Adolescents smile as they learn to play rugby-tag on a field at a high school.
UNICEF/Razvan Husovschi

Conectarea prin rugby

Cum pot contribui activitățile sportive pentru dezvoltare la formarea conexiunilor între adolescenți

-
Ana Costiniu
16 Octombrie 2023

Nu există o rețetă strictă pentru a lega o prietenie. Faptul că te afli în aceeași sală de clasă cu cineva, că îți place aceeași muzică sau pur și simplu că te afli în locul potrivit la momentul potrivit poate fi suficient pentru a forma legături pe viață. Dar în orașul Suceava, unde o comunitate considerabilă de refugiați ucraineni trăiește alături de românii din localitate, oportunitățile de interacțiune între adolescenți păreau să fie puține.  

În această vară, două grupuri de adolescenți au fost reunite de către echipa UNICEF pentru două ateliere de lucru menite să le prezinte platforma U-Report, care le permite adolescenților să își facă auzită vocea și să aibă un cuvânt de spus în problemele care îi privesc cel mai mult. Cele două grupuri au participat la ateliere separate, fiecare în limba lor, și, așa cum se întâmplă, copiii au gravitat în jurul persoanelor pe care le cunoșteau deja. Totuși, alăturarea celor două grupuri de adolescenți s-a dovedit a fi o oportunitate pentru a începe prietenii și pentru a reduce distanța dintre adolescenții români și ucraineni care trăiesc în același oraș, dar duc vieți separate. 

Adolescents smile as they learn to play rugby-tag on a field at a high school.
UNICEF/Razvan Husovschi
Romanian and Ukrainian adolescents participated in a Rugby tag match in Suceava, Romania, as part of a Sports for Development initiative brought by UNICEF with the purpose of offering local and refugee adolescents opportunities to connect, socialize and develop relationships.

În ciuda barierelor inițiale care îi despărțeau pe adolescenți, echipa UNICEF a recunoscut potențialul sportului de a aduce tinerii împreună. Astfel, au invitat doi antrenori cu experiență pentru a modera o activitate dinamică de leapșa-rugby care a depășit granițele lingvistice. Jocul a încurajat colaborarea și munca în echipă, deoarece atât adolescenții români, cât și cei ucraineni s-au implicat cu entuziasm.  

Evenimentul a debutat cu o demonstrație palpitantă de joc de rugby, susținută de o echipă locală talentată de băieți adolescenți. Antrenorii entuziaști i-au invitat apoi pe toți adolescenții români și ucraineni prezenți să se alăture distracției, transformând după-amiaza într-o sărbătoare a sportului și a comunității. Această inițiativă a avut ca scop crearea unui spațiu incluziv pentru toată lumea, permițând adolescenților să interacționeze unii cu alții, să formeze legături și să se bucure împreună de momente active. "M-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să aduc acest sport mai aproape de comunitatea de tineri veniți în țara noastră și să îi învăț câteva lucruri esențiale în rugby. Fiind un grup mare de copii, am reușit cumva să îi adunăm pe toți și să îi învățăm cum să joace acest sport. Văzându-i zâmbind și încercând să comunice cu copiii din orașul nostru, ne-am dat seama că fericirea nu se rezumă doar la lucruri materiale, ci și la a experimenta lucruri noi alături de prieteni", spune Dragoș, unul dintre tinerii rugbyști români participanți la eveniment. 

A teenage girl catches a rugby ball during a game of Rugby tag.
UNICEF/Razvan Husovschi
Romanian and Ukrainian adolescents joined together for a shared afternoon of active and fun socialization in the form of a rugby tag match, organized by UNICEF as a Sports for Development activity. Mixed teams were formed, connections were developed and language barriers were challenged as the game and competition overtook all the youngsters with excitement.

