Pokretanje kampanje „Birajmo šta gledamo”

Agencija za elektronske medije i UNICEF počeli kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”

UNICEF Crna Gora
Medijska pismenost
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2018
19 Februar 2018

PODGORICA 19. FEBRUAR 2018. - Brojne studije širom svijeta ukazuju da nasilje u medijima može doprinijeti povećanoj agresivnosti kod djece, kao i da obrazovni sadržaji u medijima mogu pomoći djeci da brže usvoje određena znanja i vještine. Stoga je ključno pažljivo birati medijske sadržaje.

 

Mediji ulaze u naše živote u sve većoj mjeri, i zato je važno da razumijemo kako oni funkcionišu, da prepoznamo kada pozitivno utiču na razvoj maloljetnika, a kada mu štete.

Abaz Beli Džafić, direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore
Director of Montenegro Agency for Electronic Media Abaz Beli Dzafic
UNICEF Montenegro / Dusko Miljanic / 2018
Director of Montenegro Agency for Electronic Media Abaz Beli Dzafic speaking at the launching of the media literacy campaign in Podgorica in February 2018

Istraživanja širom svijeta pokazuju da djecu treba usmjeravati još od njihovog prvog susreta s medijima. To je, najprije, zadatak roditelja. Iz tog razloga, Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF su započeli kampanju medijske pismenosti sa tri TV spota koji se obraćaju roditeljima i čija je ključna poruka: Birajmo šta gledamo. Ovi su TV spotovi razvijeni i uspješno korišćeni u istoimenoj kampanji UNICEF-a i Agencije za elektronske medije Hrvatske.

Birajmo šta gledamo, analizirajmo i kritički razmišljajmo o svim medijskim sadržajima i radimo to zajedno sa našom djecom od ranog djetinjstva.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
Osama Khogali, UNICEF Representative to Montenegro
UNICEF Montenegro / Dusko Miljanic / 2018
UNICEF Montenegro Representative Osama Khogali speaking at the launching of the media literacy campaign in Podgorica in February 2018

Cilj kampanje je promocija medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenje kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanje kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

Podizanjem nivoa medijske pismenosti razvijamo vještine svjesnog odlučivanja o izlaganju medijskom sadržaju, sposobnost kritičkog vrednovanja i analize informacija i medijskih poruka. Ne možemo očekivati da roditelji i djeca ove vještine sami razvijaju, i upravo zbog toga imamo veliku odgovornost i obavezu da ih u tome osnažujemo.

Abaz Beli Džafić, direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore

Džafić i Kogali su saglasni da, u digitalnom dobu, medijska pismenost i medijska regulacija ne isključuju, već nadograđuju jedna drugu. Djecu je nemoguće u potpunosti izolovati od štetnih medijskih sadržaja, pa je stoga neophodno podržati ih da izrastu u medijski pismene građane.

To znači da će biti u stanju ne samo da biraju šta gledaju svakog dana, već i da analiziraju i kritički procjenjuju sve što gledaju, kao i da sami prave različite medijske sadržaje i dijele ih s drugima na bezbjedan i odgovoran način.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

U okviru ove kampanje, sprovešće se istraživanje o tome kako djeca i roditelji koriste medije, kako i sa kime razgovaraju o medijskim sadržajima i kako tumače i koriste informacije iz medija.

Takođe, kroz kampanju će se pojačati saradnja između djece i medija kako bi medijski izvještaji o djetinjstvu češće citirali i mišljenja mladih, na kvalitetniji način obrađivali pitanja koja ih se tiču i kako bi se pravio kvalitetniji medijski program za djecu u Crnoj Gori.