Ideje za igru u zatvorenom prostoru za podsticanje razvoja male djece kod kuće

Bezbjedno i zabavno učenje tokom pandemije koronavirusne bolesti (COVID-19)

UNICEF
beba i tata
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2018
06 Jul 2020

Mala djeca vole da se zajedno igraju, ali nakon izbijanja pandemije koronavirusa (COVID-19) igranje s drugarima i u velikim grupama, nažalost, više nije bezbjedno. Fizičko distanciranje predstavlja odgovoran način da zaštitimo sebe i druge. Ipak, za mališane koji kroz igru uče o svijetu oko sebe i povezuju se s vršnjacima, ovo može biti poseban izazov. Bilo kako bilo, to što su djeca primorana da ostanu u svojim domovima ne znači da se ne mogu, u isto vrijeme, i zabaviti i učiti. Udružili smo se s našim prijateljima iz LEGO Foundation kako bismo smislili kreativne načine za uživanje u razigranim trenucima s vašim djetetom i proširili granice njihovog svijeta u trenucima kada je fizički prostor ograničen.

>> Kako razgovarati s djetetom o pandemiji novog korona virusa (COVID-19)?

 

Bebe starosti 0–9 mjeseci

Viru-viru!
Sve što vam je potrebno kako biste igrali ovu igru ​​jesu vaše ruke i umilni glas. Sjedite ispred vaše bebe, podignite ruke (ili komad neke tkanine) kako biste prekrili lice, a zatim ih spustite i recite „viru-viru!” Vaš mališan će oduševljeno gledati kako nestajete i ponovo se pojavljujete. Kako beba bude odrastala, počeće da se igra s vama.

Vidi i reci
Pokazujte različite stvari u kući dok ih imenujete i opisujete. „Vidiš macu? To je narandžasta maca.“ Ovo će vam pomoći da izgradite djetetove  jezičke sposobnosti uz istovremeno jačanje vaše veze.

Porodični bend
Pjevajte pjesme s vašim djetetom i pravite muzičke instrumente od bezbjednih predmeta koje pronađete u kući. Na primjer, stavite dugmad ili perle u praznu flašu kako biste napravili zvečku i dobro je zatvorite. Muzika pomaže pri razvoju čula, a držanje takve zvečke odlično je za razvoj motoričkih vještina. Najvažniji dio je biti kreativan i – naravno, zabaviti se!

Igra tijela
Imenujte djelove tijela vaše bebe i pokazujte ih kako biste joj pomogli da nauči njihove nazive. „Gdje je bebin nos? Evo ga!“ Možete da pokažete i svoj nos kako biste joj pomogli da uspostavi vezu između pokazanog i riječi: „Gdje je mamin nos? Evo ga!”

 

Djeca starosti 1–2 godine

Automobil-kutija
Pronađite praznu kutiju/paket i stavite dijete u nju na bezbjedan način, koristeći mekane pokrivače kako bi mu bilo udobno. Zatim vucite kutiju dok pravite zvukove nalik automobilu: „Brm, brm!“ Vaše dijete će se zabavljati dok ga budete vukli kroz kuću u njegovom novom prevoznom sredstvu (a za vas će ovo biti prilika da vježbate, takođe!). Ukoliko je prostor koji imate na raspolaganju ograničen, i dalje možete postići isti efekat pomjeranjem kutije s jedne strane na drugu i zajednički praveći buku.

Kuhinjski bubnjar
Prevrnite sigurne, nelomljive činije, šerpe i tiganje kako biste napravili set bubnjeva samo od onoga što imate u kuhinji. Drvene kašike vam mogu poslužiti kao štapići. Vaša mala rok zvijezda zabavljaće se istražujući niz različitih zvukova koje može da napravi. Ova igra je sjajna i zbog toga što djetetu pomaže da razvije fine motoričke vještine.

Slobodno crtanje
Dajte svojoj bebi voštane bojice i papir i pustite je da crta! To će vašem djetetu omogućiti da oslobodi svoju kreativnost i uživa u samostalnoj i kreativnoj igri. Kada završi, razgovarajte s djetetom o različitim bojama koje je koristilo.

Dodavanje lopte
Uzmite mekanu loptu i kotrljajte je naprijed-nazad sa svojim malim djetetom. Ova igra dodavanja lopte naprijed-nazad odlična je za izgradnju samopouzdanja, a dijete spoznaje da ćete odgovoriti na njegove postupke. Da biste igru učinili još zabavnijom, pokušajte da ubacite i drugu loptu, nakon čega možete popričati s djetetom o lopti koju je odabralo.

 

Djeca predškolskog uzrasta stara 3–4 godine

Oblačenje
Uzmite različite tkanine i odjeću i podstaknite svog mališana da napravi kobajagi kostim od onoga što imate. Zatim zajedno igrajte igru ​​na osnovu onoga što je odabrao. Ko zna kakve avanture vas očekuju!

 „Uhvatiću te!“
Igrajte igru „Uhvatiću te!“ kroz kuću tako što ćete razigrano juriti svoje dijete po svom životnom prostoru. Ako je dijete puno energije, ovo će mu pomoći da se isprazni. Možda ćete morati da mu se pridružite i odrijemate zajedno kad završite.

Ko pravi ovaj zvuk?
Pravite različite životinjske zvukove i pozovite dijete da pogodi koju životinju imitirate. Podstaknite ga na to da zamijenite uloge i dozvolite mu da pravi buku dok vi pogađate. Ovo je sjajna prilika da dijete sazna više o životinjama koje ste birali.

Izazov za malo dijete
Mala djeca vole da se pred njih postavljaju izazovi jer njihovi pokreti postaju koordinisaniji. Pitajte svoje dijete: „Možeš li da podigneš ruku? Možeš li da dodirneš rukama nožne prste?“ Korišćenje naziva djelova tijela u određenom kontekstu djetetu pomaže da uči i omogućava mu da vam pokaže šta može da uradi!

 

Mala djeca starosti 5-8 godina

Trka s preprekama
Napravite stazu s preprekama od namještaja, jastuka i igračaka – bilo čega bezbjednog i mekanog. Pokažite djetetu kako se kreće po stazi i neka pokuša da je pređe što brže. Mjerite mu vrijeme i pokušajte da ga podstaknete da svaki put obori lični rekord!

Operimo igračke!
Uzmite igračke koje se mogu kvasiti, napunite kofu i neka zabava počne. Ohrabrite dijete da „opere“ svoje igračke potapajući ih i igrajući se s njima u vodi, a zatim ih očistite mekanom krpom.

Pustimo mašti na volju
Neka dijete preuzme glavnu ulogu, a vi ga podstaknite da osmisli neki maštovit scenario. Pratite djetetova uputstva i postavljajte mu pitanja o svijetu koji je stvorilo.

Napravi užinu
Neka vam dijete pomogne da pripremite užinu za porodicu i izazovite ga da koristi što više boja. Odaberite zdrave namirnice i neka ih dijete složi na tanjir na način koji mu se sviđa. Biće ponosno na svoju ukusnu kreaciju.

 

< Savjeti za roditelje u doba pandemije koronavirusa