Dužni smo da djeci pružimo odrastanje bez nasilja

Nikšić je još jedna opština koja se pridružila kampanji Vlade Crne Gore i UNICEF-a "Zaustavimo nasilje".

UNICEF Crna Gora
Žive statue koje prikazuju nasilje nad djecom
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
19 April 2017

NIKŠIĆ, 19. APRIL 2017. - Nikšić je još jedna opština koja se pridružila kampanji Vlade Crne Gore i UNICEF-a "Zaustavimo nasilje", koja ima za cilj širenje praksi pozitivnog roditeljstva. Javni razgovor koji je, u saradnji sa opštinom i uz podršku EU i Telenor fondacije, organizovan u Nikšiću bio je prilika za podsjećanje na rezultate UNICEF- ovog istraživanja sprovedenog krajem prošle godine.

Kampanja #ZaustavimoNasilje u Nikšiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Javna rasprava o odnosima roditelja i djece organizovana u Nikšiću u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017.

Svaki drugi građanin Crne Gore smatra prihvatljivim fizičko kažnjavanje djece, dok vikanje ne smatra nasiljem. Trećina opravdava šamar i prijetnje, a svaki četvrti ispitanik tvrdi da ucjenjivanje nije nasilje.

Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks je upozorio da nasilje i zanemarivanje vode ka nedostatku povjerenja djece u roditelje  i dodao da posljedice lošeg roditeljstva ne osjeća samo porodica, već i cijelo društvo.

Nepovoljna iskustva se često prenose sa roditelja na dijete u beskrajnom među-generacijskom ciklusu nasilja, jer roditelj često ponavlja mentalni model naslijeđen iz svog djetinjstva bez svijesti o šteti koju izaziva.

Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a

Zbog toga je svoju odgovornost u borbi protiv nasilja nad djecom prepoznala i Opština Nikšić.

Da bi djeca poštovala i sebe i druge moramo im pružiti odrastanje bez nasilja i kažnjavanja.

Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić
Kampanja #ZaustavimoNasilje u Nikšiću
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Građani Nikšića učestvuju u javnoj raspravi o roditeljstvu organizovanoj u okviru kampanje #ZaustavimoNasilje u aprilu 2017.

Dekan Filozofskog fakulteta i prijatelj kampanje" Zaustavimo nasilje" Goran Barović upozorio je da dijete na fizičko kažnjavanje može odgovoriti nasiljem.

"Tu upotrebu sile roditelj je sproveo kao neko ko sebi daje za pravo pravo jačega. Moramo razmisliti, to pravo jačega nije trajno, to pravo jačega se mijenja. Hoće li sjutra to dijete kada odraste da iskoristi to svoje pravo jačega, pa onom ko je sprovodio nasilje nad njim to da vrati? ", naglasio je Barović.

Ranka Božović iz NVO Udurženje psihologa upozorila je da još veće pečate od fizičkog ostavlja psihičko nasilje i zanemarivanje, dodajući da je neophodno razvijati servise koje će promovisti pozitivne prakse roditeljstva.

Predstavnica Udruženja psihologa Ranka Božović
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2017
Predstavnica Udruženja psihologa Ranka Božović govori na javnoj raspravi o roditeljstvu organizovanoj u Nikšiću u aprilu 2017.

Mogu da vam kazem da je vidljiva razlika kod djece koja su rasla sa stidom i poniženjem, za razliku od djece koja su rasla u sredini koja je bila podržavajuća i koja pruža oslonac.

Ranka Božović, predstavnica Udruženja psihologa

Jedan takav servis je SOS roditeljska linija koju je u saradnji sa UNICEF-om pokrenula NVO " Roditelji". Izvršna direktorka tog Udruženja Kristina Mihailović pozvala je roditelje da svaku dilemu u vezi sa odgajanjem djece podijele sa stručnjacima pozivom na broj 080 888 888. Ona je naglasila da je besplatna SOS roditeljska linija dostupna savkog radnog dana od 16 do 20 sati.