“Країна задихається”: Пандемія, якої можно було уникнути

В Україні стрімко зростає кількість госпіталізованих із COVID-19. Абсолютна більшість з них - невакциновані.

ЮНІСЕФ
Пандемія COVID-19 в Україні. Медики поспішають з ношами.
UNICEF
24 Жовтень 2021

За даними Міністерства охорони здоров’я України, з 27 488 людей, яких було госпіталізовано з коронавірусною хворобою в Україні з 11 по 17 жовтня 2021 року, 25 893, або 94,2%, не отримали жодної дози антиковідної вакцини.

Пандемія COVID-19 в Україні. Медсестра в палаті йде між ліжками з хворими.

Всього за останні три місяці 98.1% госпіталізованих із COVID-19 в Україні — невакциновані (за даними Електронної системи охорони здоров’я). 

Пандемія COVID-19 в Україні. Медсестра піклується про пацієнтку.

В регіонах з високим рівнем захворюваності переповнені лікарні та реанімаційні відділення.

Медичній працівник

Медичні працівники, рятуючи життя пацієнтів, кожного дня стикаються з величезними навантаженнями, ризиками для власного здоров'я та втомою. Тому медики закликають українців вакцинуватися вже сьогодні, щоб вберегти себе від важкого перебігу, госпіталізації та смерті.

Пандемія COVID-19 в Україні. Пацієнт у відділенні реанімації.

У реанімаційному відділенні Харківської лікарні на вентиляції легень зараз знаходяться вдвічі більше пацієнтів, ніж розраховано. 

Пандемія COVID-19 в Україні. Літня пацієнтка отримує допомогу на дому.

“Стало ще складніше. COVID-19 став більш агресивним. По складності цей період можна порівняти з початком року. У нас 98% хворих - невакциновані люди. Люди не вакцинуються, приймають рішення самі - хочу вакцинуюсь, хочу не вакцинуюсь. Тому ми, на жаль, - країна епідемій. Я закликаю, вакцинуватися, бо це - ваше життя. І це поки єдине, що спасає від цієї хвороби”, - каже лікар-анестезіолог відділення надання медичної допомоги хворим на COVID-19 обласної клінічної лікарні Харкова Олександр Гойденко. 

Пандемія COVID-19 в Україні. Літній пацієнт.

За час пандемії в Україні від коронавірусної хвороби померло понад 58 тис. осіб. 82% усіх померлих від COVID-19 в Україні – це люди старші 60 років. Лікарі констатують, що нова хвиля пандемії, що цієї осені охопила Україну, продовжує забирати життя людей. 

Пандемія COVID-19 в Україні. Переповнена палата в лікарні.

“Епідемія зростає, кількість хворих зростає, з кожною хвилею пандемія все страшніше. З вересня у відділенні понад 200 пацієнтів, з них багато - дуже важких. Це страшна хвороба”, - вважає завідувач відділення надання медичної допомоги хворим на COVID-19 обласної клінічної лікарні Харкова Нікіта Калашніков

Пандемія COVID-19 в Україні. Лікарка в кабінеті затуляє обличчя руками.

Міністерство охорони здоров’я та Дитячій фонд ООН (ЮНІСЕФ) нагадують, що найбільш ефективно імунітет виробляється після 2-ї дози вакцини, яку слід отримати у рекомендований інтервал. Цей інтервал становить для:

  • CoronaVac/Sinovac — 14-28 днів
  • Comirnaty/Pfizer — 21 день
  • Moderna — 28 днів
  • AstraZeneca — 4-12 тижнів
Пандемія COVID-19 в Україні. Медсестра робить щеплення чоловіку.

За 11-17 жовтня щеплення отримали 762 352 людини. Усього станом на 18 жовтня принаймні однією дозою антиковідної вакцини щепилися 8 065 760 осіб, двома дозами – 6 573 564 особи.

Пандемія COVID-19 в Україні. Пацієнт з кисневим балоном.

На статистику захворюваності серед вакцинованих можуть впливати підроблені документи про щеплення. Людина з придбаним сертифікатом має високі шанси потрапити в лікарню та померти від COVID-19, хоча всі вважатимуть, що вона вакцинована. Це підриває довіру до ефективності вакцини.

Пандемія COVID-19 в Україні. Медики переносять пацієнта через сходи.

Тому Міністерство охорони здоров’я просить українців, які знають про випадки підробки таких документів, повідомляти про них у поліцію або до контакт-центру МОЗ. Детальніше – bit.ly/COVID-dovidky_pidrobka