Interes djeteta umjesto senzacionalizma u medijima

Mediji u Crnoj Gori trebalo bi mnogo odgovornije, nego što je to sada slučaj, da se odnose prema temama koje uključuju djecu i mlade

Tina Dimić Raičević
Konferencija za štampu povodom Rojtersovog treninga o etičkom izvještavanju o djeci
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
04 Decembar 2018

PODGORICA, 4. NOVEMBRA 2018. - Mediji u Crnoj Gori trebalo bi mnogo odgovornije, nego što je to sada slučaj, da se odnose prema temama koje uključuju djecu i mlade, naročito u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom. Trku za senzacionalizmom moralo bi zamijeniti kvalitetno i etičko izvještavanje o pitanjima prava djeteta, poručeno je s konferencije za medije povodom najave početka trodnevnog Rojtersovog treninga za crnogorske novinare, koji organizuju Agencija za elektronske medije i UNICEF.

Sofija Krivokapić, UNICEF-ova mlada reporterka, poručila je na današnjoj konferenciji za medije da pravo javnosti da zna šta se dogodilo nikada ne smije da bude iznad prava na dostojanstvo i na privatnost bilo kog djeteta. 

Sofija Krivokapić, UNICEF-ova mlada reporterka
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Sofija Krivokapić, UNICEF-ova mlada reporterka, poručuje da pravo javnosti da zna šta se dogodilo nikada ne smije da bude iznad prava na dostojanstvo i na privatnost bilo kog djeteta u Podgorici u novembru 2018.

Nemojte više kršiti prava djeteta tako što ćete u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom iznositi njihove životne priče i lične ispovijesti. Nemojte u želji za pričom koja će prodati više novina ili povećati gledanost televizije u kojoj radite ili broj klikova na portalima ugroziti našu bezbjednost i dodatno nas traumatizovati.

Sofija Krivokapić, UNICEF-ova mlada reporterka

Sofijin kolega, mladi UNICEF-ov reporter Balša Božović saopštio je da u našim medijima ima veoma malo sadržaja koji se bave pitanjima djece i mladih, te da, čak i kad se pojave takve priče, u njima uglavnom nema njihovog mišljenja.

Zato vas pozivam da, kada pravite priču o nama, djeci i mladima, pitate nas za mišljenje. Vjerujte da smo dobri sagovornici i da imamo šta da kažemo. Nemojte o nama govoriti uglavnom kroz glasove odraslih. Mi imamo sopstveni glas.

Balša Božović, mladi UNICEF-ov reporter
Bals Bozovic, mladi UNICEF-ov reporter
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
Balša Božović, mladi UNICEF-ov reporter, govori da u našim medijima ima veoma malo sadržaja koji se bave pitanjima djece i mladih u Podgorici u novembru 2018.

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Beli Džafić kaže da je cilj ove obuke pružiti podršku medijima u Crnoj Gori da o gorućim pitanjima prava djeteta izvještavaju u kontinuitetu na kvalitetan i etički korektan način.

„Mediji bi trebalo da budu primjer dosljedne primjene profesionalnih i etičkih standarda i da na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti, uz iskazivanje saosjećanja i eliminisanje rizika od senzacionalizma. Naše iskustvo pokazuje da je kršenja prava djece u medijima uglavnom posljedica nepoznavanja tih prava, zbog čega se upravo ovom vidu zaštite mora posvetiti značajnija pažnja“, saopštio je Džafić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali kazao je da mediji imaju dužnost da etički izvještavaju o pitanjima prava djeteta i da biti etički reporter znači služiti javnom interesu bez narušavanja ljudskih prava djeteta.

Jedan od ključnih etičkih principa je da se nikad ne objavljuje priča, fotografija ili snimak koji mogu dovesti dijete, njegovu braću/sestre ili vršnjake u rizik, čak i kada se identiteti djece promijene, prikriju ili ne objave.  Isto tako, uvijek se mora pribaviti dozvola djeteta i njegovog staratelja za sve intervjue, za snimanje video zapisa i pravljenje fotografija.

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, mediji uvijek treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je: žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja; počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja; optuženo ili osuđeno za zločin; HIV pozitivno, ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i staratelj potpuno svjesno daju saglasnost.

Rojtersov trening je inspirisao ucesnike da snime spot u kojem podsjećaju na etičke standarde novinarstva i pozivaju na njihovo poštovanje. Njegovim besplatnim objavljivanjem crnogorski mediji su podržali kampanju medijske pismenosti i jačanje kapaciteta medija da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” je, uz podršku UNICEF-a, pokrenula Agencija za elektronske medije Crne Gore sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori. 

UNICEF Montenegro
Montenegrin journalists on ethical reporting