U Beranama javni razgovori o odnosima roditelja i djece

Svaki drugi građanin u Crnoj Gori smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo.

UNICEF Crna Gora
Zaustavimo nasilje djecak logo
UNICEF Crna Gora
30 April 2017

BERANE, 10. APRIL 2017. - Svaki drugi građanin u Crnoj Gori smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, a da vikanje na djecu nije nasilje, pokazuje istraživanje UNICEF-a sprovedeno krajem 2016. godine. 
 

Javna rasprava o roditeljstvu organizovana u Beranama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Javna rasprava o roditeljstvu organizovana u Beranama u okviru kampanje Zaustavimo nasilje u aprilu 2017.

Visok stepen tolerancije građana na nasilje bio je motiv da se u okviru kampanje Zaustavimo nasilje, koju sprovodi Vlada Crne Gore i UNICEF uz podršku EU i Telenor fondacije, u svim crnogorskim opštinama organizuju javni razgovori roditelja i stručnjaka. Namjera je da se kroz razgovore predstavnika opština, stručnjaka i roditelja prepoznaju potrebni lokalni servisi koji bi pomogli u primjeni praksi pozitivnog roditeljstva. 

Prvi javni razgovor na sjeveru Crne Gore bio je organizovan u Beranama. Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić poručio je tom prilikom da se o nasilju nad djecom ne smije ćutati. 

Danas smo ovdje da pošaljemo jasnu i glasnu poruku da žrtva nasilja ne smije biti žrtva našeg ćutanja i zanemarivanja. Nasilje u porodici nije sramota djeteta, već problem društva, problem o kojem treba govoriti. Kada o njemu govorimo, izmještamo ga iz sfere tabua, činimo vidljivim i otvaramo prostor za suštinske i trajne promjene.

Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Berane
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks sa gradonačelnikom Berana Dragoslavom Šćekićem
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks govori na javnoj raspravi o roditeljstvu u Beranama sa gradonačelnikom Dragoslavom Šćekićem u aprilu 2017.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks istakao je, tom prilikom, da i roditelji imaju pravo na podršku dodajući da primjenom pozitivnog roditeljstva stvaramo uslove za prosperitetan društveni razvoj.

Ovdje smo i zbog toga što tvrdimo da se pozitivno roditeljstvo može naučiti, a sva ona štetna ponašanja promjeniti uz adekvatnu podršku. Roditelji imaju pravo da uživaju u djelotvornoj podršci roditeljstvu.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Predstavnica NVO “Udruženja psiholozi” Mila Barjaktarović Jelić pozvala je roditelje, predstavnike lokalne samouprave, obrazovnih institucija i UNICEF-a da zajedno podižu svijest o negativnom uticaju nasilja na psihofizički razvoj djeteta i da rade na pružanju podrške svakom roditelju da primijeni alternativne metode. “Postoje ljudi koji žele da se mijenjaju i koji žele da odrastaju sa svojom djecom”, zaključila je ona. 

Stanovnica Berana učestvuje u javnoj raspravi o roditeljstvu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Stanovnica Berana učestvuje u javnoj raspravi o roditeljstvu organizovanoj u okviru kampanje Zaustavimo nasilje u aprilu 2017.

Da roditelji žele da se liše svojih loših navika prilikom vaspitavanja djece pokazuje i istraživanje UNICEF-a na kojem se zasniva kampanja UNICEF-a i Vlade Crne Gore Zaustavimo nasilje. Čak 77 posto ispitanika smatra da država treba roditeljima da obezbijedi obrazovanje o pozitivnom roditeljstvu.