. Program se sprovodi uz podršku Austrijske agencije za razvoj (ADA), a ove godine je njime obuhvaćeno 150 roditelja koji pripadaju romskoj i egipćanskoj populaciji.