Patru lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea mintală a adolescentului dumneavoastră
Tratați-vă copilul cu afecțiune și grijă, având grijă de dumneavoastră în același timp.
- Disponibil în:
- English
- Română
Fie că vă înțelegeți foarte bine cu adolescentul dvs sau vă confruntați cu dificultăți, este important să îi arătați că îl iubiți și susțineți, că îl puteți ajuta să depășească momentele dificile și că sunteți mereu acolo pentru el.
Iată patru lucruri pe care să le aveți în vedere când discutați cu adolescentul despre starea sa, dar și în momentele în care vă doriți să-i arătați că sunteți acolo pentru a-l susține.
1. Încurajați-l să-și împărtășească sentimentele
- Identificați metode pentru a vedea cum se simte. Întrebați-l cum i-a fost ziua și ce activități a avut. O puteți face cerându-i să vă ajute să realizați o sarcină, precum pregătirea cinei, astfel puteți profita de timp pentru a vorbi despre cum și-a petrecut ziua.
- Amintiți-i că, orice ar fi, sunteți acolo pentru el și că vreți să știți cum se simte și ce gândește. Câteva cuvinte de încurajare îl pot ajuta să se simtă în largul său astfel încât să vă împărtășească sentimentele sale.
- Este important să recunoaștem și să înțelegem emoțiile pe care le trăiește, chiar dacă nu este un lucru comod. Când vi se deschide, puteți să-i răspundeți cu “Înțeleg”, “Pare a fi o situație dificilă” sau “are sens”.
- Poate fi ușor să observați lucrurile pe care adolescentul dvs le face și care nu vă plac. Dar încercați și să remarcați și să-l lăudați pentru lucrurile bune pe care le face, chiar și ceva simplu, cum ar fi faptul că își face curat în lucruri.
2. Luați-vă timp pentru a-l susține
- Stabiliți împreună noi rutine și obiective zilnice realiste. Puteți introduce sarcini casnice pe lângă proiectele școlare și puteți stabili obiective clare precum terminarea temelor înainte de cină.
- Adolescența înseamnă independență! Acordați-i adolescentului dvs timp și spațiu suficient pentru a fi pe cont propriu. Nevoia de spațiu face parte din procesul de creștere.
- Găsiți metode pentru a vă susține și încuraja copilul să ia pauze (de la școală, treburi casnice sau de la alte activități pe care le are) pentru a face lucruri care îi plac. Dacă adolescentul dvs se simte frustrat, încercați să găsiți împreună soluții pentru a rezolva problemele. Încercați să nu preluați controlul spunându-i ce are de făcut.
3. Rezolvați împreună situațiile de conflict
- Ascultați opiniile copilului dvs și încercați să rezolvați conflictele cu calm. Nu uitați: toată lumea se confruntă cu stres!
- Nu discutați niciodată probleme atunci când sunteți furioși. Îndepărtați-vă și trageți aer în piept și puteți vorbi mai târziu despre probleme cu adolescentul dvs.
- Evitați luptele de putere. Uneori, adolescenților le poate fi greu să țină lucrurile sub control. Oricât de greu ar fi pe moment, încercați să fiți empatici în fața adolescenților care își doresc să dețină controlul în perioade tulburi, în loc de a încerca să ripostați sau să vă afirmați puterea.
- Fiți onești și transparenți în relația cu adolescentul dvs: îi puteți spune că și dvs vă confruntați cu situații stresante. Atunci când îi arătați cum vă gestionați sentimentele dificile îl puteți ajuta să înțeleagă că este în regulă să aibă aceste sentimente.
- Când apare un conflict, reflectați la cum ați putea să îl rezolvați împreună cu adolescentul dvs. Puteți discuta despre aceste reflecții cu adolescentul dvs, pentru a-i arăta cum procesați ideile.
4. Grija pentru dumneavoastră
Părinții au multe pe cap. Aveți nevoie și dumneavoastră să vă îngrijiți și să primiți susținere. Când aveți grijă de dumneavoastră modelați această practică și pentru adolescentul dumneavoastră.
- Dacă vă simțiți copleșit nu amânați solicitarea unei forme de sprijin. Este normal și în regulă să vă simțiți astfel. Vorbiți cu un membru al familiei sau cu o altă persoană.
- Acordați timp propriilor relații. Încercați să identificați câteva persoane cărora să le împărtășiți sentimentele și experiențele pe care le aveți. Acordați-vă timp în fiecare zi pentru a vorbi cu ei despre felul în care vă simțiți.
- Alocați-vă timp în fiecare zi pentru a face lucrurile care vă ajută să faceți față și să gestionați stresul. Fie că aveți o zi aglomerată sau mai liberă, știm că timpul alocat pentru a vă îngriji este esențial pentru propria bunăstare. Când faceți lucruri care vă plac sau când pur și simplu luați o pauză câteva minute de la rutina zilnică, vă va ajuta să vă relaxați și să vă energizați.
- Încercați metode diferite de a face față stresului și vedeți ce funcționează pentru dvs. Printre acest metode se numără: exercițiile, discuțiile cu prietenii, listele de lucruri de făcut sau planificările, menținerea rutinelor și a structurilor, reflectarea la ceea ce vă face să vă simțiți recunoscători sau mândri și lucrurile care vă plac precum muzica, arta, dansul și scrisul într-un jurnal.
Mesajele din acest ghid au fost elaborate de Comitetul permanent inter-agenții pentru sănătate mintală și Grupul de referință pentru sprijin psiho-social.