Tineri din Ucraina, participanți la UPSHIFT

„Voi învăța și mă voi întoarce pentru a arăta că viața poate continua chiar și după bombardamente”

UNICEF
Tineri din Republica Moldova și Ucraina participă la sesiunile din cadrul proiectului UPSHIFT
UNICEF/UPSHIFT
16 Mai 2022

Sofia, o tânără de 17 ani din orașul Harkov, Ucraina, regiune în care atacurile militare sunt la ordinea zilei, visează să se întoarcă acasă și să devină medic, fiind convinsă că „totul poate fi reconstruit, chiar dacă unii spun că este sfârșitul lumii”. Până atunci, adolescenta se află în Republica Moldova împreună cu familia ei și este una dintre participantele UPSHIFT, un proiect dedicat tinerilor, implementat de UNICEF Moldova, TEKEDU și Ministerul Educației și Cercetării. 

În cadrul proiectului, care se desfășoară la Chișinău, Bălți și Cahul până pe 29 mai curent, Sofia împreună cu alți circa 100 de tineri învață să scrie, prezinte și să implementeze startup-uri sociale, bazate pe nevoile comunității. În acest an, participanții sunt încurajați să abordeze teme, precum gestionarea crizelor umanitare și integrarea refugiaților. Ulterior, zece inițiative inovative vor fi selectate pentru finanțare. 

Sofia, adolescentă din Ucraina, își petrece timpul liber la Centrul Municipal de Tineret
UNICEF/UPSHIFT
Sofia, adolescentă din Ucraina, își petrece timpul liber la Centrul Municipal de Tineret din Chișinău

„Despre acest proiect am aflat de la voluntari. Știu că trebuie să realizăm un proiect, să îl prezentăm și putem obține susținere financiară pentru a-l implementa. Totuși, pentru mine contează dezvoltarea în cadrul acestei activități. Sunt sigură că voi primi noi cunoștințe, care îmi vor fi de folos în viitor. Eu îmi doresc să studiez la Universitatea de Medicină și să devin stomatolog”, spune Sofia. 

Mai mult, tânăra îndeamnă toți adolescenții din Ucraina, care se află astăzi în Moldova sau alte țări să învețe continuu, deoarece țara lor natală va avea nevoie de specialiști buni pentru a reveni la normalitate.  

„Acest proiect este un punct de pornire, pentru ca tinerii să se implice sau să își treazească interesul pentru o activitate socială. Cu siguranță, în Ucraina vor fi multe de făcut, cum ar fi reconstruirea orașelor. De aceea, tinerii, cei care vor rămâne, se vor întoarce în țară, trebuie să se dezvolte ca să putem face toate acestea împreună. Eu oricum am o speranță, chiar dacă unii mă privesc foarte ciudat și spun că acolo este sfârșitul lumii. Totuși, eu cred că putem reîntoarce totul. Astfel, este foarte important ca tinerii care au plecat din țară să învețe, întrucât știu că este practic imposibil să continui studiile acasă. Îi îndemn pe toți să nu fie triști, dar să se informeze despre posibilitățile pe care le au în alte țări, și mai ales pentru a-și abate atenția de la tot ce se întâmplă. Eu nu vreau să plec, voi învăța și mă voi întoarce pentru a arăta că viața poate continua chiar și după atâtea bombardamente”, mai spune tânăra din Harkov. 

„Vreau să spun că acest proiect este foarte interesant. În acest fel, mă ajut pe mine și îi pot ajuta și pe alții. În Ucraina, asemenea proiecte puteau fi găsite doar în orașele mari. De exemplu, eu nu am întâlnit astfel de activități în localitatea mea” 

Kira, 14 ani, originară din Nikolaev
Kira este din orașul Nikolaev, Ukraina și învață despre antreprenoriatul social în cadrul proiectului UPSHIFT
UNICEF/UPSHIFT
Kira este din orașul Nikolaev, Ukraina și învață despre antreprenoriatul social în cadrul proiectului UPSHIFT
Arina, o tânără din Odesa, Ucraina, participantă a proiectului social UPSHIFT
UNICEF/UPSHIFT
Arina este o tânără din Odesa, Ucraina, și una dintre participantele UPSHIFT

