Mina, mlada programerka, ruši rodne stereotipe u IT industriji

Maturantkinja iz Nikšića učestvovala je u programu podrške koji tinejdžerima pomaže da izaberu buduće zanimanje

Milica Bogdanović
Mina Kontić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021
21 Oktobar 2021

Podgorica, 21. oktobar 2021. – Mina Kontić voli grafički dizajn i programiranje. Ova sedamnaestogodišnja Nikšićanka sanja da nakon srednje škole postane veb-dizajnerka. Zahvaljujući programu „Prilike“, koji sprovodi ADP-Zid uz podršku UNICEF-a i finansijsku podršku Fondacije TUI Care, Mina je dobila priliku da se kroz stručnu praksu u agenciji za digitalni marketing upozna s osnovama marketinga i programiranja.

Mina Kontić
UNICEF Montenegro/ Duško Miljanić / 2021
Mina Kontić, a 17-year-old girl from Niksic, talking about her dream to become a web designer after she finishes secondary school, in Podgorica, in August 2021.

Upoznala sam ljude koji već rade posao kojim bih ja željela da se bavim, a i primijetila sam da je ono što učim u školi primjenjivo u praksi

Mina Kontić, maturantkinja iz Nikšića

Obuka joj je pomogla da vidi kako funkcioniše moderna kompanija i s kojim se izazovima susreću zaposleni u IT industriji.

Iako dizajneri uglavnom rade za klijente koji imaju svoje želje i zahtjeve, u tom poslu ipak možemo da budemo autentični i da pokažemo svoju kreativnost.

Mina Kontić, maturantkinja iz Nikšića
Mina Kontić, a 17-year-old girl from Niksic
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2021
Mina Kontić, a 17-year-old girl from Niksic, learning the basics of digital marketing and programming through practical training at a digital agency, u Podgorici, u avgustu 2021.

Osim grafičkog dizajna, koji uči u Srednjoj likovnoj školi ,,Petar Lubarda“ na Cetinju, Minu zanima i programiranje. ,,To mi je posebno zanimljivo, jer svi koristimo pametne telefone, a ne znamo da iza svake aplikacije stoje sati i sati nečijeg rada i ispisivanja kodova koji nam omogućavaju da koristimo sve te programe.“

Mala zastupljenost žena u IT industriji nije karakteristika samo Crne Gore. UN je, početkom 2021. godine, objavio da na svjetskom nivou samo 26 odsto žena radi u ovoj oblasti.

Mina Kontić svojim primjerom pokazuje da su djevojke zainteresovane za oblast informacionih tehnologija i da mogu biti uspješne u ovom poslu ukoliko dobiju podršku za svoj rad i talenat.

U mojoj školi, na smjeru za grafički dizajn ima 80 odsto djevojaka. Djevojke se sve više interesuju za ovaj posao i tako rušimo stereotipe da su poslovi u IT industriji samo za muškarce.

Mina Kontić, maturantkinja iz Nikšića

Milutin Pavićević iz agencije „Alicorn“ kaže da ljudi uglavnom misle da programske tehnike više interesuju muškarce, no u stvari je među ženama interesovanje za taj posao sve veće.

Milutin Pavićević from the "Alicorn" agency explains why it is important for them to cooperate with young people and to hear what their interests are regarding occupations in the future, in Podgorica, in August 2021.
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2021
Milutin Pavićević from the "Alicorn" agency explains why it is important for them to cooperate with young people and to hear what their interests are regarding occupations in the future, in Podgorica, in August 2021.

Nama je važno da uključimo mlade s kojima ćemo u budućnosti sarađivati i da saznamo što njih zanima, kakva je njihova vizija i kako vide svoje buduće radno mjesto, kako bismo se i mi na vrijeme mogli prilagoditi.

Milutin Pavićević iz agencije „Alicorn“

Program UNICEF-a i Fondacije TUI Care ,,Prilike“ daje mogućnost adolescentima u Crnoj Gori da se upoznaju s tržištem rada, da steknu nove vještine i prvo praktično iskustvo u zanimanjima kojima žele da se bave.

Kroz ovaj program dodatno osnažujemo djevojke koje žele da zavire u svijet zanimanja u oblasti nauke ili informacionih tehnologija, a do sad nijesu imale priliku da se oprobaju.

Ivana Bošković, nacionalna konsultantkinja UNICEF-a za program ,,Prilike“
Ivana Bošković, UNICEF's national consultant for the "Opportunities" program, explains how girls are additionally empowered through the Opportunities program, in Podgorica, in August 2021.
UNICEF Montenegro / Duško Miljanić / 2021
Ivana Bošković, UNICEF national consultant for the "Prilike" programme, explains how girls are additionally empowered through the Prilike programme, in Podgorica, in August 2021.

Svi zainteresovani srednjoškolci u Crnoj Gori mogu se prijaviti za ovu praksu putem linka: >>> https://www.zid.org.me/component/k2/item/1707-ne-propusti-priliku.

Kroz program „Prilike“ nastaviće da se ukazuje na potrebu uspostavljanja servisa koji će adolescentima pomoći da steknu i poboljšaju znanja i vještine za tržište rada i da imaju bolji osnov da odlučuju o svom obrazovanju i zanimanju.

Cilj je da se adolescenti osnaže da odlučuju o svojoj karijeri. Dugoročni cilj programa jeste da doprinese uspješnoj tranziciji adolescenata od školovanja ka tržištu rada, što u konačnom treba da dovede do smanjenja nezaposlenosti među mladima.