Dialog cu adolescenți din Europa

Adolescenți din Franța, Italia, România și Olanda au discutat despre impactul pademiei de COVID-19

Sebastian, Boardul Copiilor
Patru adolescenți din Franța, Italia, România și Olanda au discutat despre impactul pademiei de COVID-19
UNICEF
21 Mai 2020

Cele mai frumoase lucruri în viață sunt cele la care nu te aștepți. Exact asta mi s-a întâmplat cu acest proiect alături de cei trei adolescenți din țări diferite. De ce? Pentru că mereu mi-am dorit să împărtășesc idei, principii și experiențe personale, atât local, național, cât mai ales internațional.

Așa că atunci când am aflat despre oportunitatea de a participa la un proiect online cu tineri din alte țări din Europa, am aplicat imediat! De ce? Pentru că merită să valorifici până și cele mai mici șanse,  doar în felul acesta ele ajung să se materializeze, dintr-o dorință la care nici nu îndrăzneai să speri. 

Fericire, panică și extaz au fost printre sentimentele trăite atunci când am aflat că am fost acceptat și că va trebui să vorbesc în engleză cu tineri din alte trei țări din Uniunea Europeană! Ca de obicei, echipa UNICEF mi-a fost alături și m-a ajutat să mă simt stăpân pe situație. Am discutat împreună despre cum să trec peste emoții, cum să mă pregătesc, cum să abordez un subiect, înțelegând că orice idee e bună, dar trebuie să fie explicată într-o manieră ușor de receptat și fără a pune în dificultate pe cineva. Cu alte cuvinte, m-au ajutat să fiu eu - dar mai bun, mai receptiv și mai pregătit, acest lucru simțindu-l din primele momente ale discuției cu ceilalți tineri, când parcă teama a pălit în față fericirii și a încrederii că eu chiar pot să mă descurc!

Patru adolescenți din Franța, Italia, România și Olanda au discutat despre impactul pademiei de COVID-19

"Sper că oricine aude mesajele noastre să realizeze că nu este singur și că toți trecem prin aceeași pandemie, mai mult sau mai puțin dificilă pentru fiecare." Sebastian, 16 ani. Patru adolescenți din Franța, Italia, România și Olanda au discutat despre impactul pademiei de COVID-19 și despre învățămintele pe care ar trebui să le tragă lumea din această criză.

Posted by UNICEF Romania on Monday, May 25, 2020

Cei trei adolescenți cu care am dezbătut, promovat și împărtășit idei, contexte și informații provin din Italia, Franța și Olanda, lucru ce a oferit o diversitate frumoasă discuțiilor pe care le-am avut. Ne-am conectat cu ajutorul unei platforme online, unde timp de o oră si jumătate am discutat liber.

 

De la educație la sănătate mintală, obiectivul proiectului, de a face auzite opiniile tinerilor legate de probleme ce ii afectează pe ei, în cazul de față  COVID-19, a fost cu succes îndeplinit. 

Sebastian, 16, Ploiești
Sebastian participă la o întâlnire a Boardului Copiilor.
UNICEF/Norbert Fodor
Sebastian participă la o întâlnire a Boardului Copiilor.

Am interacționat atât de facil și de productiv cu ceilalți trei colegi de echipă pentru că au fost cu adevărat parteneri ideali de discuție, foarte raționali și deschiși la idei noi. Timpul a fugit aproape instant, parcă abia începuserăm să vorbim când deja trebuia să ducem la final discuția. Timpul trece rapid când îl petreci cu plăcere.

Tot ce sper din acest proiect este că am reușit să fi ajuns măcar la un tânăr care are niște nelămuriri sau nesiguranțe legate de această situație și să îl fi inspirat și încurajat să găsească un unghi nou din care să privească lucrurile. Cred că doar împărtășind trăiri multe și diverse obținem perspective necesare în găsirea soluțiilor potrivite. Dar și mai important, sper să oricine aude mesajele noastre să relizeze că nu este singur și că toți trecem prin aceeași pandemie, mai mult sau mai puțin dificilă pentru fiecare.