O analiză fără precedent arată că o treime din copii din lume sunt intoxicați cu plumb
UNICEF și Pure Earth solicită măsuri urgente pentru abolirea practicilor periculoase, inclusiv reciclarea informală a bateriilor cu plumb-acid

NEW YORK, 30 iulie 2020 – Conform unui nou raport publicat astăzi de UNICEF și Pure Earth, intoxicarea cu plumb afectează copiii într-o măsură extrem de mare, necunoscută până acum.
Conform raportului, primul de acest fel, la 1 din 3 copii – la până la 800 de milioane de copii la nivel mondial – se înregistrează o concentrație a plumbului în sânge de minim 5 micrograme pe decilitru (µg/dL), acesta fiind și nivelul în cazul căruia Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii au stabilit că trebuie să se ia măsuri. Aproape jumătate din acești copii locuiesc în Asia de Sud.
„Provocând puține simptome timpurii, plumbul face ravagii în sănătatea și dezvoltarea copiilor, cu posibile consecințe fatale”, declară Henrietta Fore, Directoare executivă a UNICEF. „Știind cât este de răspândită poluarea cu plumb și înțelegând câte daune provoacă aceasta vieților oamenilor și comunităților, este necesar să se întreprindă acțiuni urgente pentru a proteja copiii odată și pentru totdeauna.”
Raportul, „The Toxic Truth: Children’s exposure to lead pollution undermines a generation of potential” [Adevărul toxic: Expunerea copiilor la poluarea cu plumb subminează potențialul unei generații întregi], cuprinde o analiză a expunerii copiilor la plumb, realizată de Institutul pentru Evaluarea Metrică a Sănătății (IHME) și validată printr-un studiu ce a primit aviz favorabil pentru publicarea în revista Environmental Health Perspectives.
În raport se precizează faptul că plumbul este o neurotoxină puternică ce provoacă copiilor daune cerebrale incurabile. Acestea sunt deosebit de distructive în cazul bebelușilor și al copiilor sub cinci ani, deoarece le afectează creierul în plin proces de dezvoltare, cauzându-le sechele neurologice, cognitive și fizice pe viață.
Expunerea copiilor la plumb este de asemenea asociată cu problemele de sănătate mintală și de comportament, dar și cu o creștere a infracțiunilor și violenței. Copiii mai mari se confruntă cu consecințe grave, inclusiv cu un risc crescut de afecțiuni renale și de dezvoltare a unor boli cardiovasculare mai târziu în viață, se menționează în raport.
Conform estimărilor, în țările cu venituri mici și medii, expunerea la plumb a copiilor determină costuri de aproape 1 trilion de dolari prin irosirea potențialului economic al acestor copii pe parcursul vieții.
În raport se specifică faptul că reciclarea bateriilor cu plumb-acid prin metode informale și neconforme standardelor constituie una dintre principalele cauze ale intoxicării cu plumb în rândul copiilor din țările cu venituri mici și medii, în care numărul de autovehicule a crescut de trei ori din anul 2000. Creșterea numărului proprietarilor de autovehicule, asociată cu lipsa regulamentelor și a infrastructurii necesare privind reciclarea bateriilor auto, a dus la reciclarea în condiții nesigure a aproximativ 50% dintre bateriile cu plumb-acid în cadrul economiei informale.
Muncitorii implicați în operațiunile de reciclare periculoase, și adesea ilegale, deschid carcasa bateriilor, varsă acidul și praful de plumb pe sol și topesc plumbul recuperat în cuptoare rudimentare, amplasate în aer liber, care emit fum toxic ce poluează comunitatea din apropriere. De multe ori, muncitorii și comunitatea expusă nici nu știu că plumbul este o neurotoxină puternică.
Alte surse de expunere a copiilor la plumb sunt: plumbul din apă care apare din cauza utilizării țevilor din plumb; plumbul rezultat în urma activităților industriale, precum mineritul și reciclarea bateriilor; vopselele și pigmenții pe bază de plumb; benzina cu plumb, al cărei consum a scăzut considerabil în ultimele decenii, dar care a reprezentat, istoric, o importantă sursă; sudarea cu plumb a conservelor; plumbul din condimente, cosmetice, medicamentele aiurvedice, jucării și alte produse de consum. Părinții care, prin prisma ocupațiilor lor, lucrează cu plumbul, vin deseori acasă cu praf contaminat pe haine, păr, mâini și încălțăminte, expunându-și astfel, fără să vrea, copiii la acest element toxic.
