DAISY udžbenici u Crnoj Gori među najboljim inovativnim praksama

inkluzivnog obrazovanja u svijetu

Jelena Perovic
Maja Kovačević, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u na dodji li priznanja Zero Project 2020
Zero Project
24 Februar 2020

Inicijativa uvođenja DAISY udžbenika u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori prepoznata je kao jedna od 75 najboljih ovogodišnjih inovativnih praksi u oblasti inkluzivnog obrazovanja na konferenciji Zero Project 2020, međunarodnom samitu o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama

BEČ, AUSTRIJA, 20. februar 2020. – Inicijativa uvođenja DAISY udžbenika u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori, pokrenuta prije šest godina od strane UNICEF-a i Ministarstva prosvjete, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Resursnim centrom za djecu i mlade „Podgorica”, Zavodom za školstvo i Fakultetom dramskih umjetnosti, prepoznata je kao jedna od 75 najboljih inovativnih praksi  na globalnom nivou u oblasti inkluzivnog obrazovanja ove godine, na konferenciji Zero Project 2020, međunarodnom samitu o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama, koji okuplja više stotina stručnjaka iz ove oblasti širom svijeta.

Zero Project svake godine identifikuje i u svijetu promoviše najinovativnije politike i prakse za poboljšavanje života osoba sa smetnjama u razvoju.

Crna Gora je prva zemlja u svijetu koja DAISY udžbenike sistematski koristi u inkluzivnom obrazovanju. Radi se o udžbenicima u audio-vizuelnom DAISY formatu koji su namijenjeni svoj djeci, ali su od posebne koristi za učenike koji imaju teškoće u čitanju štampanog teksta.

Odgovornost je svakog društva da djeci sa smetnjama u razvoju, kao i svoj drugoj, obezbijedi kvalitetno obrazovanje. To je i cilj ove inicijative, jer se uvođenjem DAISY udžbenika djeci i nastavnicima omogućava da koriste kvalitetna nastavna sredstva. Da bi ova inicijativa zaživjela i bila primijenjena na kvalitetan način u svim školama, potrebno je uložiti dodatan sistemski napor i ulaganja svih partnera.

Maja Kovačević, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u u Crnoj Gori

Djeci u osnovnim školama danas su u DAISY formatu na raspolaganju čitanke od IV do IX razreda, kao i udžbenici istorije. Timovi nastavnika u 70 osnovnih škola u Crnoj Gori obučeni su za korišćenje Daisy udžbenika.

Za upotrebu Daisy udžbenika obučeno je 366 nastavnika u osnovnim školama. U ovom formatu dostupno je više udžbenika. Veoma je važno istaći činjenicu da je inicijativa izrasla iz snažnog partnerstva Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, te drugih resornih institucija. Ova vrsta udžbenika nesumnjivo jača samopouzdanje kod djece, ali i čini nastavu drugačijom i interaktivnom.

Tamara Milić, načelnica u Ministarstvu prosvjete

Sanja Krivokapić, majka dječaka sa smetnjama vida, ističe da on samostalnije uči zahvaljujući DAISY udžbeniku. „Ranije sam mu sve čitala. Po deset, dvadeset puta ponovim jednu lekciju da bi on zapamtio, a sada pustim, pa ja imam slobodnog vremena dok on to sluša”, objašnjava Sanja.

Aferdita Berišaj lakše upoznaje svijet književnosti slušajući, zbog oštećenja vida, nego čitajući knjige. „Nekako i brže i bolje učim. Kada čitam sama, imam glavobolje i krenu mi suze, peku me oči. Praktičnije je slušati, stvarati slike i onda mogu to analizirati bez ikakvih problema, čak i prepričavati”, objašnjava Aferdita.

UNICEF će nastaviti da podržava inovativne prakse radi poboljšanja kvaliteta obrazovanja za svako dijete u Crnoj Gori.

UNICEF Crna Gora
UNICEF Crna Gora