Toți copiii romi trebuie să meargă la școală, doar așa pot spera să aibă un viitor mai bun

Educația este singura speranță pentru un viitor mai bun

UNICEF
Roma boys from Vulcanesti, Nisporeni
UNICEF/Moldova/2018/Munteanu
23 Octombrie 2018

În zilele de școală, diminețile încep foarte devreme în casa familiei Sapescu din satul Vulcănești, Nisporeni, o localitate compact populată de etnici romi. Copiii, Panfil și Simion, se grăbesc la autobuzul școlar, care îi duce la gimnaziul din satul vecin, Ciorești, aflat la trei kilometri distanță. Deși sunt gemeni, cei doi frați sunt diferiți și la chip, și la caracter. Au, însă, un scop comun - să facă studii, iar părinții îi încurajează și îi ajută cum pot.

„Când eram mai mici și mergeam la școală aici, la Vulcănești, era iarnă și omătul mai mare, tata mergea înainte cu lopata și ne făcea cărare. Iar când terminam lecțiile venea ori tata, ori mama și ne luau acasă, atunci erau mulți câini în sat". Panfil, 16 ani.

Mama băieților, Liuda Sapescu, își dorește mult ca feciorii ei să obțină o profesie. Femeia face adevărate sacrificii pentru ca ei să poată învăța. Astfel, atunci când s-au mutat la școala din satul vecin, i-a petrecut pe jos săptămâni în șir și i-a așteptat cu răbdare să termine lecțiile ca să îi poată lua acasă.

„Mergeam pe jos, prin pădure, atunci nu era transport. Era tare greu dar mă bucur că feciorii mei învață într-o școală bună”, povestește femeia.

Panfil și Simion erau clasa V-a când au venit în gimnaziul din Ciorești, dar nivelul de pregătire era ca al elevilor din clasa a II-a. Așa că au avut mult de muncit ca să acopere golurile în educație, iar profesorii le-au fost alături și i-au ajutat ori de câte ori au avut nevoie de sprijin. Treptat, cu multă muncă și răbdare, cei doi frați au reușit să ajungă la nivelul celorlalți elevi din clasă.

Acum adolescenții se pregătesc intens pentru examenele de absolvire a clasei a IX-a și sunt încrezători că le vor susține cu succes. Ei îi îndeamnă pe toți copiii din satul lor să vină la școală pentru că doar așa, spun ei, poți spera să ai un viitor mai bun.

„Noi ne inspirăm de la frații mamei: unul e profesor de istorie, iar celălalt a lucrat mulți ani în administrația locală. Ei sunt un exemplu bun pentru noi”. Simion, 16 ani. 

După absolvirea gimnaziului,  frații Sapescu vor merge să-și continue studiile la Chișinău. În paralel, vor căuta să se angajeze la lucru, astfel ca învățătura lor să nu fie o povară pentru părinți.

În satul Vulcănești, Nisporeni, din 85 de copii romi, 70 frecventează în prezent școala și au rezultate academice bune, datorită unei inițiative locale implementate de UNICEF Moldova și Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia. Acum un an, când a început parteneriatul, doar 7 copii din sat frecventau școala.

Rezultatele inițiativei sunt în concordanță cu prioritățile UNICEF Moldova de îmbunătățire a accesului la educația de calitate pentru toți copiii, precum și cu obiectivele guvernamentale stabilite în Programul Național de Dezvoltare a Educației Incluzive pentru anii 2011-2020 și Planul de Acțiune pentru Sprijinirea Populației Romilor în Moldova pentru 2016-2020.