Program de reabilitare și construcție a blocurilor sanitare în școli, lansat de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF

11 Octombrie 2023
program de reabilitare blocuri sanitare
UNICEF Moldova

Școlile primare, gimnaziile și liceele pot depune cereri de proiecte pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare. Inițiativa este lansată de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF Moldova. În urma concursului, vor fi selectate 100 de instituții, care vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație.  Bugetul total care va fi alocat în acest scop se ridică la circa 85 milioane lei. Programul este realizat cu suportul Ministerului Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). 

Pentru a participa la concurs, managerii instituțiilor trebuie să completeze un formular, care poate fi accesat la următorul link https://bit.ly/blocurisanitare. Data-limită pentru depunerea cererilor este 31 octombrie, 2023.

Formularul va include informații despre dotările existente, condițiile tehnice ale instalațiilor, necesitățile de îmbunătățire ale sistemelor și serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă.  

„Copiii trebuie să dispună de un mediu de învățare sănătos, să li se ofere acces la surse sigure de alimentare cu apă, servicii adecvate de sanitație și igienă.  Crearea acestor condiții pentru fiecare copil și elev din țara noastră este o prioritate a ministerului”, susține Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. 

„Dreptul la apă și sanitație se află în centrul mandatului UNICEF. Programele UNICEF de reabilitare a blocurilor sanitare în școli, care acoperă peste 90 de țări și ajung în medie la 3 milioane de copii anual, sunt esențiale pentru a ne asigura că fiecare copil are oportunitatea pentru o educație mai sănătoasă și mai demnă. Credem că accesul la apă și sanitație nu este un privilegiu, ci un drept fundamental pentru fiecare copil”.

Maha Damaj, Reprezentantă de țară UNICEF în Moldova

La începutul anului curent în 178 de instituții de învățământ se atestau probleme privind accesul la apă și sanitație. Dintre acestea, în 60 de școli, gimnazii și licee sunt în prezent în derulare proiecte de construcție sau renovare capitală a blocurilor sanitare. 

Astfel, în 25 de instituții renovarea se face cu resurse alocate de la bugetul de stat,  șapte instituții beneficiază de sprijinul UNICEF, iar 28 - de susținerea consiliilor raionale și a altor parteneri de dezvoltare. Toate aceste proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023. 

Alte 118 instituții de învățământ vor beneficia de investiții în anul 2024 din partea UNICEF și a Băncii Mondiale, în sumă totală de 143 de milioane de lei. 

Datele colectate în baza formularului vor sta la baza unui plan de intervenții pe termen mediu și lung cu privire la reabilitarea blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ general. Pentru a beneficia de asistență în procesul de completare a formularelor, dar și pentru a pune în discuție spectrul de intervenții necesare pentru a întruni normele sanitare în vigoare, cadrele manageriale sunt invitate să participe la câteva sesiuni de orientare, care vor fi organizate online în perioada 16-25 octombrie 2023. 

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

About UNICEF

UNICEF promotes the rights and wellbeing of every child, in everything we do. Together with our partners, we work in 190 countries and territories to translate that commitment into practical action, focusing special effort on reaching the most vulnerable and excluded children, to the benefit of all children, everywhere.

For more information about UNICEF and its work for children, visit www.unicef.org

Follow UNICEF on Twitter and Facebook