Bebbo aplikacija - pouzdane informacije za roditelje

Aplikacija Bebbo, koju podržavaju UNICEF, EU i Institut za javno zdravlje, roditeljima djece do šest godina pruža pouzdane informacije o nizu tema kao što su zdravlje, ishrana, dojenje, bezbjednost, učenje u ranom uzrastu i pozitivno roditeljstvo

UNICEF Crna Gora
Bebbo aplikacija
UNICEF Crna Gora
13 Februar 2022

PODGORICA, 13. februara 2022. – Biti roditelj vjerovatno je najzahtjevniji posao na svijetu i zato je bitno svakom roditelju pružiti podršku, jer niko više ne brine o djeci od samih roditelja. Upravo iz tog razloga UNICEFpokreće aplikaciju Bebbo za roditelje djece do šest godina. Dostupna je na 12 jezika, u 11 zemalja ovog regiona, uključujući i Crnu Goru, zahvaljujući saradnji s Institutom za javno zdravlje i Delegacijom EU.

„Koristim ovu priliku da pozovem roditelje da koriste aplikaciju Bebbo − aplikaciju gdje će na jednom mjestu pronaći sistematizovane, tačne i pouzdane informacije koje se tiču zdravlja njihove djece. Takođe, pozivam i kolege pedijatre da informišu roditelje o pokretanju ove aplikacije i motivišu ih da je koriste”.

dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje
Igor Galić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
dr Igor Galić, na predstavljanju Bebbo aplikacije, u Podgorici, u februaru 2022.

Aplikacija Bebbo roditeljima djece do šest godina pruža pouzdane informacije o nizu tema kao što su zdravlje, ishrana, dojenje, bezbjednost, učenje u ranom uzrastu i pozitivno roditeljstvo. Tu su i igre koje roditelji s lakoćom mogu uključiti u svakodnevnu rutinu s djecom. Ova aplikacija roditeljima pruža i smjernice za očuvanje njihovog blagostanja.

 

Ivana Vukšić
UNICEF Crna Gora
Ivana Vukšić, jedna od majki uključenih u testiranje aplikacije Bebbo prije njenog pokretanja u Crnoj Gori, u Tivtu, u februaru 2022.

„Nekada me kod djece brine visina i težina, da li je to u skladu s uzrastom, tako da je meni to najviše pomoglo. Na aplikaciji možda su najinteresantniji ti tekstovi poput, na primjer, dnevne igre, ideja za današnju igru. Postoji i kalendar vakcinacije i isto pratimo kada su djeca primila vakcinu, kada je zakazana sljedeća i možemo da stavimo podsjetnik za sljedeći ljekarski pregled, za sljedeću vakcinu, da izbjegnemo papiriće i pisanja“. 

Ivana Vukšić, jedna od majki uključenih u testiranje aplikacije Bebbo u Crnoj Gori

UNICEF se nada da će ova aplikacija podstaći više majki u Crnoj Gori da doje, s obzirom na to da tek svaka peta majka isključivo doji svoje dijete tokom prvih šest mjeseci života. Aplikacija Bebbo može podržati i više očeva da se aktivno uključe u podizanje svoje djece u prvim godinama njihovog života, jer sada svega 40% očeva čitaju i pričaju priče, pjevaju, crtaju i igraju se sa svojom djecom u ovom uzrastu. Putem aplikacije Bebbo roditelji mogu obogatiti svoja znanja o pozitivnoj disciplini kako bi izbjegli fizičko kažnjavanje, ali i dobiti odgovore u vezi s pitanjima koja ih zabrinjavaju, a koja se tiču vakcina koje bi djeca trebalo da prime tokom prvih godina života.

„Prvih šest godina prilika je koja se pruža jednom u životu za stvaranje osnova za dobrobit djeteta tokom cijelog života. UNICEF je udružio snage s Institutom za javno zdravlje i EU, kako bi putem ove aplikacije odgovorio na zahtjev roditelja Crne Gore izražen u nedavnom istraživanju UNICEF-a − da dobijaju pouzdane informacije o ranom razvoju djeteta putem mobilne aplikacije“.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, na predstavljanju aplikacije, u Podgorici, u februaru 2022.

Aplikacija Bebbo dio je šireg programa podrške koji EU i UNICEF realizuju u Crnoj Gori kako bi pomogli roditeljima i starateljima da odgajaju srećnu i zdravu djecu.

 

Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, na predstavljanju aplikacije, u Podgorici, u februaru 2022.

„EU s velikim zadovoljstvom podržava pokretanje ovog sjajnog novog alata za roditelje, koji će im omogućiti da dobiju odgovarajuće i naučne informacije o prvim danima roditeljstva, i to na crnogorskom jeziku. Ova aplikacija ne samo da nudi korisne, djelotvorne i tačne informacije u vezi sa zdravljem i razvojem djece, već se fokusira i na dobrobit samih roditelja, što je veoma važno u vrijeme pandemije Covid-a-19”.

Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori

Aplikacija Bebbo dostupna je besplatno na crnogorskom jeziku na svim pametnim telefonima. Ne sadrži oglase i ne prikuplja nikakve lične podatke o korisnicima. Cjelokupan sadržaj aplikacije provjeren je i odobren od strane stručnjaka UNICEF-a i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

 

UNICEF Crna Gora

Bebbo aplikacija dio je programa podrške ranom razvoju, čiji je cilj unapređenje zdravlja i dobrobiti djece i pružanje podrške roditeljima i starateljima. Ovaj trogodišnji program trajaće do jula 2023. godine. Finansira ga Evropska unija, a sprovodi UNICEF, u saradnji s Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

 

Preuzimite aplikaciju Bebbo za IOS i Android: