Uz pjesmu do medijske pismenosti

Predstavljeni pjesma i spot za kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”

Tina Dimić Raičević
Mladi reporteri sa UNICEF-ovim Ambasadorom Dobre Volje
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
13 Decembar 2018

PODGORICA, 13. DECEMBAR 2018. - Država bi trebalo da omogući svoj djeci do punoljetstva besplatne sportsko-rekreativne i umjetničko-kulturne sadržaje. To je jedan od načina da djeci i mladima odvučemo pažnju s prekomjernog gledanja u neki od ekrana.

Ovu poruku je s promocije pjesme i spota za kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“, koju uz podršku UNICEF-a sprovodi Agencija za elektronske medije Crne Gore, uputio UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus.

Baš bih bio zadovoljan kada bi država izglasala da svi sportski klubovi prestanu da naplaćuju članarine djeci i da đačka knjižica bude jedini uslov da koriste sve resurse koje je država i napravila za njih, nema razloga da to ne bude besplatno.

Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus, UNICEF-ov ambasador dobre volje
Antonije Pušić alias Rambo Amadeus
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
UNICEF Goodwill Ambassador Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus speaking that the state should make all sports clubs stop charging membership fees for children and that being a pupil is the only condition for using all the resources that the state has provided for them in Podgorica in December 2018

Pjesma je nastala kao plod saradnje Pušića i mladih reportera kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“.

„Pjesma najviše komunicira s adolescentima, od kojih su inicijalno i došle teme koje su u tekstu i oni nose pjesmu. Ključna poruka je da treba da uspostavimo kriterijume na osnovu kojih biramo šta gledamo. To je, po mom mišljenju, suštinska stvar u odgoju djece, da im postavljamo kriterijume”, smatra Pušić.

Svoje utiske o pjesmi i saradnji s Pušićem podijelili su mladi reporteri kampanje medijske pismenosti. Naglašavaju da mediji nijesu ni dobri ni loši, te da taj uticaj zavisi od naših izbora i načina njihovog korišćenja.

Srednjoškolac i mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković naročito ističe stihove u pjesmi koji kažu „a naš mozak ne smije biti usisivač/ pretraživač traži da si strava plivač”.

Za mene to znači treba da znamo da ‚plivamo’ u okeanu informacija koje se nude u medijima danas, a to zahtijeva da budemo medijski pismeni – da biramo šta gledamo, slušamo i čitamo i da to sve kritički analiziramo.

Aleksa, mladi reporter

Njegova koleginica Dunja Sekulović smatra da nam mediji nude mnoštvo korisnih informacija, da su praktični i da nude brzu komunikaciju. „Međutim, život je oflajn – najljepša prijateljstva, ljubavi, druženja i igre su oflajn“, kaže Dunja.

Matija Sekulić osvrnuo se na stihove koji kažu da '„nije tome kriva digitalna tehnologija/ modu ćera naša radoznala biologija''.

„Posljednjih godina smo se pokazali kao društvo zavisno od medija i poručujem da bi trebalo da obratimo pažnju kako trošimo svoje vrijeme tj. da ga pametnije organizujemo, da, pored vremena provedenog ispred nekog ekrana, ostane još više vremena i za druge kreativne aktivnosti”, ističe Matija.

UNICEF Montenegro
Birajmo što gledamo - Rambo Amadeus & mladi reporteri

Mladi reporteri poručuju da je pjesma svojevrstan apel kako djeci tako i roditeljima da biraju šta gledaju, da o tome razgovaraju i da kritički analiziraju sve medijske poruke.

Kampanju medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo”, uz podršku UNICEF-a, Agencija za elektronske medije Crne Gore pokrenula je s ciljem da podstakne razvoj medijske pismenosti djece i roditelja, kao i da ojača kapacitete medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori.