Birajmo šta slušamo ‒ nova poruka kampanje medijske pismenosti

Medijska pismenost

Tina Dimić Raičević
Učenici muzičke škole "Andre Navara"
UNICEF Crna Gora / Željko Bracanović / 2018

08 Novembar 2018

PODGORICA, 8. NOVEMBAR 2018. – Muzička škola „Andre Navarra“ i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ pridružile su se kampanji medijske pismenosti, koju je Agencija za elektronske medije, uz podršku UNICEF-a, pokrenula početkom godine.

Tim povodom, učenici Muzičke škole „Andre Navarra“ svirali su na nekoliko lokacija u Podgorici, dok su prolaznici i đaci Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ slušali i plesali uz njihovu muziku. Od snimaka tog umjetničkog performansa napravljen je novi spot kampanje medijske pismenosti s porukom „Birajmo šta slušamo”.

Glavni razlog zbog kojeg smo odlučili da podržimo kampanju o medijskoj pismenosti Agencije za elektronske medije i UNICEF-a jeste što se ona slaže s osnovom i suštinom naše škole. Muzička škola za talente „Andre Navara“ je kontinuirano, od osnivanja, radila na tome da se djeca obrazuju šta slušaju, na koji način i, naravno, u sklopu svega toga uvijek se izvuku talenti, ali veliki dio toga je muzičko opismenjavanje djece da bi ona postala obrazovani građani jednog civilizovanog društva.

Bogdan Asanović, direktor Muzičke škole „Andre Navarra“
Učenici Muzičke škole „Andre Navarra
UNICEF Crna Gora / Željko Bracanović / 2018
Učenici Muzičke škole „Andre Navarra“ sviraju su na mostu Milenujum u Podgorici, dok prolaznici i đaci Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ slušaju i plešu uz njihovu muziku u novembru 2018.

S njime je saglasna direktorica Umjetničke škole za muziku i balet Zoja Đurović, koja podsjeća da uticaj muzike na razvoj djece zavisi od izbora muzike koja se djeci pušta.

Ima nekih kompozicija koje ja ne bih nazvala muzikom, koje nikakvo dobro ne čine djeci, ni u kom pogledu ‒ ni u pogledu ritma, ni u pogledu melodije, a najmanje u pogledu teksta. Postoji muzikoterapija ‒ dokazano je da ima dobar efekat kada se pušta dobra muzika, pogotovo djeci, još dok su u kolijevci. To ne mora biti samo klasična muzika, treba izabrati dobre pjesme, dobre kompozicije, koje će djecu umirivati.

Zoja Đurović, direktorica Umjetničke škole za muziku i balet

Mlada reporterka kampanje medijske pismenosti Milica Vujošević pratila je ove umjetničke performanse i u potpunosti podržava inicijativu zato što smatra da je muzika bitna za razvoj i obrazovanje djece i mladih.

„I pored toga što nam mediji nude ogroman sadržaj, moramo da znamo šta trebamo i šta je zdravo za nas da slušamo i na šta da obratimo pažnju”, poručuje mlada reporterka Vujošević.

Učenici Muzičke škole „Andre Navarra“
UNICEF Crna Gora / Željko Bracanović / 2018
Učenici Muzičke škole „Andre Navarra“ sviraju ispred spomenika Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, dok prolaznici i đaci Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ slušaju i plešu uz njihovu muziku u novembru 2018.

Novi spot kampanje proslijeđen je svim medijima, s pozivom da se pridruže kampanji tako što će ga besplatno emitovati i na taj način doprinijeti podizanju svijesti o tome da dobar izbor medijskih sadržaja za djecu može pozitivno uticati na njihov razvoj.

„Apelujem na roditelje, apelujem na vaspitače u vrtićima, ako ne mogu ili nemaju ideju šta da puštaju djeci, neka dođu, vrata Muzičke škole, njene direktorice i svih nas širom su otvorena za sve koji žele bilo šta da pitaju“, poručuje direktorica Đurović.

Kampanju medijske pismenosti pokrenuli su Agencija za elektronske medije i UNICEF s ciljem da se podstakne razvoj medijske pismenosti djece i roditelja, kao i da se ojačaju kapaciteti medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.

 

 

 

 

 

Link do videa na njegovom hosting sajtu/domenu
UNICEF Crna Gora
#BirajmoŠtaSlušamo