Acțiunile UNICEF în România în sprijinul copiilor și familiilor refugiate care sosesc din Ucraina

UNICEF sprijină Guvernul României, autoritățile locale, agențiile ONU și organizațiile neguvernamentale să monitorizeze fluxurile de refugiați din Ucraina.

UNICEF
Ukrainian child
UNICEF/IoanMoldovan
09 Martie 2022

Articol actualizat în octombrie 2022

Pe fondul războiului din Ucraina, peste 6,6 milioane de persoane s-au refugiat în Europa, cei mai mulți ajungând în statele vecine, inclusiv în Cehia, Republica Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Peste 80% dintre refugieți sunt femei și copii. Din punct de vedere al vitezei și amplorii luate, această criză a refugiaților este fără precedent după cel de-al Doilea război mondial și nu dă semne că ar încetini. 

România a început să primească refugiați din data de 24 februarie 2022. De la începutul conflictului peste un 1,6 milioane de ucraineni au sosit în România. Dintre aceștia, aproximativ 83.748 de persoane sunt încă în țară. Circa 74.000 de refugiați din Ucraina au primit protecție temporară. Numărul total al ucrainenilor care au trecut granița înapoi în Ucraina este de 1091.000 până în prezent, în creștere în ultimele săptămâni.

Se estimează că 33% dintre refugiații ucraineni din România sunt copii. În unele cazuri, copiii sunt separați de părinți/tutori înainte de a începe călătoria până în România, călătoresc în grupuri cu rude îndepărtate sau adulți care nu fac parte din familie, deoarece membrii familiei s-au întors în Ucraina după ce i-au lăsat în grija altora. De la data de 24 februarie, circa 4.620 de copii neînsoțiți au ajuns în România, dintre care 202 sunt acum în sistemul de protecție al statului. Niciunul dintre acești copil nu este adoptabil, deoarece toți sunt cetățeni ucraineni, sunt în grija statului român la cererea guvernului ucrainean și se vor întoarce în țara lor natală când situația va deveni una sigură.  

UNICEF împreună cu alte agenții internaționale face parte din grupul operativ de răspuns condus de Guvernul României, care coordonează măsurile naționale de răspuns pentru criza refugiaților. UNICEF se concentrează pe trei aspecte: (i)îngrijirea și protecția copiilor și a familiilor vulnerabile, (ii) asigurarea accesului egal pentru copii, adolescenți și femei la servicii medicale care salvează vieți și (iii) educație pentru toți copiii de vârstă școlară prin susținerea integrării lor în sistemul național. 

Dată fiind creșterea fluxurilor de refugiați, UNICEF lucrează cu UNHCR, Guvernul României, autoritățile naționale și locale, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și alte agenții ONU, precum și cu organizații non-guvernamentale  pentru a oferi servicii de protecție și asistență prin servicii directe și punerea în legătură cu serviciile specializate naționale sau locale și comunitare, inclusiv prin înființarea și dezvoltarea centrelor Blue Dot destinate sprijinului copiilor și familiilor.  

În domeniul protecției, răspunsul UNICEF în colaborare cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), primării, UNHCR, alți parteneri relevanți din domenii strategice și ONG-uri locale se concentrează pe înființarea și operaționalizarea  centrelor Blue Dot la punctele de trecere a frontierei și pe traseele de călătorie anticipate ale fluxurilor majore de refugiați. Blue Dots sunt centre de sprijin dedicate copiilor refugiați și familiilor și reprezintă un model integrat de sprijin pentru nevoile imediate ale copiilor și ale femeilor. Blue Dots au la bază sistemul de protecție național al statului și sunt conectate la sistemele și serviciile naționale și locale de trimitere către sprijin specializat.  

Centrele Blue Dot includ spații dedicate copiilor care oferă servicii integrate, inclusiv reîntregirea familiei și restabilirea legăturii cu familia, birouri de informare și consiliere, înregistrarea celor mai vulnerabili, spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor de vârste mici, terapie psihologică și primul ajutor pentru igienă, sănătate și alimentație, precum și servicii juridice de bază, servicii de trimitere către asistență specializată pentru cazurile de violență sau afecțiuni medicale, etc. În centrele Blue Dot sunt disponibile pături, haine groase, kituri sanitare, jucării, precum și produse de igienă și hrană pentru bebeluși. 

În cele opt luni de la declanșarea războiului, peste 170.000 de copii și femei au avut acces la spațiile sigure, centrele de protecție și sprijin susținute de UNICEF, inclusiv la Punctele Albastre care funcționează în România.

Servicii furnizate copiilor refugiați și familiilor lor:   

  1. Identificarea și trimiterea către servicii specializate a copiilor expuși riscului: Evaluarea amănunțită a protecției copilului pentru identificarea nevoilor de: a) trimitere de urgență către structurile/serviciile competente de protecție a copilului (copiii expuși riscului de separare, copiii neînsoțiți sau separați) sau b) sprijin/asistență pe teren în funcție de nevoi. În situațiile în care se identifică vulnerabilități sau riscuri/preocupări specifice, copiii și familiile sunt puși în legătură cu asistentul social de la centrul Blue Dot pentru continuarea evaluării. 