„Vestea bună este că plumbul poate fi reciclat în siguranță, fără a-i expune la acesta pe muncitori, pe copiii acestora și comunitățile din apropiere. Zonele contaminate cu plumb pot fi reabilitate și restaurate”, a afirmat Richard Fuller, președintele Pure Earth. „Oamenii pot fi informați cu privire la pericolele provocate de plumb și pot fi ajutați să se protejeze pe ei înșiși și pe copiii lor. Rentabilitatea investiției este enormă: o sănătate mai bună, o productivitate sporită, un coeficient de inteligență mai ridicat, reducerea violenței și un viitor mai strălucit pentru milioane de copii de pe planetă.”
În timp ce, în majoritatea țărilor cu venituri ridicate, nivelul de plumb în sânge a scăzut foarte mult după eliminarea treptată a benzinei cu plumb și a majorității vopselelor pe bază de plumb, valorile înregistrate în rândul copiilor din țările cu venituri mici și medii sunt în continuare ridicate, fiind chiar periculos de mari în multe cazuri, chiar dacă a trecut un deceniu de la renunțarea la benzina cu plumb la nivel global.
Raportul include cinci studii de caz ale unor țări în care poluarea cu plumb și alte deșeuri de metale grele toxice au afectat copiii. Aceste studii vizează localitățile Kathgora din Bangladesh, Tbilisi din Georgia, Agbogbloshie din Ghana, Pesarean din Indonezia și statul Morelos din Mexic.
În raport se precizează faptul că guvernele țărilor afectate pot combate poluarea cu plumb și expunerea copiilor printr-o abordare coordonată și concertată în următoarele domenii:
- Sisteme de monitorizare și raportare, inclusiv dezvoltarea capacității de testare a concentrației de plumb în sânge.
- Măsuri de prevenire și control, inclusiv prevenirea expunerii copiilor în zonele cu risc crescut și a expunerii lor la produsele ce conțin plumb, precum anumite obiecte din ceramică, vopsele, jucării și condimente.
- Gestionare, tratare și reabilitare, inclusiv consolidarea sistemelor de sănătate, astfel încât să fie dotate corespunzător pentru a putea detecta, monitoriza și trata expunerea la plumb a copiilor, și accesul copiilor la intervenții educaționale mai eficiente și la terapii cognitiv-comportamentale în vederea unei mai bune gestionări a efectelor negative ale expunerii la plumb.
- Sensibilizare și schimbarea comportamentului, inclusiv desfășurarea unor campanii continue de educare a populației cu privire la pericolele prezentate de plumb și sursele de expunere la plumb, adresate în mod direct părinților, școlilor, liderilor comunitari și personalului medical.
- Legislație și politici, inclusiv elaborarea, implementarea și aplicarea unor standarde de mediu, sănătate și siguranță în procesele de fabricare și reciclare a bateriilor cu plumb și a deșeurilor electronice, precum și aplicarea regulamentelor privind protecția mediului și calitatea aerului în cazul operațiunilor de topire.
- Acțiuni globale și regionale, inclusiv stabilirea unor unități de măsură standardizate la nivel global pentru verificarea rezultatelor obținute la nivelul sănătății publice, protecției mediului și economiilor locale prin intervențiile ce urmăresc prevenirea poluării; elaborarea unor standarde și norme internaționale privind reciclarea și transportul bateriilor cu plumb-acid uzate.
###
Raportul poate fi descărcat aici:
Despre Pure Earth
Reduceţi poluarea, salvați vieți, protejați planeta
Pure Earth salvează și îmbunătățește viețile, în special viețile copiilor din comunitățile sărace, prin reducerea poluării ce provoacă boli. Identificăm puncte de contaminare puternică și învățăm comunitățile cum să îmbunătățească calitatea solului, apei și aerului prin intermediul soluțiilor rentabile. Aceste activităţi desfăşurate în teren, combinate cu acțiunile revoluționare de cercetare și advocacy transformă obiectivul de soluționare a problemei poluării în prioritate globală.
Urmăriți Pure Earth pe Twitter și Facebook
Contacte media
Despre UNICEF
UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei.
Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea, vizitați www.unicef.org