Antrenorii s-au adresat tuturor adolescenților cu entuziasm, explicându-le regulile de bază ale rugby-ului și valorile sale. Ei au subliniat că rugby-ul nu este doar un sport; este un mod de viață bazat pe camaraderie, respect și incluziune. "În multe sporturi, antrenorii selectează jucătorii pe baza anumitor atribute fizice, iar acest lucru poate împiedica participarea unor copii", a explicat unul dintre antrenori. "În rugby, e loc pentru toți copiii. Îi primim pe toți cei care doresc să facă parte din echipa noastră. Oferim echipament, îmbrăcăminte și chiar organizăm excursii gratuite, astfel încât fiecare copil să se poată bucura pe deplin de această experiență, indiferent de mediul din care provine sau de posibilitățile sale financiare." 

La acest eveniment a fost invitat și Alin Conache, un tânăr de 21 de ani și o sursă de inspirație, un star în devenire al rugby-ului, a cărui legătură cu acest sport a început în copilărie. Frații săi mai mari jucau rugby, iar el le urmărea cu atenție meciurile, tânjind după șansa de a juca și el și de a face parte dintr-o echipă. Astăzi, Alin este jucător profesionist de rugby și a primit o invitație de a se alătura echipei naționale a României când a împlinit 18 ani, devenind astfel cel mai tânăr jucător care a obținut această onoare. În ciuda realizărilor sale extraordinare, modestia lui Alin este remarcabilă. El a stat în fața adolescenților români și ucraineni, împărtășind modul în care angajamentul său față de valorile și rigorile rugby-ului i-au transformat viața și l-au modelat în persoana care este astăzi. 

A professional Rugby player gives a speech to teenagers on the importance of sports.
UNICEF/Razvan Husovschi
Alin Conache, a 21-year-old professional rugby player from Suceava, speaks in front of an audience of Ukrainian and Romanian adolescents about the importance of sports in general, and rugby in particular, to his development as an individual and as a professional. He emphasized rugby’s power to unite and bring people together, while instilling values and creating lasting bridges.

Prin rugby, Alin a trăit adevărate conexiuni și a învățat lecții esențiale despre viață, munca în echipă și comunitate. El le-a vorbit colegilor săi mai tineri despre semnificația disciplinei și a incluziunii și despre modul în care acestea l-au ghidat în fața provocărilor atât pe teren, cât și în afara lui. În calitate de fost căpitan al unei echipe de juniori, Alin înțelege responsabilitatea de a fi model pentru colegii săi, o lecție pe care o prețuiește profund. 

Antrenorii, împreună cu Alin, au vorbit cu adolescenții despre convingerea lor că jocul de rugby are puterea de a depăși barierele culturale și de a uni oameni din medii diferite. Ei au explicat cum, în această comunitate, jocul de rugby poate fi un instrument puternic de dezvoltare personală și de înțelegere reciprocă. 

Inițiativa de activități sportive pentru dezvoltare din Suceava nu se referă doar la joc, ci și la formarea caracterelor, insuflarea valorilor și crearea unor prietenii. Roksana, o adolescentă ucraineană care a participat la activitate, spune: "A fost o oportunitate incredibilă să jucăm cu copii români și ucraineni și am avut parte de momente de neuitat. Am descoperit că rugby-ul nu este doar un sport fascinant, ci și o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi și de a învăța despre alte culturi. Am avut ocazia să îmi fac noi prieteni, atât copii români, cât și ucraineni. Ne-am ajutat reciproc pe teren și am învățat să comunicăm eficient, chiar dacă vorbim limbi diferite." În timp ce acești adolescenți s-au reunit, petrecând o după-amiază activă și distractivă pe terenul de rugby, au inițiat, fără să știe, o legătură care ar putea depăși granițele și limitele de exprimare într-o limbă străină, dovedind că sportul are într-adevăr puterea de a uni comunitățile. 

Adolescents pose for a group photo on a sports field.
UNICEF/Razvan Husovschi
Romanian and Ukrainian adolescents participated in a Rugby tag match in Suceava, Romania, as part of a Sports for Development initiative brought by UNICEF with the purpose of offering local and refugee adolescents opportunities to connect, socialize and develop relationships.