COVID-19 și Educație Incluzivă

Impactul pandemiei asupra copiilor cu nevoi educaţionale speciale.

UNICEF
IMG_8958_0.jpg
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Moldova 2020
02 Decembrie 2020

Zeci de mii de elevi din Republica Moldova au trebuit să se acomodeze cu educația online din cauza pandemiei de COVID-19. Nu a fost o sarcină ușoară nici pentru elevi și nici pentru profesori. Totuși, și mai dificil le-a fost copiilor cu nevoi educaționale speciale, deoarece ei au nevoie de mai multă atenție și de o implicare sporită a pedagogilor prin intermediul metodelor speciale.

Școala specială nr. 12 face parte din ultima categorie. La momentul actual, această școală este singura instituție de învățământ specializată din țară pentru copiii cu deficiențe de auz. Toate celelalte școli au fost transformate, iar copiii au mers la școlile din localitate pentru a învăța împreună cu semenii lor, în clase obișnuite.

Toate celelalte școli de acest fel din țară au fost închise ca urmare a implementării obiectivelor Programului de dezvoltare a educație incluzive privnid promovarea educaţiei incluzive drept prioritate educaţională în vederea evitării excluderii şi /sau marginalizării copiilor, tinerilor şi adulţilor și  reorganizării învăţământului general /special, optimizarea reţelei de instituţii pentru educaţia incluzivă. Copiii cu cerințe educaționale speciale sunt admiși în școlile generale unde studiază conform planurilor educaționale individuale și beneficiază de asistență psihopedagogică”, a declarat Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică. În Moldova, începând cu anul 2011, un Program național de educație incluzivă a fost implementat treptat.

IMG_8925.jpg
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Moldova 2020
Nina Rusu, Head of the School #12, Chisinau, Moldova
IMG_8940.jpg
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Moldova 2020

„Educația incluzivă permite elevilor din toate mediile să studieze și să crească împreună dezvoltându-și abilitățile și competențele necesare. UNICEF susţine autorităţile în dezinstituționalizarea copiilor cu dizabilități și integrarea acestora în familiile lor, în comunități și școli„ a declarat Liudmila Lefter, specialistă în educaţie la UNICEF Moldova.

COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra sistemului educațional din Moldova în general și asupra promovării educației incluzive, în particular. Copiilor cu nevoi educaționale speciale le-a fost extrem de greu să se adapteze învățării la distanță.

Gabriela Ichim, o elevă din clasa a 9-a se simte mai încrezută atunci când studiază în sala de clasă decât atunci când studiază online. Pe durata carantinei îi era dor de colegi și profesori, și în special de lecțiile cu logopedul. Pentru Gabriela și alți copii ca ea, este extrem de important să poată citi mesajele profesorilor de pe buzele acestora, astfel, învățarea la distanță a fost o experiență dificilă pentru elevii cu nevoi educaționale speciale.

„Atunci când profesorii predau disciplinele școlare obișnuite, aceștia nu doar aplică metode specifice, dar și adaptează programul la necesitățile specifice ale copiilor. Unii copii, în afară de deficienţe de auz au și alte dizabilități, iar profesorii trebuie să modifice și să adapteze textele și sarcinile în mod individual, pentru fiecare elev”, a declarat Nina Rusu, logoped și directoare a Școlii nr. 12.

IMG_8954.jpg
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Moldova 2020

În timpul lecțiilor un sistem audio amplifică sunetul în funcție de necesitatea individuală a copilului. Fiecare elev are conectat un dispozitiv la aparatul auditiv care îl ajută să înțeleagă mai bine mesajul profesorului. 

„Familia a fost sprijinul cel mai mare pe perioada când a trebuit să transferăm toate lecțiile în mediul online. Elevii nu puteau să realizeze sarcinile de sine stătător, în special copiii din clasele primare, așa că a fost un efort comun al tuturor: al profesorilor, elevilor și părinților. În prezent sunt bucuroși că ne-am întors la școală”, a afirmat Nina Rusu.

Pe durata carantinei, Eudochia Brașoveanu, specialistă în psihopedagogie și logoped, a realizat niște videouri explicative pentru copii și părinți cu sarcini concrete care să îi ajute în timpul orelor online. Părinții lucrau la aceste sarcini împreună cu copiii lor și expediau videouri pentru a fi evaluate de profesori.

„Elevii noștri comunică mai mult prin intermediul gesturilor. În timpul lecțiilor cu logopedul ne concentrăm pe comunicarea verbală. Orele online sunt complicate deoarece elevilor le este extrem de dificil să citească doar de pe buze [nota editorului: articularea sunetului cu ajutorul buzelor] – deci este mai bine atunci când studiem în sala de clasă”, a afirmat Eudochia Brașoveanu.

Radion Tambur, un elev din clasa a 9-a cu deficienţe de auz este extrem de fericit pentru că s-a întors în sala de clasă. „Mă simt mai bine la școală. Comunic cu profesorii și cu prietenii. Când eram acasă ascultam învățătorii și era interesant, dar era extrem de dificil pentru că eram singur”, a spus Radion.

„În timpul pandemiei ne-a lipsit prezența fizică în clasă deoarece unul dintre aspectele principale ale formării comunicării verbale este contactul direct cu copilul, posibilitatea de a simți vibrarea vocii, ritmul, tempoul și de a profita de toate spectrele simțurilor”, a continuat directorul Școlii.

IMG_8947.jpg
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Moldova 2020
Eudochia Brașoveanu, specialist in psychopedagogy and speech therapist, School #12, Chisinau, Moldova
IMG_8960_0.jpg
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Moldova 2020
Radion Tambur, a ninth-grade student, School #12, Chisinau, Moldova

Acum, când elevii s-au întors la școală, profesorii pun accent pe importanța respectării regulilor de igienă și pe măsurile de limitare a răspândirii virusului deoarece doar astfel elevii pot rămâne în sălile de clasă și pot studia împreună.

UNICEF Moldova, cu sprijinul fondurilor USAID ajută sistemul educațional din Republica Moldova în mai multe moduri. Ca parte a acestui sprijin, UNICEF a procurat și livrat săpun și dezinfectanți în fiecare școală și grădiniță din țară pentru a acoperi necesitățile acestora în primele trei luni după redeschiderea școlilor. Peste 68.000 litri de săpun lichid, 454.000 de bucăți de săpun solid și peste 136.000 de litri de dezinfectant pentru mâini au fost livrați în mai mult de 2.600 de școli și grădinițe din Republica Moldova, oferind astfel posibilitatea de a respecta măsurile de igienă pentru 480.000 de elevi.

Pentru a simplifica procesul de redeschidere a școlilor, UNICEF a sprijinit elaborarea Ghidurilor pentru elevi și părinți în care s-a explicat într-un mod simplu și clar procesul de redeschidere a școlilor în Republica Moldova, precum și elaborarea regulilor și măsurilor de igienă, dar și a sfaturilor pentru sprijinirea învățării și sănătății mintale.

UNICEF, în parteneriat cu ONG-urile naționale și în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat materialele de instruire pentru profesori și manageri în contextul redeschiderii grădinițelor și școlilor. Aceste materiale sunt folosite pentru consolidarea capacităţilor pe scară largă a administratorilor și a cadrelor didactice din toate școlile și grădinițele cu privire la practicile de igienă, aplicarea protocoalelor COVID-19 și prevenirea și controlul bolilor infecțioase.  Instruirile vor acoperi 15.000 de angajați din grădinițe și peste 19.000 de angajați din 1.200 de instituții de învățământ primar si gimnazial, inclusiv din 17 instituții rezidențiale.