Na Svjetski dan djeteta ‒ mladi preuzeli instituciju Predsjednika Crne Gore

U skladu s globalnom proslavom Svjetskog prava djeteta i preuzimanjem institucija od strane djece i mladih širom svijeta, UNICEF u Crnoj Gori danas je podržao zlatne savjetnike Ombudsmana da preuzmu instituciju Predsjednika Crne Gore

Tina Dimić Raičević
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

21 Novembar 2019

PODGORICA 20. 11. 2019. – U skladu s globalnom proslavom Svjetskog prava djeteta i preuzimanjem institucija od strane djece i mladih širom svijeta, UNICEF u Crnoj Gori danas je podržao zlatne savjetnike Ombudsmana da preuzmu instituciju Predsjednika Crne Gore.

Nakon preuzimanja rezidencije Predsjednika Crne Gore, predstavnici mladih – zlatni savjetnici Ombudsmana ugostili su predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kako bi s njim razgovarali o stanju prava djece u zemlji. On je tom prilikom naglasio ključnu ulogu škole i porodice za suzbijanje nasilja nad djecom i istakao značaj etičkog izvještavanja medija o pravima djeteta.

Povodom Svjetskog dana djeteta, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali identifikovao je borbu protiv siromaštva i nasilja nad djecom kao ključne izazove.

Siromaštvo i nasilje nad djecom su dva ključna prioriteta: svako treće dijete izloženo je riziku od siromaštva u Crnoj Gori, dok je dvije trećine djece Crne Gore doživjelo neki oblik nasilja. Zajedno to možemo promijeniti kako bismo osigurali za svako dijete – sva prava.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Đukanović je saglasan da je siromaštvo djece jedan od ključnih izazova i s tim u vezi poručio da je neophodno podržati rani razvoj djece, poboljšati kvalitet obrazovanja i socijalne zaštite da bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija.

Đukanović smatra da svaka priča o razvoju društva počinje i završava obrazovanjem. Naglasio je da je u tom procesu ključno unaprijediti položaj zaposlenih u obrazovanju.

UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović opdgovara na pitanja mladih na Svjetski dan djeteta, na Cetinju u novebru 2019.

Mislim da je prednost generacije kojoj ja pripadam u odnosu na vašu generaciju u tome što je položaj prosvjetnog radnika u tom periodu bio neuporedivo bolji nego danas. To je bio jedan organizovan sistem vrijednosti u nekadašnjoj Jugoslaviji u kojoj je ta srednja klasa svakog društva, kojem pripadaju prosvjetni radnici, bila društveno uvažena i egzistencionalno zbrinuta.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore

Zlatni savjetnici su aktuelizovali i problem odlazaka sve većeg broja mladih osoba iz Crne Gore.

„Ja dolazim iz Berana i mogu vam reći da se mnogo mojih vršnjaka odselilo sa svojim porodicama, a taj trend je izražen i kod naših komšija iz Rožaja, Plava, Bijelog Polja“, kazala je zlatna savjetnica Anastasija Đukić.

Predsjednik Đukanović smatra da se s ovim trendom suočava cijeli region, pa čak i Evropa, te da postoje i pozitivne i negativne strane te priče. Jedan od odgovora, tvrdi Đukanović, leži upravo u sistemu obrazovanja.

Jedino kada dostignemo nivo razvoja kojem težimo, nivo razvoja u kojem ćemo ponuditi dovoljno radnih mjesta, u kojem ćemo ponuditi kvalitetno obrazovanje, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kvalitetnu kulturnu ponudu i sve one druge kvalitete koje jedno društvo mora da ponudi kao servise, tada možemo biti sigurni da naši mladi neće željeti da idu iz Crne Gore.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore

On je kazao da su dosadašnji rezultati na unapređenju stanja prava djeteta postignuti kroz značajnu podršku i saradnju s međunarodnim organizacijama, u prvom redu UNICEF-om, te da će se ta saradnja ubuduće nastaviti.

UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović odgovara na pitanja mladih na Svjetski dan djeteta, na Cetinju u novembru 2019.

Mislim da smo se snažno posvetili da kroz inkluzivno obrazovanje razvijemo inkluzivno društvo, koje će pokazati posebnu senzibilnost prema ranjivim kategorijama − onoj djeci koja su lišena potpunog porodičnog staranja, djeci koja pripadaju romskim, egipćanskim zajednicama, djeci koja dolaze iz nerazvijenih područja sa sjevera Crne Gore, djeci sa smetnjama u razvoju.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore
UNICEF Crna Gora
Povodom obilježavanja 20. novembra – Dana djeteta, zgrada Predsjednika Crne Gore osvijetljena je plavom bojom, čime se Crna Gora pridružila pozivu UNICEF-a da obojimo svijet u plavo i podržimo dječja prava.