Arina și Kira, originare din Odesa și Nikolaev, sunt alte două participante alte proiectului UPSHIFT. Și ele au aflat de această oportunitate de la voluntarii echipei mobile, o altă inițiativă a UNICEF Moldova și a Centrului Municipal de Tineret care are scopul de a informa tinerii refugiați despre posibilitățile de dezvoltare în Republica Moldova. 

„Au venit voluntarii și mi-au povestit despre UPSHIFT, activitate care m-a entuziasmat chiar de la început. Am îndeplinit un formular și iată că am ajuns aici”, povestește Kira, care își dorește să contribuie la construirea unui adăpost pentru animalele abandonate. 

„Am un câine care a rămas acasă împreună cu tatăl meu. Însă, multe animale au fost lăsate singure, iar asta este o adevărată problemă. Observ că și aici, la Chișinău, sunt multe animale pe străzi. De aceea, cred că proiectul pe care îl voi scrie va fi despre cum putem ajuta câinii și pisicile fără stăpân. Acum învăț să fac planul. Vreau să spun că acest proiect este foarte interesant. În acest fel, mă ajut pe mine și îi pot ajuta pe alții. În Ucraina, asemenea proiecte puteau fi găsite doar în orașele mari. De exemplu, eu nu am întâlnit astfel de activități în localitatea mea”, mai povestește Kira.

„Eu am venit în cadrul acestui proiect, pentru că îmi doresc să comunic cu alți tineri și să prind toate posibilitățile pentru a mă dezvolta personal. Eu sunt pasionată de artă, dar aș vrea să învăț foarte mult și despre marketing, de aceea sunt sigură că acest proiect va fi util”

Arina, tânără din Odesa, Ucraina

Arina este pasionată de design, pictură și tot ceea ce ține de artă. Pe lângă toate acestea, este o tânără însetată de noi cunoștințe și încearcă să se bucure de toate oportunitățile care îi ies în cale. 

„Respectiv, vom găsi o idee comună în cadrul echipei și o vom dezvolta împreună. Cred că asemenea activități sunt foarte importante pentru tinerii din Ucraina, mai ales pentru cei care încă nu știu ce domeniu să aleagă. E atât de important să investim în cunoștințele noastre”, spune Arina, care abia așteaptă se întoarcă acasă și să ofere o mână de ajutor țării sale. Cu această ocazie, ea face apel către toți tinerii din Ucraina să se dezvolte indiferent de țara în care au ales să se refugieze. 

„Nu lăsați mâinile în jos. Chiar nu e timpul pentru depresie. Dacă sunteți în Moldova, căutați informații, pentru că sunt multe oportunități. De exemplu, cum am ajuns eu aici și cred că este un proiect foarte bun. E nevoie să ridicăm capul sus, să nu stăm pe loc”, spune tânăra. 

Sofia, Arina și Kira, originare din Ucraina, participă la proiectul UPSHIFT
UNICEF/UPSHIFT
Tineri din Republica Moldova și Ucraina participă la sesiunile din cadrul proiectului UPSHIFT
UNICEF/UPSHIFT

Proiectul UPSHIFT se află la cea de a patra ediție și se va desfășura pe parcursul a patru weekenduri, până pe 29 mai curent. Toate activitățile sunt organizate în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în incinta Centrului de Resurse pentru Tineri și Adolescenți din Bălți, Centrul Municipal de Tineret Chișinău și Primăria Municipiului Cahul. În cadrul primei sesiuni, tinerii au participat în activități de cunoaștere şi analiză a comunității, astfel încât să inițieze scrierea proiectelor sociale. Până în prezent, proiectul numără circa 400 de beneficiari și 23 de afaceri sociale finanțate.