Cum ne debarasăm responsabil de măștile de protecție folosite?

Copiii trec la acțiune contra schimbărilor climatice, la Cea mai mare lecție din lume 2020

Patrula de reciclare
How to throw away used masks responsibly
UNICEF/UN0363970/Alarcón
25 Noiembrie 2020

Știm cum ne afectează direct pandemia de COVID-19 dar, oare, știm ce înseamnă și pentru mediul înconjurător?

2020 a adus o nouă sursă de poluare. Anumite deșeuri încep să se adune, în cantități uriașe, în natură. Le vedem pe stradă, în parcuri și păduri. Biologii marini le găsesc în mări și oceane, semn că au început să fie aruncate în natură în cantități considerabile.

Este vorba despre măștile, mănușile, vizierele și alte materiale de protecție personală care, anul acesta, sunt folosite de oamenii din toată lumea, pentru a-și proteja sănătatea. Aceste  echipamente, utilizate până acum preponderent în domeniul medical, au devenit produse de uz comun. Este foarte important să știm cum ne debarasăm de ele în mod responsabil, astfel încât să avem grijă atât de noi înșine, cât și de mediul înconjurător.

În 2020, Cea mai mare lecție din lume, inițiativă globală a UNICEF, propune profesorilor și elevilor din toate țările participante să creeze planuri de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice. UNICEF în România a abordat un subiect de actualitate, debarasarea responsabilă de măști și alte materiale de protecție contra infectării cu noul coronavirus.

 

Luptăm contra pandemiei, dar și contra poluării

În 2020, cantitatea de măști de protecție folosite, în lume, a crescut, față de 2019, de….207 ori![i]

Din nefericire, și cantitatea de măști care ajunge în natură a crescut pe măsură. Acest lucru se întâmplă pentru că cele mai multe astfel de obiecte sunt aruncate necorespunzător – adică în coșuri de gunoi deschise sau, pur și simplu, pe stradă. Măștile sunt luate de vânt, apoi de apa de ploaie și ajung în apele curgătoare care le poartă în mări și oceane. Așa se explică faptul că au fost găsite măști de protecție folosite până și pe plajele unor insule nelocuite!

Măștile și mănușile pe care le vedem pe jos nu sunt numai dăunătoare pentru mediu, ci, înainte de toate, periculoase pentru oameni, având în vedere riscul de contaminare cu care se asociază.

Elevii din România care participă la Cea mai mare lecție din lume învață cum trebuie procedat în mod corect cu măștile, mănușile, șervețelele antibacteriene și alte echipamente de protecție personală, după utilizarea acestora. Zeci de mii de copii și adolescenți știu deja acum că aceste materiale se aruncă numai în recipiente închise cu capac și prevăzute cu sac, astfel încât să alți oameni să nu se contamineze, iarmediul înconjurător să nu fie poluat. Mai mult, cu ajutorul documentației puse la dispoziția cadrelor didactice de UNICEF România, echipele din toată țara își definesc propriile planuri de acțiune colectivă prin care să atragă atenția oamenilor din comunitățile lor că trebuie să se debaraseze corespunzător de echipamentele de protecție folosite.

 

Elevii trec la acțiune pentru a încuraja debarasarea responsabilă a măștilor folosite

Profesorii înscriși la Cea mai mare lecție din lume le oferă elevilor cunoștințele și instrumentele necesare pentru a acționa contra schimbărilor climatice promovând un gest pe care îl putem face chiar de azi – să aruncăm măștile cu grijă, în recipiente închise, să reducem poluarea cu acest tip de deșeuri, pentru că, altfel, măștile aruncate în natură vor reprezenta un pericol tot mai mare pentru sănătatea oamenilor și a planetei.

Copiii își doresc să nu mai vadă nicio mască aruncată în locuri publice și sunt dornici să contribuie la această schimbare. Protejarea mediului reprezintă o preocupare majoră a tinerei generații iar tema aleasă pentru Cea mai mare lecție din lume în 2020 reflectă această realitate.

UNICEF în România invită cadrele didactice și elevii din România să se alăture inițiativei globale „Cea mai mare lecție din lume” (World Largest Lesson). Până pe 29 noiembrie, cu ajutorul materialelor oferite de UNICEF,  învățătorii și profesorii vor ține o oră de educație despre acțiunile pe care le putem întreprinde împotriva schimbărilor climatice.

Materialele didactice pentru lecție sunt disponibile  pe platforma qie.ro. Accesând linkul www.qie.ro/drepturilecopilului/ cadrele didactice se pot înregistra și descărca materialele de suport. După încheierea lecției, cadrele didactice sunt rugate să încarce fotografii și alte materiale rezultate. După această etapă, certificatul de participare va fi eliberat în format electronic.

 


[i] Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare