Peste 350 de copii au beneficiat de un proiect susținut de UNICEF

Copiii se bucură de dreptul lor la familie

23 Noiembrie 2017
O fată din mediul rural, Moldova
UNICEF/Moldova/2014/Gutu

Chișinău, 23 noiembrie 2017 – 278 de copii au evitat separarea de familie, iar alții 75 copii au părăsit pentru totdeauna Instituția rezidențială pentru bebeluși din Bălți datorită unui proiect, rezultatele căruia au fost prezentate astăzi în cadrul unei mese rotunde organizate de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu UNICEF și MSMPS. Proiectul întitulat “Copiii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul” vine în sprijinul reformei sistemului de protecție a copilului implementată de Guvernul RM în parteneriat cu APL, societatea civilă și organizațiile internaționale. 

Proiectul a contribuit la reformarea Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare pentru copii din municipiul Bălți prin prevenirea separării copiilor de familie, reintegrarea copiilor în familie sau plasament familial și dezvoltarea serviciilor sociale de sprijin.

Astfel, 2 creșe sociale au fost create la Glodeni și Bălți (cea de la Bălți urmează să fie deschisă până la sfârșitul anului) pentru a fi puse la dispoziția familiilor social-vulnerabile cu copiii mici și a evita, astfel, riscul abandonului.

Peste 300 de profesioniști și APL care lucrează cu copiii dezavantajați au fost instruiți pentru a fi mai bine pregătiți să satisfacă necesitățile individuale ale fiecărui copil. Totodată, o campanie amplă de recrutare a asistenților parentali profesioniști la nivel național – „Tu te-ai născut în sufletul meu” - a fost organizată timp de o lună, prin evenimente publice, difuzarea unui spot video, implicarea mass-media tradițională şi online.

În premieră pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului a fost pilotat un conținut inovativ pentru vizitele la domiciliul, efectuate de către asistentele medicale pentru a evalua starea fizică, socială și psiho-emoțională a copilului de la naștere la 3 ani. Pe lângă verificarea stării de sănătate a copilului, asistentele medicale oferă consiliere familiei, sfaturi și ghidare pentru a dezvolta abilitățile lor parentale, depistează riscurile medicale, dar și cele sociale cu care se confruntă familia, pentru a le aduce în vizorul specialiștilor și a ajuta familiile aflate în impas. Circa 175 de asistente medicale și medici de familie au fost instruiți cum să facă vizitele la domiciliu în cele 4 raioane-pilot: mun. Bălți, Glodeni, Drochia și Dondușeni, iar 86 de asistente medicale deja aplică noua metodă atunci când fac vizite la domiciliul  pacienților. 

Proiectul, în valoare totală de 425,800 Euro, a fost implementat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017 de către CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu UNICEF și MSMPS, venind în sprijinul reformei sistemului de protecție a copilului implementată de Guvernul RM în parteneriat cu APL, societatea civilă și organizațiile internaționale.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Additional resources

 

Peste 20 de familii noi de asistenți parentali profesioniști au fost create, iar alte 5 așteaptă să fie aprobate oficial de autorități pentru a primi copiii de vârstă mică sau copii cu dizabilități, astfel ca aceștia să nu mai ajungă în instituții reci și depersonalizate. 

Additional resources

O campanie menită să prevină abandonul copiilor de vârstă fragedă a fost realizată la scară națională, 3 spoturi animate fiind difuzate pe TV și online, prezentând sugestii și soluții concrete în ajutorul părinților vulnerabili.  

Additional resources

O campanie de sensibilizare care vizează prevenirea abandonului copiilor de vârstă mică a informat părinții vulnerabili cu privire la ajutorul pe care îl au la dispoziție.

Additional resources

O campanie de sensibilizare care vizează prevenirea abandonului copiilor de vârstă mică a informat părinții vulnerabili cu privire la ajutorul pe care îl au la dispoziție.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook