UNICEF și Ministerul Justiției au semnat Acordul de Cooperare pentru o justiție prietenoasă copiilor
UNICEF va continua să ofere suport Ministerului Justiției pentru îmbunătățirea accesului copiilor la o justiție eficientă și echitabilă.

- Available in:
- Română
- English
Chișinău, 24 Mai, 2023 - Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și Reprezentanta de țară a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Republica Moldova, Maha Damaj, au semnat un Acord de Cooperare în scopul îmbunătățirii accesului la o justiție eficientă, echitabilă și adaptată la necesitățile fiecarui copil și tânăr din Moldova.
Mai mult, în cadrul întâlnirii, reprezentanții Ministerului Justiției și ai UNICEF au abordat diverse subiecte importante, precum rezultatele înregistrate în urma colaborării dintre cele două entități, dar și obiectivele principale care urmează să fie atinse în următorii ani de activitate.
Printre rezultatele înregistrate se numără consolidarea capacităților specialiștilor, care lucrează cu și pentru copiii în conflict cu legea, prin organizarea unui șir de instruiri, îmbunătățirea procedurilor legale pentru copiii din regiunea transnistreană, dezvoltarea programelor de schimbare comportamentală pentru copiii în detenție, precum și eficientizarea mecanismului național de colectare a datelor despre copiii în conflict cu legea sau care sunt victime/martori ai infracțiunilor.


Potrivit planului de lucru pentru 2023 - 2024, UNICEF va continua să ofere suport Ministerului Justiției în îmbunătățirea accesului copiilor la o justiție eficientă, echitabilă și orientată spre promovarea egalității de gen, inclusiv fortificarea sistemului de protecție a copilului în regiunea transnistreană. Totodată, va continua să sprijine consolidarea serviciilor dedicate copiiilor care au fost victime și martori ai infracțiunilor, dar și instrumentelor, procedurilor legale ce țin de copiii cu vârsta minimă de răspundere penală.
De asemenea, o atenție sporită va fi acordată promovării măsurilor alternative de detenție, resocializare și serviciilor de reabilitare pentru copiii aflați în conflict cu legea, precum și fortificării metodelor de protecție a copiilor împotriva violenței online și exploatării sexuale.
Anual, peste 1 000 de copii sunt implicați în activități infracționale, iar circa 250 de copii cu vârsta de până la 15 ani sunt intervievați în calitate de victime sau martori ai infracțiunilor. Chiar de la începutul activității sale în Republica Moldova, UNICEF lucrează pentru a oferi suport autorităților centrale, astfel încât fiecare copil, indiferent de gen, etnie sau mediu, să aibă acces la servicii calitative de protecție atunci când are nevoie.