Cum să comunicăm eficient cu școala

În timpul unei crize precum pandemia de COVID-19, comunicarea, transparența și încrederea stau la baza luării măsurilor adecvate, de limitare a răspândirii virusului în cazul de față.

UNICEF
Tips for parents on how to communicate with their children's school
UNICEF/UNI332777/Bänsch
04 Septembrie 2020

Odată cu începerea noului an școlar, comunicarea dintre școli, părinți, elevi și profesori este esențială pentru a asigura o înțelegere clară a ceea ce trebuie făcut, de către cine și cum. În vremuri de incertitudine, cum este pandemia de COVID-19, este cu atât mai important ca părinții să se implice în relația cu școala. Școlile trebuie să mențină legătura permanentă cu părinții prin învățători și diriginți.

Vă încurajăm să păstrați legătura cu școala pentru a putea lua cele mai bune decizii, astfel încât copilul dumneavoastră să își continue educația în condiții de siguranță.

 

Mai jos sunt câteva informații pe care le puteți cere școlii:
  1. Informații actualizate privind situația COVID-19 din școală și măsurile luate de școală pentru a reduce riscurile la care sunt expuși elevii.
  2. Măsurile/acțiunile așteptate din partea părinților și a elevilor.
  3. Sfaturi privind bunele practici de sănătate și igienă. Promovarea măsurilor zilnice de protecție, detalierea metodelor prin care poate fi oprită răspândirea COVID-19.
  4. Informații privind persoanele pe care le pot contacta în cazul în care au întrebări sau îngrijorări referitoare la COVID-19.
  5. Informații despre apariția unor infectări în școală și soluțiile propuse de școală pentru a evita alte infectări.
  6. Informații despre felul în care părinții pot susține învățarea, informații despre felul în care aceștia pot susține școlile în a deveni mai bune.
  7. Informații despre schimbările apărute în curriculumul și în programul școlar.
  8. Informații privind suportul psihologic oferit de școală.
  9. Informații despre măsurile luate pentru ca elevii cu afecțiuni medicale preexistente să își poată continua educația (online sau în școli).
  10. Informații despre mecanismele existente de comunicare a îngrijorărilor către personalul didactic, inclusiv posibilități de întâlniri în care părinții își pot exprima opiniile și prioritățile.