Djeca najbolje sarađuju s onima koji im ukazuju poštovanje

Organizovanjem javnog razgovora o odnosu roditelja i djece, kampanji "Zaustavimo nasilje" pridružila se i Opština Pljevlja.

UNICEF Crna Gora
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2013

27 April 2017

PLJEVLJA, 27. APRIL 2017. - Organizovanjem javnog razgovora o odnosu roditelja i djece, kampanji "Zaustavimo nasilje" pridružila se i Opština Pljevlja.

Istraživanje koje je krajem prošle godine sproveo UNICEF, pokazuje da crnogorsko društvo ima visok stepen toleracije prema nasilju nad djecom.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić upozorio je da su djeca u sjevernom regionu izloženija fizičkom kažnjavanju. On je kazao da će ta opština podržati svaku kampanju čiji je cilj smanjenje nasilja nad djecom.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić govori na javnoj raspravi o roditeljstvu u Pljevljima u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017.

Ono što je naša obaveza je da pomognemo ove aktivnosti da bi se u što kraćem roku stvorio ambijent koji bi značio da niko na ovaj način ne pristupa vaspitanju djece.

Mirko Đačić, predsjednik Opštine Pljevlja

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks podsjetio je na posljedice fizičkog kažnjavanja i zanemarivanja djece  i dodao da roditeljska ljubav prema djeci ima djelotvornost samo ukoliko je izražena kroz poštovanje i ljubav.

Nauka nas upozorava da negativna iskustva u djetinjstvu vode ka lošijim ishodima u životu po pitanju zdravlja, obrazovanja i zaposlenja, a često za posljedicu imaju i probleme u ponašanju koji vode u kriminal i nasilje.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

I iz NVO "Udurženje psihologa" poručuju da je saradnja ključ uspješnog roditeljstva.

"Suština roditeljstva jeste naučiti sarađivati. Djeca, kao i odrasli, najbolje sarađuju s onima koji se prema njima ponašaju ljubazno, s poštovanjem", poručila je Dragana Šljukić iz NVO "Udruženje psihologa", ističući dobrobiti savjetovališta i škola roditeljstva u lokalnim zajednicama.

UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Građani Pljevalja učestvuju u javnoj raspravi organizovanoj u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017.

Od februara 2017. godine, roditeljima širom Crne Gore, dostupna je SOS telefonska linija koju je, u okviru kampanje Vlade Crne Gore i UNICEF-a "Zaustavimo nasilje", uspostavila NVO " Roditelji". Izvršna direktorica te NVO Kristina Mihailović podsjetila je da svakog radnog dana, pozivom na broj 080 888 888, roditelji svoje nedoumice u vezi sa odgajanjem djeteta mogu podijeliti sa psiholozima i socijalnim radnicima.

Želimo da im pomognemo da dođu do nekih savjeta, da to pitaju anonimno i povjerljivo. Ono što je najvažnije, to će biti savjet koji će se konkretno odnositi na njihovo dijete, njihovu porodicu.

Kristina Mihailović, Izvršna direktorica NVO Roditelji

Javni razgovor o roditeljstvu u Pljevljima, kao i u svim drugim opštinama, organizovan je uz podršku EU i Telenor fondacije.