Sondaj U-Report despre egalitatea de șanse între fete și băieți

Aproape jumătate dintre tineri au fost agresați sau hărțuiți pe motive de gen

UNICEF
29 Iunie 2020

62% din tinerii intervievați de UNICEF prin intermediul platformei U-Report sunt de părere că, în acest moment, în România fetele și băieții nu beneficiază de șanse și tratament în mod egal. Jumătate dintre respondenți cunosc exemple concrete în care adolescenți din grupurile din care fac parte s-au confruntat cu situații dificile sau tratament diferențiat pe motive de gen.

Printre principalele probleme cu care se confruntă adolescenții din cauza faptului că sunt fete sau băieți se numără: presiunea legată de înfățișarea fizică (32%), diferența de așteptări și încurajări între ce pot fetele și ce pot băieții (29%) sau hărțuirea în mediul online (19%). Alte probleme sunt reprezentate de agresiunile din afara și din cadrul școlilor și diferențele de oportunități.

 

42% dintre cei care au răspuns au declarat că au fost hărțuiți sau agresați pe motive de gen.

O treime cred că faptul de a fi fată sau băiat le-a influențat până în prezent așteptările părinților privind comportamentul de acasa si de la școală, 15% așteptările profesorilor privind comportamentul la școală și rezultatele școlare, 18% alegerea activităților școlare și extra școlare în care s-au implicat, 16% relațiile cu prietenii.

Majoritatea covârșitoare a respondenților (92%) cred că egalitatea de șanse între fete și băieți este un subiect care ar trebui discutat in mediul școlar.

Doar 38% sunt de părere că școala românească promovează egalitatea de șanse și de tratament între fete și băieți și majoritatea covârșitoare a respondenților (92%) cred că egalitatea de șanse între fete și băieți este un subiect care ar trebui discutat in mediul școlar. Tinerii și-ar dori să primească informații despre cum pot fi recunoscute situațiile de discriminare și hărțuire în viața de zi de zi, cum pot fi promovate șansele egale sau cum pot fi recunoscute și abordate stereotipurile de gen. Aproape un sfert dintre respondenți vor să afle mai multe informații despre corpul uman și educație pentru sănătate. Peste jumătate (55%) vor ca aceste informații să ajungă la ei prin discuțiile de grup cu experții, 29% prin discuțiile de grup cu profesorii, iar 11% și-ar dori să fie informați prin canalele de social media.
 

Peste jumătate (55%) vor ca informațiile să ajungă la ei prin discuțiile de grup cu experții.

În privința recentei adoptări de către Parlamentul României a amendamentului la Legea educației care interzice schimbul de informații privind egalitatea de gen în școli și universități, 48% dintre respondenți au declarat că sunt la curent cu această chestiune, iar 52% sunt îngrijorați sau preocupați de acest lucru.

 


La sondajul U-Report au răspuns peste 2.800 de copii și tineri din toată țara, cei mai mulți (86%) având între 15 și 19 ani. Trei sferturi dintre respondenți – 1952 de persoane – sunt fete și doar 700 băieți.