Pokrenuta Digitalna škola – platforma za učenje, nastavu i saradnju

Digitalna škola zasnovana je na Pasošu za učenje, koji su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu, a koji se trenutno koristi u 17 zemalja širom svijeta.

UNICEF Crna Gora
Lansiranje digitalne škole
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
17 Decembar 2021
Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
prof. Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore, na predstavljanju platforme za učenje u UN Eko zgradi, u Podgorici, u decembru 2021.

Digitalna škola − platforma za učenje, nastavu i saradnju fenomenalan je projekat, koji doprinosi povećanju digitalne pismenosti i predstavlja izuzetan iskorak u korišćenju digitalnih alata u nastavi.

prof. Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore

Podgorica, 15. decembra 2021. - Digitalna škola zasnovana je na Pasošu za učenje, koji su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu, a koji se trenutno koristi u 17 zemalja širom svijeta.

Poremećaji u obrazovanju uzrokovani pandemijom pružili su nam jedinstvenu priliku da za ovu generaciju ponovo osmislimo obrazovanje – da transformišemo način na koji djeca uče i stiču vještine kako bismo odgovorili na zahtjeve 21. vijeka.

Henrijeta For, izvršna direktorica UNICEF-a
Henrijeta For, izvršna direktorica UNICEF-a
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2021
Henrijeta For, izvršna direktorica UNICEF-a, u svojoj video izjavi govori o značaju Digitalne škole kao odgovoru na zahtjeve 21. vijeka, u Podgorici, u decembru 2021.

Digitalna škola usklađena je s nastavom i učenjem uživo, a njen cilj je jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije COVID-a-19. Dostupna je s pametnih telefona, tableta i računara na www.digitalnaskola.edu.me, a svi učenici, nastavnici i roditelji mogu joj pristupiti s edu.me imejl adrese. Pruža čitav niz kvalitetnih digitalnih sadržaja, uključujući 400 kurseva s 8.000 lekcija. Sadržaj je trenutno fokusiran na podršku ranom učenju i prva tri razreda osnovnog obrazovanja, ali ova platforma nudi  i digitalne materijale za druge nivoe obrazovanja. U planu je širenje platforme tako da pokrije sve razrede do kraja srednje škole. 

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. Vesna Bratić istakla je da je dalji rad na unapređenju platforme prepoznat i u Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. Vesna Bratić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
prof. Vesna Bratić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, govori kako je dalji rad na unapređenju platforme prepoznat i u Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema, na predstavljanju Digitalne škole - platforme za učenje, u Podgorici, u decembru 2021.

Konstantnim unapređenjem nastavnih sadržaja, usavršavanjem kadra koji radi u obrazovno-vaspitnim ustanovama, digitalizacijom i modernizacijom obrazovnog sistema težimo stvoriti što bolje uslove za kvalitetno obrazovanje mladih, ulažemo u mlade i njihovo znanje, jer time ulažemo u zajedničku budućnost.

prof. Vesna Bratić , ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta

Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, podsjetila je da tokom perioda u kojem su škole bile zatvorene skoro svaka peta porodica u Crnoj Gori nije imala pristup kompjuteru povezanom na internet, kako bi djeca mogla da nastave s učenjem.

Da bi se to riješilo, veoma je značajno da Vlada i njeni partneri kao prioritet utvrde povezivanje sve djece i mladih na internet, uključujući i one najugroženije, i da se postaraju da digitalno učenje bude dostupno svoj djeci i mladima.

Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju
Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, u svom uključenju, uživo iz Ženeve, istakla je šta je sve potrebno da bi digitalno učenje bilo dostupno svoj djeci i mladima, u Podgorici, u decembru 2021.

