Škole roditeljstva za aktivne očeve

Zahvaljujući programu roditeljstva, djeca imaju aktivnije tate

Milica Bogdanović
Očevi učesnici programa
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
17 Februar 2022

PODGORICA, 17. februara 2022. -  Da očevi jednako kao i majke žele da učestvuju u odgajanju i razvoju djece, pokazali su Bojan, Ivan, Filip, Marko, Mišo, Slobodan, Bojan i Nikola. Njih osmorica su različite dobi, zanimanja i roditeljskog iskustva, a povezuje ih odluka da odnos sa svojom djecom i njihovo ponašanje učine boljim. To im je omogućio program „Brižne porodice”, namijenjen roditeljima djece od 2 godine do 9 godina, koji sprovodi Udruženje Roditelji, uz podršku UNICEF-a i finansijsku podršku EU, a koji su pohađali krajem 2021. godine.

Program podstiče pozitivne odnose između roditelja i djece, kvalitetno provedeno vrijeme i razgovore o osjećanjima. Uz to, roditelji uče kako da postavljaju granice i da se nose s lošim ponašanjem djeteta.

„Često sam u komunikaciji sa ćerkom vikao i bio verbalno agresivan. Shvatio sam da to ne utiče dobro na naš odnos“, priča jedan od učesnika programa, Slobodan Volarić, otac dvoje djece.

Kroz 12 nedjelja grupnog rada i savjetovanja kojim se roditelji podržavaju da sami nađu rješenje za svoj problem, on je uočio promjenu u svom ponašanju.

„Primjećujem da ne govorim toliko često riječ ’ne’, već na druge načine pokušavam da objasnim mojoj ćerki kad nešto ne smije da uradi. Trudim se da to bude afirmativno, a ne energično i sa zabranama“.

Slobodan Volarić, učesnik programa
Slobodan Volarić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Slobodan Volarić, učesnik programa ,,Brižne porodice'' i otac dvoje djece, u Podgorici

I Marko Ćaćić, otac dvoje djece, kaže da je nekada svjesno, a nekad nesvjesno počeo da primjenjuje metode koje je naučio tokom programa.

„Sad imam potpuno drugačiju reakciju na situacije koje su bile kritične za moj odnos sa ćerkom i da promišljam o tome što se desilo ili što je bio uzrok.“

Iako nije uobičajno da očevi masovno učestvuju u programima roditeljstva, ovi polaznici smatraju da je to izuzetno važno. 

Marko Ćaćić
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Marko Ćaćić, učesnik programa ,,Brižne porodice'' i otac dvoje djece, u Podgorici

Ovaj program je više nego potreban i djelotvoran za buduće naraštaje. 

Marko Ćaćić, učesnik programa

Otac trogodišnjeg dječaka Ivan Čanović smatra da u programima roditeljstva treba da učestvuju i očevi i majke.

„Otac treba da bude uključen i da odigra svoju ulogu“.

Ivan Čanović, učesnik programa
Ivan Čanović
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Ivan Čanović, učesnik programa ,,Brižne porodice'' i otac dječaka, u Podgorici

Učesnici programa posebno ističu to što su imali priliku da otvoreno govore, da razmjenjuju iskustva i da, osim stručnjaka, čuju mišljenje učesnika koji imaju duže roditeljsko iskustvo.

Program „Brižne porodice” sprovodi se u Crnoj Gori od 2018. godine.

Voditeljica grupe, psihoterapeutkinja Darija Petović-Bambur kaže da su do sada imali mješovite grupe, ali su krajem 2021. odlučili da formiraju grupu samo za očeve.

Darja Petović Bambur
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2022
Darija Petović-Bambur, voditeljica grupe u programu ,,Brižne porodice'' i psihoterapeutkinja, u Podgorici

„Željeli smo da normalizujemo ono što je činjenica, a to je da otac ima važnu i nezamjenjivu ulogu u odrastanju svog djeteta i da na ovaj način pokažemo koliko je značajno da očevi zauzmu mjesto koje im pripada". 

Darija Petović-Bambur, voditeljica grupe

„Brižne porodice“ dio je seta programa roditeljstva za podsticanje pozitivnih odnosa između djece i roditelja koji su razvijeni u saradnji između Svjetske zdravstvene organizacije, univerziteta Stelenboš i Kejptaun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i UNICEF-a.