Đaci s radošću usvajaju nova znanja kroz pravljenje book trailera

U Osnovnoj školi „Štampar Makarije” pokrenut je projekat uvođenja digitalne pedagogije u obrazovni sistem

Tina Dimić Raičević
Učenici u digitalnoj učionici
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019

27 Decembar 2019

PODGORICA, 13.12. 2019. - Prije godinu dana, otvaranjem digitalne laboratorije u Osnovnoj školi „Štampar Makarije” pokrenut je projekat uvođenja digitalne pedagogije u obrazovni sistem, u saradnji s Ministarstvom prosvjete i uz podršku UNICEF-a i Telenora.

Za samo godinu, digitalna laboratorija je postala omiljeno mjesto učenicima, ali i nastavnicima te škole. 

Učenica sedmog razreda Đina Đurović kaže da voli da radi na različitim projektima u laboratoriji, jer na lakši, kreativniji i zanimljiviji način usvaja obavezno školsko gradivo. Kao najljepše iskustvo izdvaja saradnju s drugarima i nastavnicom na kreiranju book trejlera za lektiru „Emil i detektivi”.

Đina Đurović, učenica sedmog razreda
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
Učenica sedmog razreda Đina Đurović priča o radu na različitim projektima u laboratoriji, u Podgorici, u decembru 2019.

Došli smo na ideju da ga pravimo zato što smo moja drugarica i ja, kao i dvije djevojčice iz drugog odjeljenja, napravile prezentaciju u power pointu, a onda je nastavnica predložila da napravimo kratki book trailer na istu tu temu. Pridružili su nam se još neki drugari, pa smo zajedno pisali scenario, snimali, montirali...

Đina Đurović, učenica sedmog razreda

Ona se prisjeća kako im je na početku bilo teško da usaglase stavove, jer su svi imali prijedloge o tome kako bi trejler trebalo da izgleda, ali ističe da je upravo to ojačalo timski duh kod svih učesnika u projektu.

Sad ima mnogo više djece koja rade u timovima i koja rade određene projekte ili prezentacije. Sigurna sam da ćemo i ove godine napraviti neki novi film za neku lektiru ili književno djelo koje budemo obrađivali.

Đina Đurović, učenica sedmog razreda

Njen drug iz odjeljenja Stefan Matović, koji je s njom učestvovao u izradi book trejlera, oduševljen je što je imao priliku da savlada kompjuterski program pomoću kojeg su montirali snimljeni video-materijal.

Stefan Matović, koji je učestvovao u izradi book trejlera
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
Stefan Matović, priča o svom iskustvu izradi book trejlera, u Podgorici, u decembru 2019.

Cijeli proces mi je bio veoma zanimljiv, naučio sam jedan novi program za editovanje, ali sam naučio i nešto novo o lektiri koju smo predstavljali.

Stefan Matović, učenik sedmog razreda

Đina ističe da bi kreiranje video-sadržaja trebalo koristiti u svim predmetima.  

„Naročito prirodnim, poput biologije, ali i geografije i informatike. Na ovaj način, kada sami kreiramo sadržaj, gradivo bi moglo da bude mnogo zanimljivije i da ga lakše usvajamo”, objašnjava Đina.

Njena nastavnica crnogorskog jezika Jelena Begović primjećuje da je digitalna tehnologija donijela pozitivne promjene u školi.

nastavnica crnogorskog jezika Jelena Begović
UNICEF Crna Gora / Krsto Vulović / 2019
Nastavnica crnogorskog jezika Jelena Begović priča o pozitivnim promjenama koje je donijela digitalna pedagogija, u Podgorici, u decembru 2019.

U tom smislu da su djeca zaista zainteresovana da prave trejlere, ponosni su na sebe, žele da ih pokažu drugima. To utiče i na ostalu djecu, inspiriše ih da se i ona uključe u taj proces.

Jelena Begović, nastavnica crnogorskog jezika

Pored toga, Begović ističe da je rad u laboratoriji osnažio i unaprijedio odnos učenika i nastavnika.

„Tu više ne postoji onaj strogi odnos učenik – nastavnik nego više doživljavamo jedni druge kao saradnike – oni pomažu nama u tom nekom digitalnom dijelu, mi njima pomažemo da usvoje znanja”, kaže Begović.

Nove metode, međutim, donose i neke izazove. Begović naglašava da je nedostatak vremena jedan od ograničavajućih faktora.

„Četrdeset pet minuta je za ovakve projekte, poput pravljenja trejlera, jako kratko, jer djeca taman krenu da rade, dobiju neku novu ideju – čuje se zvono i moramo da izađemo”, ističe Begović.

Kako bi prevazišli problem nedostatka vremena, a zadržali novi metod učenja koji im omogućava da na kreativan način usvajaju gradivo, učenici su svojim nastavnicima predložili i rješenje – organizaciju nastave u blok časovima kako bi sat i po vremena radili na jednoj temi.

Pilot inicijativa „Digitalna pismenost za svako dijete”, koja podstiče uvođenje digitalne pedagogije, nastala je kao odgovor na podatke iz istraživanja UNICEF-a iz 2016, koje je pokazalo da svaki peti roditelj i svako deseto dijete u Crnoj Gori ne koriste internet, te da svaki drugi roditelj želi da u školi djeteta dobije podršku i informacije o tome kako da mu pomogne da se digitalno i medijski opismeni.