Astra Zeneka je bezbjedna vakcina

Provjeravanje činjenica

Dunja Đuranović, mlada reporterka UNICEF-a
Vizual za blog o vakcini Astra Zeneka
UNICEF Crna Gora
12 April 2021

U doba vakcinacije protiv COVID-a-19 u medijima i na društvenim mrežama objavljuju se razne neprovjerene informacije o bezbjednosti vakcina i njihovom uticaju na zdravlje vakcinisanih. Nakon najava da u Crnu Goru krajem marta stižu vakcine iz Evropske unije, na društvenim mrežama uslijedili su brojni komentari da „vakcina Astra Zeneka nije sigurna jer izaziva trombozu i smrtni ishod kod vakcinisanih”. U prilog ovim komentarima idu i ranije odluke nekih evropskih zemalja da obustave vakcinaciju ovom vakcinom dok se ne sprovede kontrola. 

 Svjetska zdrastvena organizacija tada je objasnila da tromboza nije nužno povezana s vakcinom, već da je to treće najučestalije kardiovaskularno oboljenje. Stoga podržavaju nastavak imunizacije, ali navode da se svakako treba ispitati da li su ova oboljenja povezana sa samom vakcinom.

Astra Zeneka je saopštila da je preko 17 miliona ljudi primilo vakcinu u EU i Velikoj Britaniji, među kojima je nešto manje od 40 slučajeva tromboze.

 „Konstantno pratimo efekte ove vakcine i znamo da Oksford-Astra Zeneka trenutno spašava živote u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa, ako dobijete poziv, „prihvatite”, kazao je britanski ministar zdravlja Met Hankok, prenosi BBC.

Američko ispitivanje vakcine Oksford-Astra Zeneka potvrđuje da je vakcina sigurna i veoma efikasna. BBC piše da je u ispitivanju učestvovalo više od 32 hiljade volontera, uglavnom iz Amerike, ali i iz Čilea i Perua.

Vakcina je bila 79 odsto efikasna u zaustavljanju bolesti i 100 odsto efikasna u sprečavanju ozbiljnog obolijevanja ljudi.. Takođe, nisu se javili problemi povezani sa zgrušavanjem krvi.“

I Evropska agencija za ljekove i medicinska sredstva i Regulatorna agencija za ljekove i medicinska sredstva Ujedinjenog Kraljevstva oglasile su se tvrdeći da prednosti vakcine Astra Zeneka i dalje znatno nadmašuju rizike.

Nakon rigoroznog naučnog pregleda, regulatorne agencije su zaključile da nema dokaza da se krvni ugrušci u venama javljaju više nego što bi se očekivalo u odsustvu vakcinacije. Ispitivanja su i dalje u toku, ali za sada uzročno-posljedična veza s vakcinom nije utvrđena. Poznato je da se tromboembolijski događaji često javljaju. Venska trombembolija je treća najčešća kardiovaskularna bolest na globalnom nivou”, pojasnila je za crnogorske medije epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (JZCG) Marija Božović.

Ona je dodala da je u opsežnim kampanjama vakcinacije rutinska aktivnost da države signaliziraju potencijalne neželjene događaje nakon imunizacije. „To ne znači nužno da su događaji povezani sa samom vakcinacijom, ali je dobra praksa istražiti ih“, kazala je Božović.

UNICEF-ovi mladi reporteri o ovom slučaju pitali su i epidemiologa Senada Begića, iz IJZCG. On je pojasnio da je primijećena i registrovana, iznimno rijetko, kombinacija tromboze (stvaranja ugruška) i trombocitopenije (pada broja trombocita – krvnih pločica, elemenata zaduženih za zaustavljanje krvarenja nakon oštećenja krvnog suda), u nekim slučajevima praćena krvarenjem, nakon vakcinacije vakcinom Astra Zeneka protiv COVID-a-19.

Među slučajevima su registrovani teški slučajevi venske tromboze na ’neobičnim mjestima’, kao što su centralni nervni sistem – cerebralna venska sinusna tromboza, abdomen, kao i arterijska tromboza praćena trombocitopenijom. Većina ovih slučajeva dogodila se u prvih sedam do četrnaest dana nakon vakcinacije i to uglavnom kod žena mlađih od 55 godina“, kazao je Begić.

On je pojasnio da je, na osnovu ovih događaja, stalno tijelo za bezbjednost ljekova Evropske agencije za ljekove i medicinska sredstva izvršilo potpunu istragu i da je temeljnom analizom utvrđeno:

  • Benefiti i koristi upotrebe vakcine protiv COVID-a-19 kompanije Astra Zeneka višestruko prevazilaze potencijalne rizike i moguću povezanost s vrlo rijetkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka s niskim nivoom trombocita.
  • Kombinacija tromboze i trombocitopenije, u nekim slučajevima praćena krvarenjem, primijećena je izuzetno rijetko nakon vakcinacije vakcinom Astra Zeneka protiv COVID-a-19.  Bez obzira na to, zdravstvenim radnicima je skrenuta pažnja da treba da budu na oprezu te da prate i tragaju za znakovima i simptomima tromboembolije i/ili trombocitopenije.
  • Vakcinisanim osobama u EU savjetuje se da traže medicinsku pomoć ako nakon vakcinacije razviju simptome kao što su otežano disanje, bol u grudima, otok nogu, trajni bolovi u stomaku. Pored toga, sve osobe s upornim glavoboljama i zamagljenim vidom nakon vakcinacije, ili osobe kojima se poslije nekoliko dana  jave modrice na koži mimo mjesta vakcinacije ‒  treba da zatraže ljekarski pregled.
  •  Sama vakcina je u Ujedinjenom Kraljevstvu data u preko 11 miliona doza, što je broj vakcinisanih koji prevazilazi bilo koju studiju.

Nadzorni i regulatorni organ u Ujedinjenom Kraljevstvu zaključio je da ne postoje dokazi koji bi ukazivali da se krvni ugrušci u venama javljaju s većom učestalošću nego što bi se očekivalo u odsustvu vakcinacije u opštoj populaciji. Dakle, poređenjem učestalosti ovih događaja u populacijama vakcinisanih s vakcinom Aatra Zeneka i nevakcinisanih – nisu pronađene razlike.

U   želji   da   doprinesu   sprečavanju   širenja   dezinformacija  o koronavirusu i vakcinama i s ciljem da promovišu kredibilne izvore informacija, UNICEF-ovi mladi reporteri odlučili su da provjeravaju  tačnost informacija koje  se  objavljuju   na   društvenim   mrežama  i  u  medijima, a  koje izazivaju pažnju građana. Prilikom provjere tačnosti informacija slijedili su primjer analiza s platforme Raskrinkavanje i djelimično koristili njihovu javno dostupnu metodologiju.