O școală și o viață nouă în București pentru copiii ucraineni

UNICEF a trimis deja școlii mai multe truse school-in-a-box, truse care conțin materiale utile pentru profesori și elevi.

UNICEF
Sofiya and Liza
UNICEF/UN0622408/Holerga
21 Aprilie 2022

Până acum câteva săptămâni, Anastasiia preda limba engleză la o școală din Odesa. Acum face același lucru, dar la o școală din București, unde organizează cursuri pentru copiii refugiați din Ucraina. Cu sprijinul autorităților române, Anastasiia și alți profesori ucraineni au primit acces la opt săli de clasă de la Colegiul Național Mihai Viteazu din București, unde copiii ucraineni își pot continua acum studiile.

Există o listă de așteptare cu 600 de copii ucraineni care își doresc să continue studiile la București, spune Anastasiia. Dar totuși este nevoie de mai mulți profesori ucraineni care să acopere toate disciplinele școlare pentru toți acești elevi.

UNICEF a trimis deja școlii mai multe truse school-in-a-box, truse care conțin materiale utile pentru profesori și elevi, dar și truse de sport, precum și rucsacuri cu rechizite pentru copiii refugiați. Fiecare ghiozdan conține caiete, creioane colorate și acuarele.

Sofiya și Liza fac parte dintre cei 200 de copii ucraineni care acum învață în București, la Colegiul Național Mihai Viteazu. Au spus că le place noua lor școală și că materiile lor preferate sunt matematica și limba engleza.

Au venit împreună în România cu profesoara lor de engleză, în timp ce familiile lor au rămas în Odesa. În timp ce își continuă educația în siguranță, copiii așteaptă în fiecare zi ca pacea să revină în țara lor, să se întoarcă acasă la părinți și la animalele lor de companie.

Anastasiia, Ukrainian teacher
UNICEF/UN0622380/Holerga
Anastasiia este o profesoară din Ucraina, care a fugit din calea războiului și a venit la București pentru a găsi un loc mai sigur în care să trăiască. Cu ajutorul Guvernului României, Anastasiia a pregătit o școală gratuită pentru copiii refugiați din Ucraina, împreună cu mai mulți profesori ucraineni.

Ivan, în vârstă de 5 ani, a părăsit Mariupol cu ​​tatăl și mama lui, iar aceștia au ajuns în România pe 20 martie. Acum, Ivan locuiește cu familia în București, iar el merge la grădiniță cu alți copii ucraineni care au venit în România și care învață acum la Colegiul Național Mihai Viteazu.

„Apartamentul nostru este distrus. Nu mai avem casă în Mariupol. Grădinița copilului meu a fost și ea distrusă. Nu vrem să ne întoarcem. Ne propunem să stăm mai mult în România. Nu știm când lucrurile vor fi bine acasă”, a spus tatăl lui Ivan.

Unii copii care au fugit din Ucraina încă pot accesa online programa școlară ucraineană. Pentru alții, trebuie depuse eforturi colective, inclusiv de către țările care găzduiesc refugiați, pentru a se asigura că educația lor continuă. Pe lângă oportunitatea de a continua să învețe, accesul la educație le oferă copiilor și o anumită stabilitate, protecție și un sentiment de apartenență într-o perioadă de incertitudine.

UNICEF continuă să-și intensifice sprijinul pe teritoriul Ucrainei și în țările care găzduiesc refugiați.

Ivan from Mariupol
UNICEF/UN0622409/Holerga
Ivan, în vârstă de 5 ani, a fugit din calea atacurilor din Mariupol cu tatăl și mama lui, iar aceștia au ajuns în România pe 20 martie. Acum, Ivan locuiește cu familia în București și merge la grădiniță alături de alți copii ucraineni veniți în România.