Digitalna škola predškolskoj djeci nudi obilje edukativnih interaktivnih igara, a osnovce i srednjoškolce očekuje nastava s platforme #UčiDoma, koja je dopunjena smjernicama za samostalno učenje, vježbama, testovima i interaktivnim aktivnostima. Dostupni su i materijali za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i korisni resursi za neformalno obrazovanje koji se odnose na bezbjednost na internetu, sprečavanje nasilja, sport, zdravlje, digitalne tehnologije, itd.

Albena Spasova, voditeljka Microsoftovog programa za obrazovanje za Centralnu i Istočnu Evropu
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Albena Spasova, voditeljka Microsoftovog programa za obrazovanje za centralnu i istočnu Evropu, objašnjava da su u platformi za učenje primijenjena nova rješenja i fokus je stavljen na potrebe učenika, u Podgorici, u decembru 2021.

Crna Gora je primijenila ambiciozan i inovativan pristup u razvoju Digitalne škole kroz koji je proširen opseg platforme, primijenjena su nova rješenja i fokus je stavljen na potrebe učenika, čime je omogućena bolja podrška sistemu obrazovanja.

Albena Spasova, voditeljka Microsoftovog programa za obrazovanje za Centralnu i Istočnu Evropu

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je za osiguravanje prava svakog djeteta na kvalitetno obrazovanje potrebno da cijelo društvo uloži napor.

U ovim nastojanjima podrška nastavnicima mora biti jedan od prioriteta, jer nikada nije bila važnija njihova uloga u stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za učenje i nijedna reforma ne može biti uspješna bez njihovog učešća od samog početka.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, na predstavljanju platforme za učenje, objašnjava zašto podrška nastavnicima mora biti jedan od prioriteta, u Podgorici, u decembru 2021.

Nastavnicima će Digitalna škola biti korisna za izradu inspirativnih planova rada, jačanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, unapređenje pedagogije, pristup obukama o informaciono-komunikacionim tehnologijama, itd.

nastavnik Mladen Janković
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Nastavnik Mladen Janković, na predstavljanju Digitalne škole, u Podgorici, u decembru, 2021.

Ovo je alat koji đacima pruža drugačiji i bliži oblik učenja, a nastavnicima daje mogućnost da pohađaju dodatne obuke, koje su dostupne na platformi, u vrijeme kada im odgovara.

Mladen Janković, nastavnik

Platforma i roditeljima nudi niz korisnih sadržaja o roditeljstvu i zdravim načinima života.

Kada sam pristupila Digitalnoj školi osjetila sam sigurnost i pronašla konkretne smjernice koje roditeljima pomažu da se nose s izazovima i da pomognu djeci.

Jelena Đurović, majka djevojčice Jane
Jelena Đurović, majka djevojčice Jane
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Jelena Đurović, majka djevojčice Jane, govori na predstavljanju Digitalne škole - platforme za učenje, u Podgorici, u decembru 2021.

UNICEF-ova mlada reporterka Ana Lazović, inače srednjoškolka, istakla je da je trenutno na platformi ograničena količina materijala namijenjenog njenim vršnjacima, ali da im svakako preporučuje da je koriste. Ona je dala i prijedlog za dalje unapređenje platforme.

Ana Lazović, UNICEF-ova mlada reporterka
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
Ana Lazović, UNICEF-ova mlada reporterka, govori na predstavljanju Digitalne škole - platforme za učenje, u Podgorici, u decembru 2021.

Ono što bih voljela da vidim u budućnosti jeste da platforma nudi i mogućnost da je ocjenjujemo, odnosno da mi kao korisnici možemo dati povratnu informaciju o našem korisničkom iskustvu i da možemo slati svoje materijale koje smatramo korisnim, kako bismo na taj način učestvovali u unapređenju platforme.

Ana Lazović, UNICEF-ova mlada reporterka

UNICEF će nastaviti da pruža podršku Vladi Crne Gore u daljem razvoju Digitalne škole u predstojećem periodu, kao i u omogućavanju pristupa ovoj platformi svakom djetetu i adolescentu u zemlji.