Cum să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre bullying

Sfaturi pentru părinți

UNICEF
Adolescents in school
UNICEF/UN0220910/Babajanyan VII Photo
13 Decembrie 2022

Este dureros să vedeți cum copilul dvs trăiește experiența durerii fizice și emoționale provocate de bullying sau de cyberbullying. 

Unii părinți nu știu de unde să înceapă să-și protejeze copiii de bullying și violență. Alții nu știu dacă copiii lor sunt victime, martori sau chiar autori ai unor comportamente dăunătoare. 

Iată câteva sfaturi despre cum să deschideți discuția cu copilul dvs:

Înțelegerea elementelor de bază


Ce este bullying-ul?

În mod normal puteți identifica bullying-ul prin următoarele trei caracteristici: intenție, repetiție și putere. Un abuzator are intenția de a provoca durere, fie prin acte de violență fizică sau cuvinte ori printr-un comportament care rănește și o face în mod repetat. Băieții au mai multe șanse de a se confrunta cu bullying fizic, pe când fetele trăiesc mai des experiența bullying-ului psihologic.

Bullying-ul este mai degrabă un tipar de comportament, decât un incident izolat. De obicei, copiii care hărțuiesc au un statut social perceput ca fiind superior sau se află într-o poziție de putere, precum copiii care sunt mai mari, mai puternici sau cei care sunt percepuți a fi populari.

Copiii cei mai vulnerabili se confruntă cu un risc crescut de a cădea victimă bullying-ului. Aceștia sunt de obicei copii din comunități marginalizate, copii din familii vulnerabile, copii cu identități de gen diferite, copii cu dizabilități sau copii migranți, ori refugiați etc.

Bullying-ul se poate produce atât în mediul fizic cât și virtual. Bullying-ul online are loc deseori în rețelele de socializare, prin mesaje text sau mesagerie instantanee, email sau orice platformă online unde copiii interacționează. Pentru că e posibil ca părinții să nu urmărească întotdeauna ce fac copiii pe aceste platforme, poate fi dificil să afle când aceștia sunt supuși unui risc.  .

De ce ar trebui să intervin dacă copilul meu este hărțuit?


Agresiunile de tip bullying pot avea consecințe dăunătoare și pe termen lung pentru copii. Pe lângă efectele fizice ale bullying-ului, copiii se pot confrunta cu probleme emoționale sau care le afectează sănătatea mintală, inclusiv depresie și anxietate,  care pot conduce la consum de droguri și la o performanță redusă la școală. Spre deosebire de bullying-ul în persoană, hărțuirea cibernetică poate face victime oriunde și în orice moment. Poate provoca daune majore, deoarece poate ajunge rapid la un public larg și poate lăsa o amprentă permanentă în mediul virtual pentru toți cei implicați.

Copilul dumneavoastră are dreptul la un mediu sigur, educativ care să îi respecte demnitatea. Convenția cu privire la drepturile copilului stipulează dreptul tuturor copiilor la educație și protecție împotriva tuturor formelor de violență fizică sau mentală, rănire sau abuz. Bullyingul nu face excepție.

Pentru început: prevenție


Cum pot contribui la prevenirea bullying-ului în școala copilului meu?

Primul pas pentru siguranța copilului dvs, fie că este vorba de prezența sa fizică sau virtuală, este să știe ce înseamnă bullying. 

  1. Informați-vă copilul cu privire la bullying. Odată ce a aflat ce este bullyingul, copilul dvs va putea identifica aceste situații mai ușor, fie că i se întâmplă lui sau celorlalți. 
  2. Vorbiți-le deschis și frecvent copiilor dumneavoastră. Cu cât îi vorbiți mai mult copilului despre bullying, cu atât se va simți mai confortabil să vă spună despre astfel de situații, fie că asistă la ele sau le trăiește. Discutați cu copilul dvs zilnic și întrebați-l despre timpul petrecut la școală și despre activitățile online și interesați-vă nu doar de ore și de activități, ci și de sentimentele sale.
  3. Ajutați-vă copilul să fie un model de urmat pozitiv. Trei părți sunt implicate în bullying: victima, autorul și martorul. Chiar dacă copiii nu sunt victimele bullyingului, pot preveni aceste agresiuni printr-o atitudine incluzivă, respectuoasă și generoasă față de colegi. Dacă sunt martorii acestor agresiuni, pot să ia partea victimei, să ofere sprijin și/sau să conteste comportamentele agresive.
  4. Contribuiți la clădirea încrederii în sine a copilului dvs. Încurajați-vă copilul să participe la orele sau să se alăture activităților care îi plac în comunitatea dvs. Acest lucru va duce și la sporirea încrederii și la formarea unui grup de prieteni cu interese comune.
  5. Fiți un model de urmat. Arătați-i copilului dvs cum să îi trateze pe ceilalți copii și adulți cu bunătate și respect făcând dvs același lucru cu oamenii din jur, inclusiv prin sprijinirea celor tratați abuziv. Copiii își văd părinții ca pe exemple de urmat, inclusiv prin ceea ce postează în mediul virtual. 
  6. Faceți parte din experiența lor online. Familiarizați-vă cu platformele pe care le folosește copilul dvs, explicați-i cum este conectat mediul fizic la cel virtual și informați-l despre riscurile la care este expus în mediul online. 
Nu sunt sigur dacă copilul meu este hărțuit. Care sunt semnele care indică ceva?
 
