Pozitivnim roditeljstvom protiv nasilja nad djecom

Udarac po guzi nije nasilje, to je više šala”. Ovo su riječi jednog roditelja iz Bijelog Polja tokom istraživanja na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori

UNICEF Crna Gora
Djevojcica pognute glave sjedi na stepenicama
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
30 April 2017

BIJELO POLJE, 10. APRIL 2017. - “Udarac po guzi nije nasilje, to je više šala”. Ovo su riječi jednog roditelja iz Bijelog Polja tokom istraživanja na temu nasilja nad djecom u Crnoj Gori.

Rezultati ovog istraživanja iz decembra 2016, pokazuju da je u crnogorskom društvu prisutan visok stepen tolerancije prema nasilju nad djecom. Između ostalog, većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke. Iz toga razloga su UNICEF i Vlada Crne Gore pokrenuli kampanju Zaustavimo nasilje sa ciljem podizanja svijesti da nenasilno vaspitavanje djeteta ni približno ne znači podsticanje popustljivog roditeljstva. 

Javna rasprava o roditeljstvu organizovana u Bijelom Polju
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Javna rasprava o roditeljstvu organizovana u Bijelom Polju u okviru kampanje Zaustavimo nasilje u aprilu 2017.

O tome kakve posljedice na odrastanje ostavlja fizičko kažnjavanje, ali i zanemarivanje djeteta, govore i priče izložene u “ Muzeju porodičnih sjećanja” u Bijelom Polju. U pitanju je putujuća izložba koja je ovog puta postavljena u bjelopoljskom tržnom centru, a koja podsjeća na lijepe, ali i one neprijatne uspomene iz djetinjstva. 

Jedna od posjetiteljki izložbe bila je i psihološkinja Nejra Mekić koja je kazala da je u mnogim izloženim pričama prepoznala i svoje pedagoško iskustvo. 

Vidimo kako smo svi mi rudnik naših sjećanja iz djetinjstva. Ovo je dobar način da osvijestimo koliko i nakon odrastanja nosimo povrijeđenost koju smo doživjeli u djetinjstvu.

Nejra Mekić, psihološkinja

Nauka jasno govori o tome kakve posljedice mogu prouzrokovati nasilne vaspitne metode. 

Iskustva nasilja u djetinjstvu ne utiču samo na loša postignuća djece u školi, već vode ka opštim i dugoročno lošim ishodima u životu poput nezaposlenosti, lošeg zdravlja, loših rezultata i tokom kasnijeg školovanja, problematičnog ponašanja koje vodi ka većem stepenu kriminaliteta.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Domaćin javnog razgovora bio je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić koji je kazao da i najmanji stepen tolerancije nasilja nad djecom predstavlja opomenu za društvo.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks sa gradonačelnikom Bijelog Polja Aleksandrom Žurićem
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks govori na javnoj raspravi o roditeljstvu u Bijelom Polju sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem u aprilu 2017.

Ovim problemom moramo se baviti ne samo odlučnije i energičnije sa strane zakona, već i temeljnije sa pozicija vaspitanja od predškolskog uzrasta pa tokom čitavog obrazovnog sistema.

Aleksandar Žurić, predsjednik Opštine Bijelo Polje

 

On je naveo da je po pitanju zaštite djece, Bijelo Polje lider u regionu, te da su u tom gradu organizovani mnogobrojni servisi podrške za prevenciju nasilja i zanemarivanja djece. Kao primjere pozitivne prakse naveo je osnivanje škole roditeljstva, formiranje savjetovališta za roditelje pri Centru za socijalni rad, te sprovođenje programa osnaživanja samohranih majki. 

Od nedavno roditeljima širom Crne Gore je na usluzi još jedan servis podrške za primjenu praksi pozitivnog roditeljstva. U pitanju je SOS telefonska linija preko koje roditelji svoje nedoumice u vezi sa vaspitavanjem djece mogu podijeliti sa stručnjacima i zatražiti njihov savjet. Lepa Žunjić iz NVO“Roditelji” kazala je da je telefonska linija roditeljima dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati. “

Bez obzira u kom gradu živimo, pored dosta posla i obaveza koje kao roditelji imamo, ovaj broj možemo pozvati od kuće ili iz kancelarije i tako dobiti savjet”, kazala je Žugić i naglasila da je poziv na broj 080 888 888 besplatan i anoniman. 

Kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.