  2. Sprijin și consiliere juridică: Furnizarea acestor servicii pentru copii și familii, precum și alte nevoi specifice privind înregistrarea, documentarea, înregistrarea nașterilor, solicitărilor de azil, reîntregirea familiilor și alte proceduri.

  3. Birouri de informare și consiliere: Informare cu privire la serviciile disponibile. Oferirea conexiunii la Internet Wi-Fi și a stațiilor de încărcare a dispozitivelor electronice. Furnizarea panourilor informative, ecrane pentru video screening sau tablete. 

  4. Sprijin psihosocial: Asigurarea accesului mamelor și copiilor în suferință la primul ajutor psihologic și la sprijin specializat oferit de psihologi. Familiile pot avea acces la activități incluzive care sprijină recuperarea, reziliența și bunăstarea psihologică a copiilor și părinților lor. 

  5. Spații dedicate mamei și copilului: Asigurarea accesului la spații dedicate copiilor de toate vârstele, cu locuri pentru odihnă și joacă, spații separate și intervenții specifice pentru fetele adolescente și băieți. Acces la activitățile de grup pentru bunăstarea copilului. Accesul pentru mame la spații dedicate mamei și bebelușului/copilului mic, pentru alăptare, pentru a asigura îngrijirea și igiena bebelușului, pentru acces la apă potabilă pentru hrana bebelușului etc.

UNICEF acordă o atenție deosebită interacțiunii cu persoanele afectate pentru a se asigura că opiniile și vocile lor sunt ascultate și luate în considerare în planificarea și implementarea activităților pentru a întări pertinența, promptitudinea, eficacitatea și eficiența intervențiilor. În acest scop, UNICEF și UNHCR, în colaborare cu alți parteneri, dezvoltă un mecanism de  feedback pentru a consolida comunicarea cu populația afectată și pentru a se asigura că măsurile de sprijin sunt centrate pe persoanele refugiate. De asemenea, mecanismul de feedback va contribui la (i) analizarea tendințelor și identificarea lacunelor în serviciile oferite; (ii)asistență în evaluarea performanței actorilor umanitari; (iii) consolidarea rezilienței persoanelor afectate, inclusiv copiii și adolescenți, și încurajarea celor mai vulnerabili în a adopta și susține schimbări pozitive în propriile vieți și cele ale comunității lor.  

Sectorul sănătății și al alimentației: se pune accentul pe servicii esențiale de sănătate și alimentație, inclusiv pe asigurarea vaccinării împotriva poliomielitei, rujeolei și COVID-19 pentru refugiați pentru a răspunde nevoilor lor imediate, în special pentru persoanele și copiii cu dizabilități. Acestea se realizează prin furnizarea de medicamente salvatoarea de vieți, vaccinuri, materiale și echipamente, consolidarea capacității lucrătorilor medicali din prima linie pentru a oferi servicii medicale esențiale mamelor, nou-născuților și copiilor, integrarea serviciilor de sănătate mintală și psihosociale în serviciile medicale de stat destinate refugiaților. În plus, în centrele Blue Dot, precum și în centrele de tranzit și plasament se dezvoltă spații pentru mamă și copil pentru a oferi locuri sigure pentru alăptare și îngrijirea copiilor. 

Sectorul educațional este destinat tuturor copiilor de vârstă școlară care părăsesc Ucraina prin (i) dezvoltarea unor spații sigure pentru învățare; (ii)acordarea unor kituri/materiale (inclusiv materiale cu costuri accesibile de predare, pentru sprijinul învățării, echipamente IT, etc.) în contexte formale și informale (centre pentru tranzit etc.); și (iii) sprijinirea integrării copiilor refugiați în sistemul național de învățământ. În acest sens, UNICEF va sprijini Ministerul Educației pentru a accelera punerea în aplicare a programelor/orelor de învățare a limbii române și extinderea serviciilor de învățare în limba ucraineană. 

Rezultate înregistrate până în prezent: 

Ca răspuns la criza din Ucraina, centre Blue Dot au fost operaționalizate la punctele de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, Siret și Isaccea, Albița și Huși pentru a acorda sprijin și pentru a asigura continuitatea serviciilor destinate copiilor și mamelor, în speciale pentru cei mai vulnerabili precum minorii neînsoțiți, copiii cu dizabilități și copiii din centrele  rezidențiale. Alte centre Blue Dot funcționează la București și Brașov.

UNICEF lucrează cu Guvernul României, cu autoritățile județene și locale și ONG-urile partenere pentru a înființa centre Blue Dot la toate punctele de trecerea a frontierei cu Ucraina și în alte locații din România, în funcție de fluxul de copii afectați de război. Câteva zeci de centre Blue Dot vor fi create în curând în colaborare cu partenerii UNICEF. Scopul este asigurarea accesului tuturor copiilor la serviciile centrelor Blue Dot pentru a putea fi monitorizați și protejați, pentru a ajunge în siguranță la destinație și pentru a beneficia de serviciile necesare, astfel încât drepturile copiilor să fie respectate.