Cum să îi dezvoltați copilului dragostea pentru lectură

Ce trebuie să știți pentru a crește un copil căruia îi place să citească.

UNICEF
Children reading
UNICEF/UN0424101/Margaryan
09 August 2022

Dragostea pentru lectură deschide o poartă spre aventură, spre lucruri inedite și spre o multitudine de abilități lingvistice importante, contribuind la dezvoltarea vorbirii și la îmbogățirea vocabularului. De asemenea, timpul petrecut în preajma cărților oferă momente speciale, în care puteți crea o legătură cu copilul dumneavoastră și în care fiecare dintre voi se poate bucura de compania celuilalt.

Sunt suficiente 10-15 minute pe zi în compania unei cărți pentru a trezi interesul și curiozitatea celui mic. Citiți în continuare pentru a afla sfaturile noastre referitoare la modul în care se poate cultiva dragostea pentru literatură.

Child reading
UNICEF

Începeți din primele zile

Citindu-i, îi oferiți bebelușului cel mai bun start în viață. Bebelușii deprind limbajul de la adulții care le repetă sau le citesc cuvinte. Când îi citiți celui mic, vorbiți-i despre personajele și obiectele din carte sau despre sunetele pe care le fac animalele. Prin vocea dumneavoastră, literele și imaginile pe care le vede capătă un sens. Când citiți, schimbați tonalitatea și inflexiunea vocii și încercați diverse accente sau voci pentru diferite personaje. Acest lucru va capta atenția copilului și va aduce la viață povestea!

Nu uitați că un copil învață să aprecieze cărțile cu mult înainte de a învăța să citească. Timpul pe care îl petreceți acum împreună în preajma cărților îi va ajuta pe copiii să le aprecieze și mai mult când vor crește mai mari.

Children reading
UNICEF

Oferiți-i un model de cititor pasionat

 

Este important ca un copil să perceapă cititul ca pe o activitate amuzantă și plăcută, nu ca pe o sarcină dificilă. Cel mai bun mod de a-l învăța acest lucru este prin puterea exemplului! Dacă vă vede citind des, copilul dumneavoastră poate fi încurajat să citească la rândul său. Aceasta va promova și ideea de a petrece mai mult timp departe de ecranele digitale.

În cazul în care ați făcut o pauză mai lungă de la citit, librarii și bibliotecarii din zonă vă pot ghida în alegerea celor mai bune cărți pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră. Alte surse excelente sunt familia și prietenii! Întrebați-i care sunt cărțile preferate ale copiilor lor și cum decurge cititul împreună cu aceștia în cazul lor. Puteți chiar să îl luați pe micuț cu dumneavoastră și să transformați alegerea cărților într-o ieșire specială.

Children reading
UNICEF

Faceți cu rândul

 

Când copilul este deja mai mare, citiți cu voce tare pe rând. În cazul în care copilul dumneavoastră este în curs de a învăța să citească, îi puteți cere să arate literele și cuvintele pe care le recunoaște. Citiți apoi, pe rând, propozițiile. Odată cu dezvoltarea abilităților sale, puteți citi, pe rând, pagini și chiar capitole întregi. Când citiți împreună, puneți-i întrebări legate de ceea ce citiți: „Ce crezi că se va întâmpla în continuare?”, „De ce crezi că a făcut asta elefantul?”

Timpul pe care îl petreceți citind cu voce tare îi va da copilului încrederea să se exprime verbal și va permite consolidarea celor învățate.

Children reading
UNICEF

Ascultați-vă copilul

 

Pe măsură ce crește micuțul, acordați atenție intereselor sale. Dacă este atras de un anumit subiect, cum ar fi dinozaurii, încercați să găsiți cărți pentru copii pe această temă. Aceasta îi va insufla ideea că o carte este un instrument ce ne permite să aflăm mai multe despre lucrurile de care suntem interesați. De asemenea, șansele ca el să citească sunt mai mari dacă personajul cărții este dinozaurul său preferat!

Nu vă îngrijorați dacă micuții dumneavoastră nu citesc încă Achebe sau Dostoievski – principalul lucru care contează este faptul că citesc. Nu este nicio problemă dacă citesc doar benzi desenate deocamdată. Benzile desenate și romanele ilustrate reprezintă și ele o bună ocazie de a citi! Îi puteți direcționa spre alte lecturi, însă nu are rost să îi forțați dacă nu sunt încă receptivi la acestea.

Children reading
UNICEF

Transformați cititul într-o rutină

Pentru a transforma cititul într-o activitate plăcută din viața copilului dumneavoastră, începeți prin a include cărțile în rutina voastră zilnică. Dedicați momente speciale cititului înainte de culcare sau în timpul călătoriilor cu mijloacele de transport în comun. Când sunteți împreună, asigurați-vă că reduceți la minim lucrurile care vă pot distrage atenția, precum telefoanele mobile și televizorul. Ar trebui să vă dedicați timpul respectiv exclusiv unul celuilalt!

Plăcerea de a citi vine petrecând timp în preajma cărților acasă. Dacă este posibil, încercați să creați o colecție de cărți pentru copiii dumneavoastră. Nu trebuie să fie una foarte mare; este suficient și o colecție mică.

Dacă aveți o bibliotecă în apropiere, aflați informații despre evenimentele în cadrul cărora se citesc cărți pentru copii. Aceste întâlniri pot oferi copilului șansa de a se bucura de cărți și de a socializa cu alți copii. De asemenea, puteți forma un mini-cerc de lectură împreună cu prietenii dumneavoastră și copiii lor.

Children reading
UNICEF

Etapele cititului

 

Deși fiecare copil este diferit, există câteva etape pe care le puteți observa pe măsură ce copilul își dezvoltă abilitățile de citire:

0 – 18 luni

 • Înțelege unele expresii simple.
 • Se uită la cărți și încearcă să întoarcă paginile.
 • Imită sunetele vorbirii.
 • În apropierea vârstei de 1 an, poate spune unul sau mai multe cuvinte.

18 luni – 3 ani

 • Poate rosti 250 – 350 de cuvinte în jurul vârstei de 2 ani și 800 – 1.000 de cuvinte în jurul vârstei de 3 ani.
 • Îi place să asculte citindu-i-se cărți familiare.
 • Repetă o expresie dintr-o carte favorită.
 • Imită sunetele pe care le fac adulții când vorbesc.
 • Cere să i se citească.

3 – 5 ani

 • Recunoaște literele familiare și încearcă să le scrie.
 • Ține corect cartea și întoarce paginile.
 • Identifică cuvintele care rimează.
 • Folosește propoziții cu ușurință.
 • Învață din cărțile citite cu voce tare.

Articol de Mandy Rich, creator de conținut digital, ONU