3 spoturi sociale animate pentru prevenirea abandonului copiilor

05 Octombrie 2017
Evenimentul de lansare a animațiilor
UNICEF/Moldova/2017/Munteanu
  • În premieră, spoturile vin cu soluții practice în sprijinul mamelor solitare și a părinților aflați în dificultate pentru a împiedica abandonul copiilor mici (nu doar în instituții)
  • Conform unor studii internaționale, instituțiile influențează nociv creșterea și dezvoltarea copiilor, în special în primii ani de viață (0-3 ani). Fiecare trei luni petrecute într-o instituție provoacă o întârziere de o lună în dezvoltarea copilului

Chișinău, 5 octombrie 2017 -  CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) lansează astăzi 3 spoturi sociale în benzi animate menite să prevină abandonul copiilor de vârstă fragedă.

Spoturile vin cu soluții concrete puse la dispoziția părinților în dificultate pentru a păstra copilul în familie și a face tot posibilul ca acesta să nu ajungă în instituție. Asta pentru că instituțiile rezidențiale sunt nocive pentru creșterea și dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, în special atunci când aceștia sunt abandonați în casele de copii din primii ani de viață.

Toți copiii au dreptul să crească într-un mediu familial, în conformitate cu Convenția cu privie la Drepturile Copilului. Deși nu putem cuantifica traumele produse de separarea de familie  copilului, știm, datorită unor studii ample, că trei luni petrecute într-o instituție rezidențială sunt egale cu o lună de întârziere în dezvoltare, a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

Inspirate din viața reală, spoturile în benzi animate abordează 3 tipuri de subiecte: mamele solitare, care nu au susținere din partea părinților, adolescentele însărcinate blamate de familie și comunitate, și părinții care au dat naștere unui copil cu dizabilități. În toate trei situații spoturile îndrumă părinții să nu cadă pradă disperării, să gândească pozitiv și să apeleze pentru ajutor la serviciile care le sunt puse la dispoziție la nivel național sau la ei în comunitate. Este vorba, în primul rând, de primarul și asistentul social din comunitate, dar și serviciile specializate, cum ar fi Centrele Maternale, Serviciul „Respiro”, asistentul personal, precum și prestațiile sociale în sprijinul familiilor dezavantajate.

Prin aceste spoturi vrem să le spunem părinților care se luptă cu decizia de a păstra copilul că există soluții la problemele lor, că instituțiile nu sunt singura alternativă pentru părinții care nu au venituri sau au nevoie de ajutor cu un copil cu dizabilități, a spus Stela Grigoraș, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Separarea copilului începe, uneori, cu mult timp înainte de nașterea lui, prin izolarea si marginalizarea mamei. Mesajele noastre video conțin sfaturi concrete, informație despre specialiștii care pot și trebuie să ajute familia și noțiuni de servicii la care orice mamă poate să aibă acces pentru a-și păstra copilul alături. În pofida progreselor înregistrate, în fiecare an, în țară sunt sepearți de familie între 80-100 de copii de vârsta mică, a spus Liliana Rotaru, președinta CCF/HHC Moldova.

Spoturile vor fi difuzate pe mai multe canale TV naționale și locale, dar și online timp de o lună de zile.

Inițiativa face parte din proiectul Copiii de vârstă mică – înțelegem necesitățile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul,  implementat de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu UNICEF și MSMPS.

Proiectul, în valoare totală de 425,800 Euro, este menit să sprijine familiile vulnerabile care au copii cu vârsta de 0-3 ani pentru a preveni separarea lor de familie și abandonul în instituții. Proiectul este o continuare a inițiativei de reducere a numărului copiilor în instituții rezidențiale și creștere a numărului de copii reintegrați în familii. De la începutul reformării sistemului rezidențial de protecție a copilului din Moldova, numărul copiilor plasați în instituții s-a diminuat de la 11,500 (2007) la sub 2,000 (2016). Totuși, dezinstituționalizarea decurge mai dificil în cazul copiilor de vârstă mică (0-3 ani) și a copiilor cu dizabilități. De aceea sunt necesare eforturi comune suplimentare pentru a continua implementarea reformelor.

Contacte media

Angela Munteanu
Ofițer Comunicare
UNICEF Moldova
Tel: + 373 22 26 91 53

Additional resources

 

Bazându-se pe nevoile parvenite de la părinți, anunțurile sociale prezintă în scenariul animațiilor trei mame singure care nu au sprijinul părinților, fete adolescente însărcinate discriminate de familia și comunitatea lor și părinții care au avut un copil cu nevoi speciale.

Despre UNICEF

UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.

Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter și Facebook