C-board Seidu pomaže da bolje komunicira

Dječak sa poteškoćama u govoru koristi asistivnu tehnologiju koja podstiče njegov razvoj

Milica Bogdanović
Seid
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2021
01 Decembar 2021

Podgorica, 1. decembar 2021. – Seid je veseo i miran šestogodišnjak koji ide u vrtić i voli da sluša muziku. On je dječak sa poteškoćama u govoru.  Međutim, počeo je da koristi aplikaciju C-board (komunikaciona tabla) i komunicira koristeći simbole, pa njegovi roditelji sad mnogo bolje mogu da razumiju kako se osjeća i što želi. Aplikacija je razvijena kroz program ,,Za svako dijete glas'' koji sprovodi Zavod za školstvo uz podršku UNICEF-a.

,,Prije C-boarda se dešavalo da ga zaboli zub, da je nervozan i da plače, a da mi ne možemo da shvatimo šta mu je i što ga boli“, priča Dorina Ljuca, Seidova majka.

Ona kaže da nova aplikacija dječaku pomaže da izabere jedan u nizu simbola koji prikazuje svakodnevne aktivnosti koje djeca obavljaju i da joj tako objasni što želi.

,,Sada, kad hoće da jede grožđe,  pronađe taj simbol na tabetu, pokaže prstom i onda se čuje glasovna poruka – želim da jedem grožđe“.

Dorina Ljuca, Seidova majka
Dorina Ljuca
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2021
Seid sa majkom Dorinom koristi aplikaciju C-board, u Podgorici, u decembru 2021.

C-board djeci sa smetnjama u razvoju pomaže da razviju gest pokazivanja, podstaknu verbalizaciju i da se lakše socijalizaciju sa porodicom i ostalom djecom. Osim u kućnim aktivnostima i u komunikaciji sa roditeljima, Seid aplikaciju C-board koristi i u vrtiću i u Resursnom centru.

Njegova vaspitačica Snežana Šćekić kaže da su u aplikaciju uključene  aktivnosti koje dječak obavlja u vrtiću poput doručka, ručka, odlaska u toalet.

Snezana Scekic
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Vaspitačica Snežana Šćekić priča kako kad Seid, pomoću simbola, pokaže ono što želi, vaspitačice u vrtiću ga nagrade, u Podgorici, u decembru 2021.

,,Primjećujem da je dječak zainteresovan za aplikaciju i da je rado koristi. Kada tačno pokaže ono što želi, onda ga mi i nagradimo''.

Snežana Šćekić, vaspitačica

I asistentkinja u vrtiću Mirnela Muratović smatra da je Seid sada bolje komunicira sa njom i ostalim vaspitačicama.

,,Kako bismo ohrabrili Seida da koristi C-board kreirali smo aktivnosti u vrtiću koje on voli i tako smo uspjeli da ga podstaknemo da koristi aplikaciju“.

Mirnela Muratović, asistentkinja u vrtiću
Mirnela Muratović
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Asistentkinja u vrtiću Mirnela Muratović priča kako uz pomoć C-board aplikacije, Seid lakše komunicira sa njom i ostalim vaspitačicama u vrtiću, u Podgorici, u decembru 2021.

Ovu aplikacija je od 2019. godine dobilo ukupno 75 djece sa jezičko-govornim teškoćama. Sa djecom rade profesionalci iz tri resursna centra, ali i zaposleni u pet vrtića i škola u Podgorici, Nikšiću i Baru.

Anita Marić iz Zavoda za školstvo je objasnila da je asistivna tehnologija osmišljena tako da pomogne djeci da ostvaruju verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Uz to, pomaže porodici i nastavnicima da postanu svjesni punog potencijala djece.

Anita Maric
UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić/2021
Anita Marić iz Zavoda za školstvo priča kako aplikacija koju su osmislili stručnjaci daje rezultate, u Podgorici, u decembru 2021.

,,Tehnologiju možemo upotrijebiti na najbolji način i u najbolje svrhe tako što ćemo je primijeniti u svrhu edukacije i razvoja mališana, a to su upravo ove aplikacije koje su stručnjaci osmislili da bi se koristila na pravilan način i dala svoje rezultate“. 

Anita Marić, Zavod za školstvo

Program ,,Za svako dijete glas'' sprovodi Zavod za školstvo od 2019. godine. Program je proširen 2021. godine i predstavlja dio regionalnog projekta koji finansira Evropska unija u cilju ublažavanja uticaja kovid 19 pandemije na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.