  • Priviți cu atenție. Analizați starea emoțională a copiilor, pentru că unii copii pot să nu își exprime verbal îngrijorările. Semnele pe care să le căutați includ:
    • Semne fizice precum vânătăi fără explicație, zgârieturi, oase rupte și răni pe cale să se vindece 
    • Teama de a merge la școala sau de a participa la evenimente școlare
    • Faptul că este anxios, nervos sau foarte vigilent
    • Nu prea are prieteni la școală sau în afara școlii
    • Își pierde brusc din prieteni sau evită situații de socializare
    • Își pierde sau îi sunt distruse haine, electronice sau alte bunuri personale
    • Cere deseori bani
    • Rezultate școlare slabe
    • Absenteism sau când este la școală cere să meargă acasă
    • Încearcă să stea pe lângă adulți
    • Nu doarme bine și poate avea coșmaruri
    • Se plânge de dureri de cap, de stomac sau alte dureri fizice
    • Este deseori tulburat după ce petrece timp online sau pe telefon (fără a avea o explicație rezonabilă)
    • Devine neobișnuit de discret mai ales când vine vorba de activități online
    • Este agresiv sau are răbufniri furioase
  • Vorbiți deschis. Vorbiți cu copilul dvs despre ce consideră că este un comportament bun sau neadecvat la școală, în comunitate sau online. Este important să comunicați deschis astfel încât copilul dvs să se simtă în largul său când vă vorbește despre ce se întâmplă în viața sa.

Răspunsul la bullying


Ce ar trebui să fac dacă copilul meu este hărțuit sau amenințat ?


Dacă știți că fiul/fiica dvs este victima bullying-ului, există mai mulți pași pe care îi puteți face pentru a-i veni în ajutor:

  1. Ascultați-vă copilul deschis și cu calm. Asigurați-vă că se simte ascultat și sprijinit, în loc să încercați să identificați cauza bullying-ul sau în loc să încercați să rezolvați problema. Asigurați-vă că înțelege că nu este vina sa. 
  2. Spuneți-i copilului că îl credeți; că vă bucurați că v-a spus; că nu este vina sa; că veți face tot posibilul pentru a-l ajuta. 
  3. Vorbiți cu profesorul sau cu conducerea școlii. Dumneavoastră și copilul dumneavoastră nu trebuie să faceți față bullying-ului singuri. Întrebați dacă școala are o politică privind bullying-ul sau un cod de conduită. Acestea pot fi valabile atât pentru bullying-ul fizic cât și online.
  4. Fiți un sistem de sprijin. Pentru copilul dvs, a avea un părinte care să-l sprijine este esențial în a face față efectelor bullying-ului. Asigurați-vă că înțelege că poate vorbi cu dvs oricând și asigurați-l că lucrurile se vor îndrepta. 
Ce pot face dacă copilul meu îi agresează pe ceilalți?


Dacă credeți sau știți că copilul dvs îi agresează pe ceilalți copii, este important să vă amintiți că nu are o fire rea, ci se comportă astfel din mai multe motive. Copiii care hărțuiesc  de multe ori vor doar să-și găsească locul, au nevoie de atenție sau caută moduri de a-și gestiona emoțiile complicate. În unele cazuri copiii agresori sunt ei înșiși victime sau martori ai actelor de violență acasă sau în comunitatea lor. Puteți face mai multe demersuri pentru a-i veni în ajutor copilului dumneavoastră:

  1. Comunicați. Dacă înțelegeți de ce copilul dumneavoastră se comportă astfel veți putea găsi mijloace de a-l ajuta. Se simte nesigur la școală? Se ceartă cu un prieten sau cu fratele său? Dacă nu își poate explica comportamentul, ar fi bine să consultați un consilier, un asistent social sau un specialist din domeniul sănătății mintale care este format să lucreze cu copiii. 
  2. Găsiți metode sănătoase de a gestiona situația. Cereți-i copilului să vă explice o scenă care l-a nemulțumit și oferiți-i metode constructive de a reacționa. Faceți acest exercițiu pentru a găsi împreună metode de gestionare a posibilelor situații viitoare și răspunsuri nedăunătoare. Încurajați-vă copilul să se pună în locul celuilalt imaginându-și experiența pe care a trăit-o persoana agresată. Amintiți-i copilului că tot ceea ce comentează în mediul online provoacă durere în lumea reală. 
  3. Auto-analiza. Copiii autori ai bullying-ului sunt influențați de ceea ce văd acasă. Sunt expuși unui comportament fizic sau emoțional nociv al dumneavoastră sau al altui membru al familiei? Analizați-vă și gândiți-vă cu onestitate la felul în care vă prezentați în fața copilului.
  4. Folosiți consecințele și oportunitățile pentru a îndrepta situația. Dacă aflați că fiul/fiica dumneavoastră este autorul agresiunilor, este important să utilizați consecințele adecvate, non-violente. O puteți face prin limitarea activităților sale, mai ales a celor care încurajează bullying-ul (întâlniri sociale, timpul petrecut în fața ecranelor, în rețelele de socializare). Încurajați-vă copilul să își ceară scuze colegilor și să găsească mijloace de a avea un comportament tolerant în viitor.

Luați măsuri


Pe lângă sistemul de sprijin pe care-l oferiți copilului dumneavoastră, puteți colabora cu școala sau chiar cu factorii de decizie locali sau naționali și cu liderii locali pentru a modifica politicile de prevenire și de soluționare a bullyingului.