Mamele adolescente și părinții tineri, o privire dincolo de statistici

Copii cu copii. Mame minore. Sub aceste etichete se ascund povești reale de viață. Care au în comun iubirea pentru copiii veniți, chiar și așa, prea devreme, pe lume.

Simona Calancea
Newborn examinated
Tomislav Gerogiev
05 Ianuarie 2022

G. avea 13 ani când a devenit pentru prima oară mamă. Acum are 15 ani și un al doilea copil. O fetiță pe care încă îi este teamă să o spele și să o îmbrace.

R. așteaptă ca fetița pe care a născut-o la 14 ani să mai crească puțin, ca ea să poată face un curs de manichiură-pedichiură. Ar asigura, speră ea, un viitor mai bun pentru „minunea” ei de la Dumnezeu, care o face în fiecare zi să zâmbească.

M. este și ea mamă de 2 fetițe. Pe prima, cu care a rămas însărcinată la 14 ani, a dat-o spre adopție. Nu avea condiții să o crească în camera din chirpici, cu găuri în tavan. Tatăl copilul, un bărbat de 53 de ani aflat în trecere prin sat, nu a fost încă pedepsit de lege pentru fapta sa și nici nu i-a fost de vreun ajutor bebelușului.

A. îi trimite tatălui copilului ei, aflat la muncă în Germania, poze cu stiva de lemne pe care a putut să le cumpere cu un ajutor de la stat, semn că o să fie cald iarna asta în camera micuțului.

B. își crește bebelușul venit pe lume când ea avea câțiva ani sub 18, împreună cu partenerul ei, într-o locuință închiriată. Vrea să-l țină într-un mediu mai potrivit, altfel decât în familia ei și să aibă acces la apă curentă și condiții mai bune de trai pentru cel mic.

Copii cu copii. Mame minore. Acestea sunt etichetele pe care le folosim, de obicei, pentru G., M., A.,  R. și B. Pentru cei mai mulți dintre noi, ele sunt cifre într-o statistică despre lipsa de educație pentru sănătate și de protecție a copiilor vulnerabili. Inițiale în povești de presă, menite să le protejeze, dar care le aruncă, în același timp, în anonimat.

Dar sub aceste etichete și în spatele acestor inițiale se ascund povești reale de viață. Care au în comun iubirea pentru copiii veniți, chiar și așa, prea devreme, pe lume și sprijinul din partea familiei.

Susținerea familiei după venirea bebelușului lor pe lume e tot ce mamele adolescente au. Cele mai multe dintre ele nu au acces la informații, pentru a preveni sarcinile timpurii sau nedorite. Nu își cunosc drepturile – pe ale lor sau pe ale copiilor pe care îi aduc pe lume. Nu au parte de îngrijire medicală corespunzătoare pentru ele și bebelușii lor. Și, mai ales, nu au viitor.

10.200 de părinți adolescenți și tineri (sub 25 de ani) vor putea primi educație și sprijin pentru a-și crește bebelușul, prin intermediul celor 1700 de asistenți medicali comunitari care vor beneficia de formare în nutriția și îngrijirea copilului mic în cadrul proiectului Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, inițiat de Asociația SAMAS și UNICEF în România în septembrie 2021.

Pentru a identifica mai bine nevoile reale de sprijin și servicii pentru mamele adolescente, tații tineri și/sau copiii acestora, șase focus grupuri on-line au fost organizate deja în proiect, în cinci județe cu un număr mare de mame minore: Iași, Bacău, Brașov, Dolj și Mureș. Cadre medicale din spitale și comunități, specialiști din domeniul asistenței sociale (DGASPC, maternități, SPAS, primării), reprezentanți ai Inspectoratelor de poliție sau din judecătorii, mediatori sanitari, mediatori școlari, lideri comunitari și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale au discutat despre cele mai presante nevoi de sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, sprijinul concret pe care îl pot oferi acestora, colaborarea dintre instituțiile abilitate în acest sens, dar și despre aspectele practice sau cunoștințe teoretice care i-ar ajuta să interacționeze mai eficient cu tinerii părinți.

În paralel, echipa de cercetători din proiect a realizat și 31 de interviuri cu părinți adolescenți și tineri, dintre care nouă tați cu vârste de până la 25 de ani. Adeseori, tații nu sunt menționați atunci când se vorbește despre problematica mamelor minore și despre nevoile tinerilor părinți. Rolul lor este important în susținerea mamei și îngrijirea copilului și nu trebuie neglijat – consideră inițiatorii proiectului.

Asociația SAMAS și UNICEF în România fac apel la organizațiile neguvernamentale, instituțiile abilitate și public să completeze și un formular de inventariere a inițiativelor locale cu privire la mamele adolescente şi tinerii părinți, desfășurate între anii 2018-2021:

https://bit.ly/chestionarinitiative.

Acestea vor fi ulterior cuprinse într-o hartă completă a proiectelor în sprijinul părinților tineri, un instrument valoros de lucru în elaborarea de programe viitoare care să le fie de real folos acestora.

În 2020, în România, 16.566 de tinere sub 18 ani au devenit mame, conform datelor INSEE. 

Atunci au început tot atâtea noi povești de viață care se pot scrie mai frumos, dacă privim dincolo de statistici și îi susținem pe părinții adolescenți și tineri.