5G – dezinformacije koje i dalje kruže

UNICEF-ovi mladi reporteri podsjećaju na tvrdnje stručne javnosti da peta generacija mobilnog interneta ne ubija živi svijet i niti širi virus

Lana Jovanović i Lara Bulatović
Fact checking vizual
UNICEF Crna Gora
06 Jul 2020

Iako je stručna javnost više puta upozoravala da peta generacija mobilnog interneta ne ubija živi svijet niti širi virus,  dezinformacije o 5G mreži i dalje se objavljuju u medijima i šire na društvenim mrežama. UNICEF-ovi mladi reporteri su na portalu alo.rs nedavno pronašli članak o mladom srpskom naučniku koji tvrdi da ćemo uvođenjem 5G mreže postati dijabetičari, ptice će početi da umiru i svijet će se promijeniti. Koristeći Crowdtangle zapazili smo da je ovaj članak moglo vidjeti pola miliona korisnika društvene mreže Fejsbuk, što znači da se tekstovi koji nijesu bazirani na naučnim činjenicama veoma brzo dijele.

Fact checking visual
UNICEF Crna Gora

U tekstu mladi naučnik iz Srbije navodi da 5G mreža može imati posljedice po naše zdravlje, te da u toku svog istraživanja nije našao nijednu osobinu ove mreže koja bi bila korisna, a da nije štetna. Takođe, smatra i da je razlog umiranja ptica u Holandiji 5G mreža.

Istina je da je u periodu između 19. oktobra i 3. novembra 2018. godine u Hanu umrlo nekoliko stotina ptica, ali, detaljnim istraživanjem obavljenim od strane Holandskog zdravstvenog centra za zaštitu divljine, univerziteta Erasmus i Gent, utvrđeno je da smrt ptica nije uzrokovana 5G mrežom, već najvjerovatnije trovanjem.

Nakon netačnih navoda o uticaju 5G na ptice, pojavila se nova teorija zavjere ‒ 5G mreža širi koronavirus.

Međutim, prema saopštenjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), virusi se ne mogu prenijeti radio-talasima, koji se prenose telekomunikacijskim signalom, što nam i potvrđuje činjenica da koronavirusa ima i u zemljama koje nemaju 5G mrežu. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća da se koronavirus prenosi respiratornim kapima, kada osoba govori, kašlje ili kija, dok se osoba može zaraziti ako dođe u dodir sa zaraženom površinom, a potom dodirne oči, nos ili usta.

Razni sajtovi i tabloidi pisali su o ovoj temi, ali glavna pitanja su: da li je 5G mreža sigurna, da li može uticati na naše zdravlje i da li će promijeniti svijet?

Peta generacija mobilnog interneta (5G mreža) počela se koristiti u pojedinim djelovima svijeta već u 2018. godini. Ova mreža nam omogućava mnogo veću brzinu interneta, što znači brže učitavanje i slanje podataka, kao i mogućnost da više ljudi koristi istu mrežu, bez kočenja, kašnjenja ili sličnih problema.

Stručna javnost tvrdi da je 5G mreža sigurna mreža i da nije kriva za ubijanje ptica i širenje koronavirusa.

Ova mreža nije štetna po naše zdravlje, ali jeste prekomjerna upotreba tehnologije i čitanje informacija koje nijesu tačne! Zato birajmo šta gledamo, slušamo i čitamo!

UNICEF-ovi mladi reporteri od početka pandemije koronavirusa provjeravaju tačnost informacije koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima. Prilikom provjere tačnosti informacija slijede primjere analiza s platforme Raskrinkavanje.me i koriste njihovu javno dostupnu metodologiju.